Νέα
04.10.2019
Νέα
10 «ναυαγοί», 1 πνευστή σωστική σχεδία, 24 ώρες στη θάλασσα για τους αποφοίτους του εναλλακτικού τουρισμού!

 

Απόφοιτοι "Εναλλακτικού τουρισμού" σε ρόλο ομάδας διάδωσης 

Οι απόφοιτοι του προγράμματος κατάρτισης του εναλλακτικού τουρισμού, θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια άσκηση διάσωσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης "Εναλλακτικού Τουρισμού", η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την εταιρεία σωστικών μέσων Lalizas, την εταιρεία υπηρεσιών γεωπληροφορικής (GIS) Terra spatium και του μεγάλου χορηγού της οργάνωσης, Aegean, οργανώνει άσκηση επιβίωσης στη θάλασσα, σε πραγματικές συνθήκες, με 10 «ναυαγούς» μέσα σε μια πνευστή σωστική σχεδία (liferaft) για 24 ώρες.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Αγχίαλο του νομού Μαγνησίας στις 18 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης/ εισόδου των ναυαγών στο liferaft 10.30 π.μ. και λήξη στις 19 Οκτωβρίου 10.30 π.μ., ώρα έναρξης/ περισυλλογής των ναυαγών.

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από την 111 Πτέρυγα Μάχης και την Πολεμική Αεροπορία.


Το σενάριο της άσκησης

Οκτώ απόφοιτοι του προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού και δύο εκπαιδευμένοι  διασώστες επιβιβάζονται σε ένα liferaft σε απόσταση τέσσερα ναυτικά μίλια από την ακτή. Οι «ναυαγοί» παραμένουν στο liferaft για 24 ώρες και στο διάστημα αυτό κάνουν χρήση του σωστικού εξοπλισμού που περιέχεται σ’ αυτό. Επίσης, αξιοποιούν τον φορητό εξοπλισμό εντοπισμού και επικοινωνίας με θαλάσσιους και επίγειους σταθμούς. Τελικά, μετά από 24 ώρες, οι ναυαγοί περισυλλέγονται από τα διασωστικά σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

 Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης το liferaft παρακολουθείται με ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού και συνοδεύεται από διασωστικό σκάφος που διατηρεί οπτική επαφή μαζί του. Σκοπός είναι να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν σε πραγματικές συνθήκες:

 • οι δυσκολίες επιβίωσης μέσα σε ένα liferaft
 • το πόσο εύχρηστος είναι ο σωστικός εξοπλισμός του liferaft
 • ο τρόπος και η ταχύτητα παράσυρσης του liferaft από τον άνεμο και τα κύματα
 • οι τρόποι ανίχνευσης και εντοπισμού ενός liferaft που παρασύρεται από τον άνεμο

Επιπλέον, στη διάρκεια της θα δοκιμαστούν διάφορα συστήματα έρευνας, εντοπισμού και επικοινωνίας με το liferaft. Θα συμμετάσχουν τρία διασωστικά σκάφη Διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας με τα πληρώματά τους, η κινητή μονάδα επικοινωνιών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ΕΡΜΗΣ και 55 εθελοντές από τα παραρτήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η άσκηση εντάσσεται στο 10ο ετήσιο εκπαιδευτικό τριήμερο αεροναυτικής συνεργασίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ν. Αγχίαλο του νομού Μαγνησίας, η οποία φέτος πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο θεωρητικό και βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Ασφάλεια και Επιβίωση στη Θάλασσα»

 Το σεμινάριο το οποίο υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», περιλαμβάνει 2 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 2 ώρες πρακτική κατάρτιση.

 Στη θεωρητική κατάρτιση θα αναπτυχθούν οι παρακάτω ενότητες:

 • Αντιδράσεις σε περίπτωση ναυαγίου
 • Διαδικασία εγκατάλειψης του σκάφους
 • Τακτικές επιβίωσης στη θάλασσα
 • Αντιμετώπιση του κινδύνου της υποθερμίας
 • Τα σωστικά μέσα και η χρήση του liferaft
 • Σήματα και σινιάλα κινδύνου

Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο στους καταρτιζόμενους του προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 6 Οκτωβρίου 2019. 

 Info

 • Ημερομηνία διεξαγωγής σεμιναρίου: Νοέμβριος 2019, η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα
 • Τόπος διεξαγωγής: Θεσσαλονίκη
 • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα
 • Το σεμινάριο συνοδεύεται με εγχειρίδιο σχετικό με την ασφάλεια και την επιβίωση στη θάλασσα, καθώς και με σύντομο έντυπο οδηγό για πολίτες πάνω στο ίδιο θέμα.
 • Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

 

10-nayagoi-1-pneysth-sostikh-sxedia-24-ores-sth-thalassa-gia-toys-apofoitoys-toy-enallaktikoy-toyrismoy