Νέα
31.08.2020
Νέα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

 

Τί είναι ο καταρροϊκός πυρετός 

Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα κουνούπια, τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα ζώα, γιαυτό συνιστούμε τα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 1968/234989 του Υπ.Α.Α.Τ. από το 2014 οπότε και εκδηλώθηκε η επιζωοτία Καταρροϊκού Πυρετού από τον ορότυπο 4 στη Χώρα µας και έως τις 30.07.2020, δεν είχαν εκδηλωθεί άλλες εστίες Καταρροϊκού Πυρετού από τον εν λόγω ορότυπο στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Επιβεβαιωμένες εστίες της νόσου στη βόρεια Ελλάδα

Από τις 30.07.2020, οπότε και επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες εστίες της νόσου στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Κοζάνης και Καστοριάς, η επιβεβαίωση κρουσµάτων της νόσου από τον ορότυπο 4 του ιού είναι σταθερή και η νόσος εξαπλώνεται σταδιακά στις γειτονικές ΠΕ.

Έτσι, έως σήµερα, έχουµε 55 επιβεβαιωµένες εστίες του νοσήµατος, ενώ οι υποψίες που προκύπτουν από την κλινική και ορολογική επιτήρηση διερευνώνται εργαστηριακά. Η εκδήλωση εστιών έχει επιφέρει την επιβολή των µέτρων που προβλέπονται στην κείµενη νοµοθεσία και έχει προκαλέσει την ανησυχία όσων εµπλέκονται στην εκτροφή ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) για την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου στη χώρα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Παρακάτω θα βρείτε τα links για πληροφορίες και εγκυκλίους της Κεντρικής Αρµόδιας Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (Υπ.Α.Α.Τ.) σχετικά με τη νόσο, την καταπολέμησή του, τα έντομα που το μεταδίδουν, τον σχετικό εμβολιασμό, τον κατάλογο των εγκεκριμένων σκευασμάτων για υπολειμματικούς ψεκασμούς ακμαίων διπτέρων υγειονομικής σημασίας καθώς και οδηγίες για την τοποθέτηση εντομοπαγίδων και συλλογή αυτών.

Ενημέρωση για τις εστίες εδώ

Πληροφορίες για τα έντομα που το μεταδίδουν εδώ

Οδηγίες για εντομοπαγίδες εδώ

Κατάλογος σκευασμάτων εδώ

 

 

shmantikh-anakoinosh-gia-toys-ofeloymenoys-kthnotrofoys-sxetika-me-ton-katarroiko-pyreto