Σύνοψη
Ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα - Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Α' Φάση: Εκπαίδευση Βασιλοτρόφων» το οποίο θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την APIVITA και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Με τον όρο βασιλοτροφία εννοείται η διαδικασία παραγωγής βασιλισσών. Μέσω της μαζικής βασιλοτροφίας με κριτήρια γενετικής επιλογής, που θα πραγματοποιηθεί στην Β Φάση του προγράμματος από βασιλοτρόφους που εκπαιδεύτηκαν κατά την Α Φάση, το πρόγραμμα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των πληθυσμών και στην βελτίωση των γενετικών χαρακτηριστικών των μελισσιών.
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας ξεκινήσει το 2022 στη Θεσσαλία και την επόμενη χρονιά στην Εύβοια. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία». Βασιλοτρόφοι του προγράμματος συνέβαλαν σημαντικά και στο πρόγραμμα πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία: Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού», το οποίο παρείχε στήριξη σε πληγέντες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας κατόπιν της καταιγίδας «Daniel» με την παροχή 27.000 βασιλικών κελιών από επιλεγμένο γενετικό υλικό.
Συνολικά το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» αποτελείται από δύο σκέλη:
1. Την εύρεση και την εξειδικευμένη εκπαίδευση έως και 20 νέων που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι/-ες θα καταρτιστούν σε θέματα βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά τη λήψη της απαραίτητης αυτής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι 8 ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν το επόμενο βήμα του προγράμματος.
2. Τη δραστηριοποίηση των 8 επιλεγμένων εξειδικευμένων εμβολιαστών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (κατά προσέγγιση 2 άτομα ανά Περιφερειακή Ενότητα - Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας). Η δράση τους αυτή, θα περιλαμβάνει το συντονισμό μελισσοκόμων της περιοχής οι οποίοι θα επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και για τους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.
Στόχος του Προγράμματος
Α΄ Φάση
Αρχικός στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει μια ομάδα νέων μελισσοκόμων σε θέματα βασιλοτροφίας, καθιστώντας τους ικανούς να επιδεικνύουν και υλοποιούν εμβολιασμούς βασιλικών κελιών, σε οποιονδήποτε μελισσοκόμο της περιοχής επιθυμεί να ωφεληθεί. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες δυνατότητες εισοδήματος για τους νέους μελισσοκόμους και ενισχύεται η επαγγελματική τους βιωσιμότητα στον κλάδο.
Β’ Φάση
Η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα εξειδικευμένων μελισσοκόμων που θα έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες από τους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν. Στόχος είναι η εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι η μαζική παραγωγή επιλεγμένου γενετικού υλικού στο σύνολο των Π.Ε.Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας με απώτερο στόχο την αύξηση παραγωγής και την αναπτύξη ανθεκτικότερων μελισσοσμηνών, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί η μελισσοκομία στην Στερεά Ελλάδα και θα ενισχυθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής και η τοπική αγροτική παραγωγή, καθώς η μέλισσα είναι από τους σημαντικότερους επικονιαστές των φυτών, λόγω του ρόλου των μελισσών στο οικοσύστημα.
Εκπαιδευτικοί στόχοι
Κατανόηση του ρόλου της βασιλοτροφίας στη θεωρία και στην πράξη, σημασία επιλογής και βελτίωση γενετικού υλικού, διαχείριση ασθενειών μελισσών, παραγωγή βασιλικού πολτού και άλλων προϊόντων μέλισσας, κατανόηση της σχετικής νομοθεσίας και ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Σε ποιους Απευθύνεται
Η πρώτη φάση του προγράμματος απευθύνεται σε νέους και νέες μελισσοκόμους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, που εδρεύουν στην Στερεά Ελλάδα (πλην Εύβοιας) και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στην βασιλοτροφία.
Είναι επίσης σημαντικό οι μελισσοκόμοι να έχουν την ικανότητα και δέσμευση να μεταδώσουν, στη δεύτερη φάση του προγράμματος, τις γνώσεις τους γύρω από θέματα τεχνικών βασιλοτροφίας, εμπνέοντας και άλλους μελισσοκόμους σχετικά με τα οφέλη της επιλογής και της βελτίωσης των μελισσών.
Αριθμός ωφελούμενων
Για την Α' Φάση του προγράμματος: 20 μελισσοτρόφοι
Διάρθρωση σπουδών
Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2025
Π.Ε.Στερεάς Ελλάδας – πλην Εύβοιας (οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν κοντά στη Λαμία)
Χρονοδιάγραμμα
Α’ Φάση Εκπαίδευσης: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2025 (100 ώρες εκπαίδευσης)
Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024.
*Ενδεικτικά, τα μαθήματα θα διεξάγονται πρωινές ώρες*
**Η παρουσία στα μαθήματα είναι υποχρεωτική**
Η Β’ Φάση των εμβολιασμών θα διαρκέσει κατά προσέγγιση από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο 2025.
Πρόγραμμα σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά:
• Βασικές αρχές βασιλοτροφίας
• Κλασσική μέθοδος βασιλοτροφίας
• Παραλλαγές της κλασσικής μεθόδου
• Κυψελίδια σύζευξης
• Αποστολή, εισαγωγή βασιλισσών
• Επιλογή και βελτίωση
• Μέθοδοι παραγωγής βασιλικού πολτού
• Επαγγελματική προσέγγιση παραγωγής βασιλικού πολτού
• Συμπεριφορά αναπαραγωγής και σύζευξης
• Ασθένειες και εχθροί μελισσών
• Προϊόντα μέλισσας
• Νομοθεσία
• Πρώτες βοήθειες
• Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων
Εκπαιδευτικό Πιστοποιητικό
Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος Συμμετοχής
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.
Εισηγητές
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού σκέλους του προγράμματος υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επικεφαλή τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Γκόρα. Παρακολουθήστε ενημερωτικό video από προηγούμενο κύκλου του προγράμματος.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν ενεργοί μελισσοκόμοι στην Στερεά Ελλάδα από τις ΠΕ Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νέους ως 45 ετών.
Η διαδικασία επιλογής θα γίνει μέσω προσωπικών συνεντεύξεων.
Περισσότερες πληροφορίες
Φιλίππα Γρίβα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
τηλ: 6982187876
email: filippa.grv@gmail.com
Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
τηλ: 2106917986, 6972096122
email: kalliopi@generationag.org