Νέα
25.06.2020
Νέα
Toolkit workshop: “Οικοτεχνία: Διαδικασίες ένταξης και ορθές πρακτικές”


Διήμερο Workshop για τις διαδικασίες ένταξης και τις ορθές πρακτικές που αφορούν στην Οικοτεχνία

Την Τετάρτη 30/6/2020 και την Πέμπτη 1/07/2020 (18.00 - 20.00 μ.μ), ο κ. Περουλάκης Ιωάννης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, η κ. Πετσάνη Δόμνα, Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και η κ. Μπούκη Παρασκευή, Γεωπόνος - Τεχνολoγίας τροφίμων, θα παρουσιάσουν το διήμερο workshop Οικοτεχνία: Διαδικασίες ένταξης και ορθές πρακτικές".

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και σε αυτούς που πρόκειται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και επιθυμούν να μεταποιήσουν τις πρώτες ύλες που παράγουν (φυτικής ή ζωικής παραγωγής) και να προωθήσουν τα προϊόντα στην αγορά. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης για όσους συμμετέχουν και στις 2 θεματικές.

 

Θεματικές του workshop


Διαδικασίες ένταξης στην οικοτεχνία, Τετάρτη 30.6.2020 (Εισηγητές: Περουλάκης Ιωάννης – Πετσάνη Δόμνα) 

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται συνοπτικά η κείμενη νομοθεσία και αναλύονται επί της ουσίας οι υποχρεώσεις των παραγωγών, καθώς και τα οφέλη που αποκομίζουν αφού ενταχθούν στο μητρώο οικοτεχνίας. Επίσης, γίνεται επεξήγηση των ορισμών που περιγράφουν τη διαδικασία και παρουσιάζονται ενδεικτικά προϊόντα που μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν, ενώ παρουσιάζονται και οι δυνατότητες πώλησης των παραγόμενων μεταποιημένων προϊόντων στην αγορά. Στο μέρος αυτό θα αναφερθούν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης μονάδων οικοτεχνίας.

 

Οφέλη για τους συμμετέχοντες:

  • Θα ενημερωθούν για την διαδικασία ένταξης στο μητρώο
  • Θα μάθουν αν η μονάδα που επιχειρούν ή θα δημιουργήσουν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οικοτεχνική
  • Θα ενημερωθούν για το φορολογικό – χρηματοοικονομικό καθεστώς που αφορά αυτές τις μονάδες
  • Θα ενημερωθούν για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά σχετικά με τα προϊόντα οικοτεχνίας

 

Ορθές πρακτικές οικοτεχνίας, Πέμπτη 01.07.2020  (Εισηγητές: Περουλάκης Ιωάννης - Μπούκη Παρασκευή)

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου έχει σκοπό να να συμβάλλει στη συμμόρφωση με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής και να ευαισθητοποιήσει τους παραγωγούς που επιθυμούν να λειτουργήσουν Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη νομοθεσία των τροφίμων.

Η έναρξη λειτουργίας μιας οικοτεχνίας για την παρασκευή τροφίμων, είναι μια πρόκληση η οποία μπορεί να υποστηρίξει το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική οικογένεια. Όλοι όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση τροφίμων (από την παρασκευή έως τη διάθεση), συμβάλουν στην ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να μην προκαλούνται ανεπιθύμητες ενέργειες στους καταναλωτές.

Η παρασκευή τροφίμων σε επίπεδο οικοτεχνίας είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από το να φτιάχνουμε τρόφιμα απλά για την οικογένειά μας. Οι παραγωγοί οφείλουν να κρατήσουν ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας για τα παραγόμενα τρόφιμα. Η παραγωγή ασφαλών τροφίμων και η προστασία της υγείας του καταναλωτή, είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων σε μια επιχείρηση τροφίμων.

Οι απαιτήσεις υγιεινής αφορούν:

  • Την υποδομή-εξοπλισμό για το χώρο παρασκευής των τροφίμων
  • Την καταπολέμηση τρωκτικών, εντομών και επιβλαβών ζώων
  • Την παρασκευή τροφίμων
  • Την προσωπική υγιεινή
  • Τον καθαρισμό χώρων και εξοπλισμού μετά το πέρας των εργασιών

 

Οφέλη για τους συμμετέχοντες:

  • Θα κατανοήσουν τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων
  • Θα γνωρίζουν την έννοια της προσωπικής υγιεινής
  • Θα κατανοήσουν την ουσία της τήρησης ορθής παραγωγικής πρακτικής
  • Να γνωρίζουν τη σημαντικότητα του καθαρισμού και της απολύμανσης

 

ΑΙΤΗΣΗ

 

Περιορισμένες θέσεις!

Tο workshop θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom (την οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν) και θα σταλούν στους συμμετέχοντες οι σχετικές οδηγίες. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων «Toolkit Workshops» που διοργανώνει το πρόγραμμα "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά". Πρόκειται για ευέλικτα και σύντομα εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται από καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου και παρουσιάζουν κάθε φορά ένα επιχειρηματικό εργαλείο, χρήσιμο για όσους εργάζονται ή επιχειρούν στον αγροδιατροφικό κλάδο. 

 

toolkit-workshop-oikotexnia-diadikasies-entakshs-kai-orthes-praktikes