Οι πρεσβευτές μας
nikos-martos-ioannhs-kapoylias-giorgos-sextanidhs-stayroyla-skartoylh-kthnotrofoi-omada-paragogon-paggaio

«To πρόγραμμα και οι συνεργάτες μας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή μας βοήθησαν να βελτιώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  των γαλακτοκομικών μας προϊόντων και με τη συνταγή αυτή να βγάλουμε στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, απολαμβάνοντας έτσι τα οφέλη της προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίσαμε για την ομάδα μας».

Νίκος Μάρτος, Ιωάννης Καπούλιας, Γιώργος Σεχτανίδης, Σταυρούλα Σκαρτούλη - κτηνοτρόφοι, ομάδα παραγωγών «Παγγαίο».

Καινοτομία στο κατσικίσιο γάλα: Η επιτυχία των Καβαλιωτών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και με την επιστημονική υποστήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μια νέα  ομάδα παραγωγών – κτηνοτρόφων, το «Παγγαίο» διαμορφώθηκε και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξει ένα καινοτόμο προϊόν.

Τέσσερις φίλοι κτηνοτρόφοι, ο Νίκος Μάρτος, ο Ιωάννης Καπούλιας, ο Γιώργος Σεχτανίδης και η Σταυρούλα Σκαρτούλη  ένωσαν τι δυνάμεις τους και έβγαλαν στην αγορά κατσικίσιο αριάνι σε γεύσεις σύκο και φράουλα. Όλοι τους παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού «Αιγοπροβατοτροφία: Αναδεικνύοντας τα Ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα» το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η καινοτόμα συνταγή για το πόσιμο κατσικίσιο γιαούρτι αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και την εταιρεία R&D της Creta Farm, Newmilk. Αυτή η συνταγή, δόθηκε στην ομάδα παραγωγών του Παγγαίου, ώστε να παραχθεί το κατσικίσιο αριάνι το οποίο αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στις αγορές Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

Ο Νίκος Μάρτος, ένας εκ των ωφελουμένων του προγράμματος και ιδιοκτήτης τυροκομικής μονάδας και πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με αιγοπρόβατα στην Ελευθερούπολη τονίζει: «Το πρόγραμμα και οι συνεργάτες μας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή μας βοήθησαν να βελτιώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  των γαλακτοκομικών μας προϊόντων και με τη συνταγή αυτή να βγάλουμε στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, απολαμβάνοντας έτσι τα οφέλη της προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίσαμε για την ομάδα μας». 

Οι τέσσερις φίλοι κτηνοτρόφοι από την Ελευθερούπολη Καβάλας, παράγουν ετησίως 200 τόνους κατσικίσιο γάλα και διαθέτουν 1.200 ζώα, ενώ ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη νέα αυτή προσπάθεια και έχουν εκδηλώσει τη θετική τους πρόθεση να συμμετάσχουν και αυτοί στην ομάδα «Παγγαίο» εάν φυσικά υπάρξει αύξηση της ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό.