ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Αιγοπροβατοτροφία & Γαλακτοκομία - Τυροκομία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου (και ομιλητές εκτός αυτού), επικεφαλής των οποίων είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Παπαδομιχελάκης Γεώργιος, με μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση επαγγελματιών κτηνοτρόφων. Το πρόγραμμα κατάρτισης «Αιγοπροβατοτροφία-Γαλακτοκομία-Τυροκομία», παρέχει εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση των ποιμνίων, τη διατροφή τους, την παραγωγή και επεξεργασία του γάλακτος, καθώς και με οικονομικά θέματα, σε 60 νέους (σε 3 περιοχές, 20 ωφελούμενοι/περιοχή), οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ώστε να καταστούν ηγέτες στο επάγγελμα και να υποστηρίξουν την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 80 ώρες, εκ των οποίων οι 40 ώρες είναι θεωρία και οι 40 ώρες είναι πρακτική άσκηση σε μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος, σε ειδικές εφαρμογές ελέγχου του κόστους διατροφής και των δαπανών παραγωγής και σε παρασκευαστήριο ζωοτροφών.

Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Αίτηση Συμμετοχής

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους κτηνοτρόφους να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας-Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων, που θα μπορούν είτε να τις φέρουν πίσω στο αγρόκτημα ή τη μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων που εργάζονται, είτε να τις  χρησιμοποιήσουν για να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, στόχο έχει να υποστηρίξει την ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας τόσο στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς.

Σε ποιους απευθύνεται

 • Νέοι κτηνοτρόφοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι στον τομέα με λίγη ή καθόλου εμπειρία στην αιγοπροβατοτροφία, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρακτική και θεωρητική γνώση προκειμένου να ειδικευθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
 • Νέοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι χρειάζονται επαγγελματική και εξειδικευμένη εκπαίδευση.
 • Πεπειραμένοι κτηνοτρόφοι που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές της αιγοπροβατοτροφίας και οι οποίοι μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο καθοδήγησης θα μπορέσουν να διερευνήσουν θέματα που εκτείνονται από τη διαχείριση των ποιμνίων και την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ως την οικονομική διαχείριση της επιχείρησής τους.
 • Περιορισμοί: Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πρόθυμοι να παρακολουθήσουν το εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης (τουλάχιστον 90% παρουσία).

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

 • Εκτροφή προβάτων και αιγών
 • Διατροφή αιγοπροβάτων
 • Τεχνολογία γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Οικονομικά και νομοθετικά ζητήματα
 • Κατά περίπτωση, σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων & συμβουλευτική ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που θα παραχθεί από ειδικούς επιστήμονες

Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2019-20

 • Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων(Ιωάννινα, Μάρτιος-Μάϊος 2020)
 • Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας(Αγρίνιο, Μάϊος-Ιούλιο 2020)
 • Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου(Ρέθυμνο, Ιανουάριο-Μάρτιο 2020)

Διάρκεια δράσης

Έως 90 μέρες/3 μήνες (ανά περιοχή).
Η παρουσία είναι υποχρεωτική.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Δευτέρα έως Παρασκευή, 4 ώρες/ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρτεμις Ρήγου
Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου (PMO) Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά οδός 75, Αθήνα, 11855, τηλ. 210-5294963, 210-5294964.

Αίτηση Συμμετοχής

aigoprobatotrofia-galaktokomia-tyrokomia