Το πρόγραμμα «Promoting Small-Scale Aquaculture Sustainability in Southeast Mediterranean» ολοκληρώθηκε με επιτυχία και είχε ως στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών μικρής κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο, το πρόγραμμα στόχευε στην υποστήριξη και ενδυνάμωση παραγωγών από πέντε χώρες της περιοχής: Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο, Μαρόκο και Τυνησία. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν μέσα από διεθνή διαγωνισμό και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, που συνδύαζαν τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε ένα εντατικό δεκαήμερο εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε κρίσιμες θεματικές όπως η καινοτομία, η επιχειρηματική ανάπτυξη, οι τεχνολογικές τάσεις και η βιωσιμότητα. Μέσω της συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και επισκέψεων σε πρότυπες μονάδες υδατοκαλλιέργειας, οι συμμετέχοντες εξοπλίστηκαν με νέες γνώσεις και δεξιότητες για να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, το πρόγραμμα παρείχε 100 ώρες εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης από ειδικούς στον κλάδο, ώστε να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.
Η εναρκτήρια εκδήλωση για το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών. Την εκδήλωση άνοιξαν σημαντικά στελέχη της βιομηχανίας, όπως η κα Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε., ο κ. Houssam Hamza από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) και η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη ζωτική σημασία της μικρής κλίμακας υδατοκαλλιέργειας για τη μεσογειακή διατροφή, τη διατροφική ασφάλεια και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για υποστήριξη και εκσυγχρονισμό του κλάδου μέσω νέων τεχνολογιών και πρακτικών βιωσιμότητας, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά.
Το πρόγραμμα όχι μόνο συνέβαλε στην εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά ενίσχυσε τις συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών φορέων, επαγγελματιών και διεθνών οργανισμών. Η επιλογή της Ελλάδας ως κεντρικού σημείου υλοποίησης αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της προώθησης της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα.