Δράσεις

Θερινό σχολείο: Θεμελιώδεις Αρχές στον Αγροδιατροφικό Κλάδο – Αρχές και Πρακτική Εφαρμογή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Η υπεύθυνη της δράσης Μ. Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια Διατροφής στο ΓΠΑ, συντονίζει ομάδα που αποτελείται από Καθηγητές και ερευνητές του πανεπιστημίου, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες από τους παραγωγικούς φορείς. Η ομάδα έχει γνώση και εμπειρία πάνω στις νεότερες εξελίξεις και στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις στον αγροδιατροφικό χώρο.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «Θερινό Σχολείο», σχεδιάστηκε ως ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μίας εβδομάδας όπου τουλάχιστον 60 νέοι συνολικά (σε 2 κύκλους, 30 ωφελούμενοι/κύκλο) θα εκπαιδευτούν και θα ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 70 ώρες, εκ των οποίων οι 20 ώρες είναι θεωρία, 15 ώρες βιωματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές εκδρομές και 35 ώρες πρακτική άσκηση σε ανάπτυξη και παρουσίαση project.

Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Οι αιτήσεις του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2020.  

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος  είναι να παροτρύνει νέους επιστήμονες στην ενασχόλησή τους με τον Αγροδιατροφικό κλάδο. Η δράση «Θερινό Σχολείο» προωθεί τη συνεργασία μεταξύ νέων από διάφορους κλάδους συναφείς, έμμεσα ή άμεσα, με την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα (βιολόγους, χημικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, επιστήμονες τροφίμων, διατροφολόγους κλπ) παρέχοντάς τους βασικές αρχές του αγροδιατροφικού χώρου και αναπτύσσοντας δεξιότητες που προωθούν την επιχειρηματικότητα, ομαδικότητα και καινοτομία.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Προπτυχιακούς φοιτητές στο τελευταίο έτος σπουδών, που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα.
  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους έως 30 ετών που σχετίζονται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά θέματα που αφορούν:

  • τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την εισαγωγή καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα
  • την σημασία των ορθών πρακτικών στον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας (από το χωράφι στο ράφι) για την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη
  • την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας
  • την αξία των Ελληνικών Παραδοσιακών Αγροτικών Προϊόντων
  • την ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικότητας, επικοινωνίας, ηγεσίας και επιχειρηματικότητας

Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2019-20

Τρίκαλα Θεσσαλίας

Περίοδος δράσης

Μάϊος-Ιούνιος 2020

Διάρκεια δράσης

7 ημέρες/κύκλο σπουδών

Η δράση αποτελεί εντατική εκπαίδευση διάρκειας μίας εβδομάδας (7 ημέρες). Η παρουσία σε διαλέξεις, σεμινάρια και ομαδική εργασία, που θα λαμβάνει χώρα μετά το πέρας το διαλέξεων, είναι υποχρεωτική και επομένως δεν μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη εργασία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Βεβαιώσεις Παρακολούθησης θα δίδονται σε όσους έχουν τουλάχιστον 90% παρουσία.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρτεμις Ρήγου
Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου (PMO) Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά οδός 75, Αθήνα, 11855, τηλ. 210-5294963, 210-5294964

therino-sxoleio-themeliodeis-arxes-ston-agrodiatrofiko-klado-arxes-kai-praktikh-efarmogh