Γυναίκες Αγρότισσες

«Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας», τιμούμε το έργο 20 μοναδικών αγροτισσών από όλη την Ελλάδα!

Aναδεικνύουμε τις ξεχωριστές διαδρομές άξιων γυναικών που ζουν και δημιουργούν στην ύπαιθρο. Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στον πρωτογενή τομέα αναδεικνύει ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, στέκεται δίπλα στις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου, δημιουργηθηκε μια ενημερωτική διαδικτυακή καμπάνια, η οποία έχει τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει 20 γυναίκες αγρότισσες από όλη την Ελλάδα οι οποίες απασχολούνται στους κλάδους: της κτηνοτροφίας, της βιοκαλλιέργειας, της ελαιοκομίας, της μελισσοκομίας, της πτηνοτροφίας, της καλλιέργειας αρωματικών φυτών, ροδιού-ροδοστάγματος, οπωροκηπευτικών, σιτηρών/ζυμαρικών, ρεβιθιού, κερασιών και σύκων. Η καμπάνια περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό και συνεντεύξεις από τις συμμετέχουσες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Ευχαριστούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Μαρία Συρεγγέλα, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας.

Τα προγράμματα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υποστηρίζονται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ
Μια κτηνοτρόφος με δύναμη ψυχής
04.11.2021
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Κυριακή Αϊβάζη είναι κτηνοτρόφος και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καρδίτσας. Τον Σεπτέμβρη του 2020, ο μεσογειακός κυκλώνα Ιανός πέρασε από την Καρδίτσα αφανίζοντας περισσότερα από 13.000 ζώα και καταστρέφοντας νοικοκυριά και περιουσίες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανάμεσα τους και η Κυριακή, έχασαν μέσα σε μια νύχτα το κοπάδι τους αλλά και την περιουσία τους. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» λίγες μέρες μετά την καταστροφή, κινητοποιήθηκαν άμεσα και έτσι, μέσω της σημαντικής δωρεάς του ΙΣΝ μπόρεσαν να δοθούν στους κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά 700 ζώα αλλά και 63 τόνοι ζωοτροφής, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων για τρεις μήνες.

Περισσότερα

Ακολουθώντας το δρόμο των μελισσών
04.11.2021
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Γεωργία Πασσά, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μελισσοκόμος παραγωγός πρώτης γενιάς που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιαςμε έδρα το χωριό Παπάδες στην βόρεια πλευρά του νησιού, που πρόσφατα επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου. Από το 2016, έχει ξεκινήσει με την αμέριστη στήριξη του συζύγου της, να ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Μαζί, δημιούργησαν το «φα-Μελάκι», όπου παράγουν και πωλούν ποιοτικό μέλι υψηλής ποιότητας και διατροφκής αξίας.

Περισσότερα

Η αναγεννητική γεωργία στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου
04.11.2021
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Beate-Caldewey-Σαμαρά, ωφελούμενη του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», δηλώνει παθιασμένη με το ελληνικό ελαιόλαδο. Μαζί με τον σύζυγό της, παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο στους πρόποδες του Παγγαίου όρους ενώ παράλληλα, διατηρούν και φάρμα γαϊδουριών, κάνοντας όλο το κτήμα τους επισκέψιμο στο κοινό. Το λάδι που παράγει η Beate χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή ποιότητα αλλά και διατροφική αξία καθώς παράγεται μέσα από πλήρως φυτικές διαδικασίες, που βασίζονται στην εναλλακτική προσέγγιση της αναγεννητικής γεωργίας την οποία εφαρμόζει.

Περισσότερα

Παράγοντας βιολογικά μανιτάρια υψηλής ποιότητας
04.11.2021
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Σοφία Καραούλη, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια αγρότισσα με μεγάλη εμπειρία αλλά και αγάπη για τα μανιτάρια. Δραστηριοποιείται στον Κάτω Σούλι του Δήμου Μαραθώνα Αττικής, παράγοντας βιολογικά μανιτάρια υψηλής ποιότητας, τα οποία διοχετεύει σε λαϊκές αγορές των Βορείων Προαστίων της Αττικής.

Περισσότερα

Η πρώτη μελισσοκομική οικοτεχνία στην Ελλάδα
04.11.2021
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Βίκυ Τσίγγανου, ωφελούμενη του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι βιολογική μελισσοκόμος που δραστηριοποιείται στον νομό Χαλκιδικής, σε χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, παράγοντας μέλι εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας. Μαζί με τον αδελφό της έχει δημιουργήσει την πρώτη μελισσοκομική οικοτεχνία στην Ελλάδα και έχει καταφέρει να παράγει καινοτόμα προϊόντα αξιοποιώντας πλήρως όλες τις σημαντικές ιδιότητες του μελιού. 

Περισσότερα

Η ελληνική οικοτεχνία που εξάγει αρωματικά φυτά στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού
27.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Παρασκευή Σιαραφέραωφελούμενη του προγράμματος επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια νέα επαγγελματίας στον αγροδιατροφικό κλάδο, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καστοριάς τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια, με στόχο τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας αρωματικών φυτών, η οποία θα επικεντρώνεται στην εξαγωγή τους στο εξωτερικό.

Περισσότερα

Οι βιοκαλλιέργειες γίνονται γυναικεία υπόθεση
26.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Δήμητρα Τσακίρη, ωφελούμενη του προγράμματος επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια αγρότισσα πρώτης γενιάς, η οποία έχει καταφέρει να διακριθεί στον χώρο των βιοκαλλιεργειών. Στο Κιβέρι Αργολίδας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, αν και ξεκίνησε με ένα μόλις θερμοκήπιο 300 τ.μ., έχει καταφέρει τα τελευταία 13 χρόνια να καλλιεργεί 120 στρέμματα γης, πιστοποιημένα από την Bio Hellas, και πλέον έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας βιολογικών προϊόντων.

Περισσότερα

Προϊόντα μέλισσας που περικλείουν όλη τη φύση μέσα τους
26.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Χαρά Μαγγανά, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροδιατροφής, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Bee Naturalles, η οποία ασχολείται με την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση βιολογικών προϊόντων μέλισσας σε φυσικά καλλυντικά. Έχοντας στήσει το εργαστήριο της στην Κεντρική Εύβοια, μαζί με τον Γιώργο Αθανασιάδη, έχουν καταφέρει να  δημιουργήσουν μία σειρά προϊόντων με 100% φυσική σύνθεση που εσωκλείει την ευεργετική και θεραπευτική δύναμη της φύσης.

Περισσότερα

Το μήλο βρίσκει τη θέση του, στο ντουλάπι σας
26.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Άννα Άτσου, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και μηλοπαραγωγός τα τελευταία σχεδόν 8 χρόνια, κατάφερε να ξεκινήσει τη δική της οικοτεχνία στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, μεταποιώντας την καλλιέργεια της σε πολύ ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά προϊόντα μήλου. Η Άννα με τον σύζυγό της, έχουν αξιοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα -μια καινοτομία που ελάχιστοι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούν-   με στόχο την προστασία της παραγωγής τους αλλά και την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας πρώτων υλών και προϊόντων.

Περισσότερα

Τοπικά Εδεσσαϊκά παραδοσιακά προϊόντα, αλλιώς!
26.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Αναστασία Πασιαλή, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι αγρότισσα και επιχειρηματίας στον κλάδο της αγροδιατροφής. Έχοντας δημιουργήσει το Fruit Stories Edessa, τη δική της μικρή οικοτεχνία, έχει καταφέρει να παράγει όχι μόνο παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα από σύκα και κεράσια, δικής της παραγωγής.

Περισσότερα

Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες στον κλάδο του ελαιόλαδου
20.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Χριστίνα Στριμπάκου, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια πολυπράγμων γυναίκα επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροδιατροφής, με πείρα μεγαλύτερη των 10 χρόνων. Έχοντας ιδρύσει την εταιρεία εξαγωγής LIÁ Olive Oil που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μεσσηνίας, έχει καταφέρει να αναδείξει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του τόπου της, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Περισσότερα

Μια οικοτεχνία από τη Βοιωτία που παράγει προϊόντα μέλισσας, εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και καθαρότητας
20.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Ελένη Βαβίτσα, ωφελούμενη του προγράμματος «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», δραστηριοποιείται στη Βοιωτία έχοντας δημιουργήσει τη δική της καθετοποιημένη εκμετάλλευση παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων μέλισσας, την ΕΜΜΕΛΙΑ. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και συνδυάζοντάς τες με τις παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής Χώστια, Θηβών Βοιωτίας, η οικοτεχνία της Ελένης έχει καταφέρει να μεταφέρει όλες τις αυθεντικές γεύσεις αλλά και όλα τα οφέλη των προϊόντων της μέλισσας, στα βιολογικά της προϊόντα, όπως πρόπολη, βασιλικό πολτός αλλά και σαπούνι, κηραλοιφές καθώς και προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης.

Περισσότερα

Οργανικά πιστοποιημένα αρωματικά φυτά και βότανα υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στη Χιακή γη
20.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Αργυρώ Κουτσουράδη, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια νέα αγρότισσα που έχει καταφέρει να εκκινήσει τη δική της οικοτεχνία στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων. Η MyrovolosOrganics, είναι μια οικοτεχνία που εδρεύει στη Χίο και καλλιεργεί 15 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, συνδυάζοντας  την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Περισσότερα

Ήρθε το Bear Strength, μια παγκόσμια καινοτομία στον κλάδο της μελισσοκομίας
20.10.2021
από την ομάδα του "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά"

Η Ελένη Πλαχούρα, ωφελούμενη του προγράμματος «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», έχει καταφέρει να δημιουργήσει σε μια μοναδική τοποθεσία, στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, όχι μόνο τη δική της βιολογική μελισσοκομική μονάδα, τη NOMAD Premium Greek Honey αλλά και τη δική της οικοτεχνία μελισσοκομικών προϊόντων, εισάγοντας μάλιστα στην ελληνική αγορά μια παγκόσμια καινοτομία, τα ενεργειακά τζελ

Περισσότερα

Η Οικοτεχνία που αναδεικνύει τη δύναμη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Αγροδιατροφή
14.10.2021
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Δήμητρα, μια νέα αγρότισσα που ζει και δραστηριοποιείται στην ακριτική περιοχή του Έβρου, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής. Με θέληση, πείσμα και αγάπη για αυτό που κάνει, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της οικοτεχνία, το «Οἰκοτεχνεῖον Θεράπειον», παράγοντας αποκλειστικά παραδοσιακά χειροποίητα ελληνικά προϊόντα.

Περισσότερα

Μια οικογενειακή οικοτεχνική μονάδα που μεταμορφώνει το πρόβειο γάλα σε ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα
01.10.2021
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Παναγιώτα είναι μια νέα γυναίκα επιχειρηματίας στον αγροδιατροφικό κλάδο με όρεξη για δουλειά, αγάπη για τα ζώα και στόχο την εξέλιξη της δικής της οικοτεχνίας στον κλάδο της προβατοκτηνοτροφίας. Έχοντας δημιουργήσει το δικό της τυροκομείο, παράγει προς το παρόν προϊόντα όπως λευκό τυρί από πρόβειο γάλα και τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο και μυζήθρα), όμως οι στόχοι και τα όνειρα της είναι πολλά.

Περισσότερα

Αναβιώνοντας την παράδοση της Λέσβου μέσα από μια οικοτεχνία
18.08.2021
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Ελένη Σιβρή, ωφελούμενη του προγράμματος "Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία" του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», καλλιεργεί ενδημικές ποικιλίες της Λέσβου και χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, τις μεταποιεί σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, φωτίζοντας με αυτόν τον τρόπο πτυχές της παράδοσης του τόπου της, που για χρόνια είχαν μείνει κρυμμένες.  

Περισσότερα

Η οικοτεχνία που παράγει και μεταποιεί εναλλακτικά προϊόντα ρεβιθιού
26.07.2021
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Σαββίνα και η Νικολέττα επιλέχθηκαν να είναι ανάμεσα στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας τη δική τους επιχειρηματική ιδέα. Στόχος τους η εισαγωγή εναλλακτικών προϊόντων ρεβιθιού στην ελληνική αγορά, τα οποία θα παράγουν και θα μεταποιούν οι ίδιες στη δική τους πρότυπη οικοτεχνία.

Περισσότερα

Παρουσιάζοντας τις βιολογικές εναλλακτικές καλλιέργειες στην Οικοτεχνία
05.06.2021
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η Έλενα Καραγιάννη, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη- Οικοτεχνία» παράγει, μεταποιεί και διαθέτει προς πώληση ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, σκιαγραφώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έννοια του όρου «οικοτεχνία».

Περισσότερα