Η ζωή της Ζωής Βρατσκίδου αποτελεί ένα εμπνευσμένο παράδειγμα της δύναμης της αλλαγής και της αφοσίωσης στην πραγματοποίηση στόχων και ονείρων. Με ένα πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της γεωπονίας και μια επαγγελματική πορεία που θα ζήλευε κάποιος, η Ζωή θα μπορούσε άνετα να επιλέξει μια σταθερή καριέρα σε ως αεροσυνοδός, όπου και είχε εργασθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η καρδιά της την οδήγησε αλλού.
Η ιστορία της Αγγελικής και του Κώστα, του ζευγαριού που καλλιεργεί βιολογικά βότανα στην Κομοτηνή ξεκινά το 2012, όταν ίδρυσαν την εταιρεία τους, την οποία τότε αποκαλούσαν Δρόγη, ως παράλληλη δραστηριότητα.
Οικογένεια κτηνοτρόφων-τυροκόμων πρώτης γενιάς από το Ρέθυμνο Κρήτης, ο Νίκος και η Μαρία είναι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι από το 2009 στον κλάδο της αγροδιατροφής.
Η Αργυρώ αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά αγροτών που, με αποφασιστικότητα, ιδρύει τη δική της οικοτεχνία στον χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων. Η επιχείρησή της, Myrovolos Organics, βρίσκεται στη Χίο και ασχολείται με την καλλιέργεια 15 διαφορετικών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, συνδυάζοντας επιτυχώς την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Με έδρα στην καρδιά της Ελλάδας, τη Βόρεια Εύβοια, η Γωγώ και ο Νίκος, ασχολούνται με τον κλάδο της μελισσοκομίας εδώ και αρκετά ήδη χρόνια. Το 2023, με στόχο την εξέλιξη της οικογενειακής τους επιχείρησης αλλά και την βελτίωση τόσο προϊόντων αλλά και διαδικασιών, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future», το οποίο υλοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
Γεννημένος το 1987 και με καταγωγή από τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, από τότε που θυμάται τον εαυτό του ως μικρό παιδί, ο Παναγιώτης έχει αναμνήσεις από την ζωή στη φύση και την μελισσοκομία. «Από 7 ετών γαλουχήθηκα στη μελισσοκομία καθώς η κοινωνία των μελισσών μου κέντριζε το ενδιαφέρον από πολύ νεαρή ηλικία . Η επαφή με τις μέλισσες με ηρεμεί, δίνει απαντήσεις σε οτιδήποτε μπορεί να με απασχολεί, λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Αντώνης Αμανιός, από το 2019 είναι Διευθύνων Σύμβουλος της «JFOODS AE», η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής βιολογικών δημητριακών, κριτσινιών και κράκερ. H «JFOODS AE» είναι μια μικρή αναπτυσσόμενη εταιρία η οποία συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», βλέποντας σημαντικά οφέλη και προοπτικές εξέλιξης.
Η Ελισάβετ Κουλούρη, είναι αρτοποιός, η οποία φιλοδοξεί να γίνει και καλλιεργήτρια σιτηρών. Τα τελευταία 7 χρόνια, έχει καταφέρει να δημιουργήσει την Betty’s Bakery, μια εταιρεία η οποία παράγει αληθινό ψωμί χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, πάντα χειροποίητο και βιολογικό. Η Ελισάβετ συμμετείχε στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022» καθώς στόχος της είναι να προχωρήσει στην καλλιέργεια σιτηρών χρησιμοποιώντας τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας.
Ο Γιώργος Κουτσιάυτης, είναι ωφελούμενος του προγράμματος «Αγροανέλιξη 2022» και μαζί με τους συνεργάτες του, από το καλοκαίρι του 2020 έχει δημιουργήσει την εταιρεία «Ertha». Η «Ertha» παράγει τα προϊόντα της χρησιμοποιώντας βιολογικά αφεψήματα βοτάνων με νέους καινοτόμους συνδυασμούς, που προσδίδουν λειτουργικά οφέλη σε σύγχρονη και διαφοροποιημένη συσκευασία.
Ο Κωνσταντίνος Χαρίτος, τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιείται, καλλιεργώντας καρυδιές με την οικογένεια του. Η αγάπη του για τη φύση και τον τόπο του, τον ώθησαν μαζί με την οικογένειά του και τον παιδικό του φίλο και συνεργάτη Τσιάλτα Γεώργιο να δημιουργήσουν από το 2021 την Πολύδενδρος ΙΚΕ, με αντικείμενο την επεξεργασία και εμπορία καρυδιών και άλλων ελληνικών ξηρών καρπών.
Ο Γιάννης Γεροντίδης αποφάσισε να δημιουργήσει από το 2000 την εταιρεία «G-Fish», λανσάροντας ξανά στην αγορά το προϊόν της καπνιστής πέστροφας στρέφοντας όμως παράλληλα και το βλέμμα στην καινοτομία, με πρωτοπόρες πρακτικές “zero-waste” στον κλάδο, που μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες και οικολογικές.
Ο Γιώργος Τσέλιος με καταγωγή από τη Θεσσαλία, έχει πλέον τη δική του οικοτεχνία με την επωνυμία «Φράουλα Βερτίσκου». Η αγάπη του για την φύση, τον ώθησε να παράγει τις δικές του βιολογικές, ορεινές και «χωραφίσιες» όπως λέει και ο ίδιος φράουλες, τις οποίες είτε διοχετεύει στην αγορά είτε τις μεταποιεί σε καινοτόμα προϊόντα.
Ο Βασίλης Ντίνας έχει δημιουργήσει την ProBio, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν πρόβειο – βιολογικό. Και είναι ακριβώς αυτό, «Γαλακτοκομικά προϊόντα, από πρόβειο (στο μέλλον και από γίδινο) γάλα παραγόμενα με σεβασμό στα ζώα, στο περιβάλλον και φυσικά στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος απολαμβάνει ένα προϊόν, το οποίο παράχθηκε όπως θα το έκανε ο ίδιος για τον εαυτό του», όπως λέει και ο ίδιος.
Η οικογένεια Κοτανίδη, από το χωριό Μαυρόβατος στον νομό Δράμας, έχει μια μακρά αγροτική παράδοση. Μπορεί τα μέλη της να ασχολούνται με τις καλλιέργειες εδώ και σχεδόν μισό αιώνα όμως τα τελευταία 2 χρόνια, ξεκίνησαν το μεγάλο βήμα της δημιουργίας της δικής τους οικοτεχνίας πρϊόντων αμυγδάλου.
Η Track4Value, χρησιμοποιεί τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των τροφίμων αλλά και των πρώτων υλών, στοχεύοντας στη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή.
Η ελληνική start-up GEP Unmanned Technologies, παρουσιάζοντας τα πρώτα ελληνικά Drones που στόχο έχουν την εύκολη χαρτογράφηση και την ταχεία καταγραφή της υγείας των φυτών και των καλλιεργειών, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο του νικητή στην κατηγορία Startup του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge.
Οι Digital Bites κατάφεραν να είναι μεταξύ των τριών νικητών στην κατηγορία Ideas του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge που υλοποιήθηκε για ακόμη μια φορά με μεγάλη επιτυχία από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας την ιδέα της μιας μικροσυσκευής η οποία θα μπορεί να αναπαράγει εντελώς ψηφιακά τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες, να μπορούν να δοκιμάζουν ψηφιακά και απομακρυσμένα οποιαδήποτε γεύση, από το σπίτι τους.
Η Κυριακή Αϊβάζη είναι κτηνοτρόφος και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καρδίτσας. Τον Σεπτέμβρη του 2020, ο μεσογειακός κυκλώνα Ιανός πέρασε από την Καρδίτσα αφανίζοντας περισσότερα από 13.000 ζώα και καταστρέφοντας νοικοκυριά και περιουσίες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανάμεσα τους και η Κυριακή, έχασαν μέσα σε μια νύχτα το κοπάδι τους αλλά και την περιουσία τους. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» λίγες μέρες μετά την καταστροφή, κινητοποιήθηκαν άμεσα και έτσι, μέσω της σημαντικής δωρεάς του ΙΣΝ μπόρεσαν να δοθούν στους κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά 700 ζώα αλλά και 63 τόνοι ζωοτροφής, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων για τρεις μήνες.
Η Γεωργία Πασσά, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μελισσοκόμος παραγωγός πρώτης γενιάς που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, με έδρα το χωριό Παπάδες στην βόρεια πλευρά του νησιού, που πρόσφατα επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου. Από το 2016, έχει ξεκινήσει με την αμέριστη στήριξη του συζύγου της, να ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Μαζί, δημιούργησαν το «φα-Μελάκι», όπου παράγουν και πωλούν ποιοτικό μέλι υψηλής ποιότητας και διατροφκής αξίας.
Η Beate-Caldewey-Σαμαρά, ωφελούμενη του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», δηλώνει παθιασμένη με το ελληνικό ελαιόλαδο. Μαζί με τον σύζυγό της, παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο στους πρόποδες του Παγγαίου όρους ενώ παράλληλα, διατηρούν και φάρμα γαϊδουριών, κάνοντας όλο το κτήμα τους επισκέψιμο στο κοινό. Το λάδι που παράγει η Beate χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή ποιότητα αλλά και διατροφική αξία καθώς παράγεται μέσα από πλήρως φυτικές διαδικασίες, που βασίζονται στην εναλλακτική προσέγγιση της αναγεννητικής γεωργίας την οποία εφαρμόζει.
Η Σοφία Καραούλη, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια αγρότισσα με μεγάλη εμπειρία αλλά και αγάπη για τα μανιτάρια. Δραστηριοποιείται στον Κάτω Σούλι του Δήμου Μαραθώνα Αττικής, παράγοντας βιολογικά μανιτάρια υψηλής ποιότητας, τα οποία διοχετεύει σε λαϊκές αγορές των Βορείων Προαστίων της Αττικής.
Η Βίκυ Τσίγγανου, ωφελούμενη του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι βιολογική μελισσοκόμος που δραστηριοποιείται στον νομό Χαλκιδικής, σε χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, παράγοντας μέλι εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας. Μαζί με τον αδελφό της έχει δημιουργήσει την πρώτη μελισσοκομική οικοτεχνία στην Ελλάδα και έχει καταφέρει να παράγει καινοτόμα προϊόντα αξιοποιώντας πλήρως όλες τις σημαντικές ιδιότητες του μελιού.
Η Παρασκευή Σιαραφέρα, ωφελούμενη του προγράμματος επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια νέα επαγγελματίας στον αγροδιατροφικό κλάδο, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καστοριάς τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια, με στόχο τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας αρωματικών φυτών, η οποία θα επικεντρώνεται στην εξαγωγή τους στο εξωτερικό.
Η Δήμητρα Τσακίρη, ωφελούμενη του προγράμματος επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια αγρότισσα πρώτης γενιάς, η οποία έχει καταφέρει να διακριθεί στον χώρο των βιοκαλλιεργειών. Στο Κιβέρι Αργολίδας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, αν και ξεκίνησε με ένα μόλις θερμοκήπιο 300 τ.μ., έχει καταφέρει τα τελευταία 13 χρόνια να καλλιεργεί 120 στρέμματα γης, πιστοποιημένα από την Bio Hellas, και πλέον έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας βιολογικών προϊόντων.
Η Χαρά Μαγγανά, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροδιατροφής, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Bee Naturalles, η οποία ασχολείται με την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση βιολογικών προϊόντων μέλισσας σε φυσικά καλλυντικά. Έχοντας στήσει το εργαστήριο της στην Κεντρική Εύβοια, μαζί με τον Γιώργο Αθανασιάδη, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία σειρά προϊόντων με 100% φυσική σύνθεση που εσωκλείει την ευεργετική και θεραπευτική δύναμη της φύσης.
Η Άννα Άτσου, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και μηλοπαραγωγός τα τελευταία σχεδόν 8 χρόνια, κατάφερε να ξεκινήσει τη δική της οικοτεχνία στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, μεταποιώντας την καλλιέργεια της σε πολύ ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά προϊόντα μήλου. Η Άννα με τον σύζυγό της, έχουν αξιοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα -μια καινοτομία που ελάχιστοι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούν- με στόχο την προστασία της παραγωγής τους αλλά και την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας πρώτων υλών και προϊόντων.
Η Αναστασία Πασιαλή, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι αγρότισσα και επιχειρηματίας στον κλάδο της αγροδιατροφής. Έχοντας δημιουργήσει το Fruit Stories Edessa, τη δική της μικρή οικοτεχνία, έχει καταφέρει να παράγει όχι μόνο παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα από σύκα και κεράσια, δικής της παραγωγής.
Η Χριστίνα Στριμπάκου, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια πολυπράγμων γυναίκα επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροδιατροφής, με πείρα μεγαλύτερη των 10 χρόνων. Έχοντας ιδρύσει την εταιρεία εξαγωγής LIÁ Olive Oil που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μεσσηνίας, έχει καταφέρει να αναδείξει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του τόπου της, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Η Ελένη Βαβίτσα δραστηριοποιείται στη Βοιωτία έχοντας δημιουργήσει μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Ραχούτη, τη δική τους καθετοποιημένη εκμετάλλευση παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων μέλισσας, την ΕΜΜΕΛΙΑ. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και συνδυάζοντάς τες με τις παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής Χώστια, Θηβών Βοιωτίας, τόσο μέσω της μελισσοκομικής μονάδας όσο της οικοτεχνία της, η Ελένη έχει καταφέρει να μεταφέρει όλες τις αυθεντικές γεύσεις αλλά και όλα τα οφέλη των προϊόντων της μέλισσας, στα βιολογικά της προϊόντα.
Η Αργυρώ είναι μια νέα αγρότισσα που έχει καταφέρει να εκκινήσει τη δική της οικοτεχνία στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων. Η Myrovolos Organics, είναι μια οικοτεχνία που εδρεύει στη Χίο και καλλιεργεί 15 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Η Ελένη και ο Βασίλης, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σε μια μοναδική τοποθεσία, στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, όχι μόνο τη δική τους βιολογική μελισσοκομική μονάδα, τη NOMAD Premium Greek Honey αλλά και τη δική τους οικοτεχνία μελισσοκομικών προϊόντων η οποία εισήγαγε στην ελληνική αγορά μια παγκόσμια καινοτομία, τα ενεργειακά τζελ Bear Strength. Παρουσιάζοντας τα καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγουν, η οικοτεχνία τους κατάφερε να κερδίσει μια θέση στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
Η Δήμητρα, μια νέα αγρότισσα που ζει και δραστηριοποιείται στην ακριτική περιοχή του Έβρου, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής. Με θέληση, πείσμα και αγάπη για αυτό που κάνει, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της οικοτεχνία, το «Οἰκοτεχνεῖον Θεράπειον», παράγοντας αποκλειστικά παραδοσιακά χειροποίητα ελληνικά προϊόντα.
Η Παναγιώτα είναι μια νέα γυναίκα επιχειρηματίας στον αγροδιατροφικό κλάδο με όρεξη για δουλειά, αγάπη για τα ζώα και στόχο την εξέλιξη της δικής της οικοτεχνίας στον κλάδο της προβατοκτηνοτροφίας. Έχοντας δημιουργήσει το δικό της τυροκομείο, παράγει προς το παρόν προϊόντα όπως λευκό τυρί από πρόβειο γάλα και τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο και μυζήθρα), όμως οι στόχοι και τα όνειρα της είναι πολλά.
Ο Ανδρέας Καραγιώργης είναι ένας νέος μελισσοκόμος ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί των Ψαρών και μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», έχει καταφέρει να εκκινήσει τη δική του οικοτεχνία, παράγοντας και αξιοποιώντας εμπορικά δυο παραδοσιακά υποπροϊόντα μελιού του τόπου του, το πετιμέζι από μέλι και την μελοκουρκούτα.
Η Ελένη Σιβρή, ωφελούμενη του προγράμματος "Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία" του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», καλλιεργεί ενδημικές ποικιλίες της Λέσβου και χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, τις μεταποιεί σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, φωτίζοντας με αυτόν τον τρόπο πτυχές της παράδοσης του τόπου της, που για χρόνια είχαν μείνει κρυμμένες.
Αν ασχολείστε με τον αγροδιατροφικό κλάδο και η επιχείρησή σας διατηρεί φυσικό σημείο πώλησης τότε το Google My Business είναι ένα βασικό εργαλείο για την προβολή σας.
Η Σαββίνα και η Νικολέττα επιλέχθηκαν να είναι ανάμεσα στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας τη δική τους επιχειρηματική ιδέα. Στόχος τους η εισαγωγή εναλλακτικών προϊόντων ρεβιθιού στην ελληνική αγορά, τα οποία θα παράγουν και θα μεταποιούν οι ίδιες στη δική τους πρότυπη οικοτεχνία.
Ο Τριαντάφυλλος βρίσκεται ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και δραστηριοποιείται στον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφίας, παράγοντας τις δικές του βιολογικές ζωοτροφές. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας οικοτεχνίας η οποία θα καταφέρει μεταξύ άλλων να εισάγει στην ελληνική αγορά ένα αυθεντικό βιολογικό ελληνικό προϊόν με ονομασία προέλευσης, το κατσικίσιο απαστερίωτο τύρι.
Ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης "Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία" που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι και ο Γιώργος Αλεξανδρής, ένας νέος παραγωγός με πολλά σχέδια και όρεξη να δημιουργήσει τη δική του οικοτεχνία, που βασίζεται στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση αμυγδάλων.
Η Έλενα Καραγιάννη, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη- Οικοτεχνία» παράγει, μεταποιεί και διαθέτει προς πώληση ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, σκιαγραφώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έννοια του όρου «οικοτεχνία».
Η ομάδα της Beenotes, κατάφερε να αναδειχθεί ως μια εκ των τεσσάρων νικητών της πρώτης φάσης του Αγροδιατροφικού Επιταχυντή "Αγροανέλιξη" που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο project που στόχο έχει να βοηθήσει τον μελισσοκόμο να βελτιώσει την παραγωγή του, απλοποιώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.
Η HERBeat είναι μια εταιρεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η οποία έχει καταφέρει να συστήσει στην ελληνική αγορά ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο προϊόν, τα λεγόμενα microgreens. Εμπλουτίζοντας τον γαστρονομικό χάρτη της χώρας αλλά και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αυξάνοντας την ασφάλεια των τροφίμων, η HERBeat εισάγει στην πράξη την έννοια της υδροπονικής φάρμας, παράγοντας μικρολαχανικά και μικροβότανα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας.
Ασχολείσαι με την αγροδιατροφή και θέλεις να απογειώσεις την παρουσία σου στα social media; Επένδυσε σε μία στρατηγική που θα σε καθοδηγεί για την επιλογή κοινού, την αγορά-στόχο, τα κατάλληλα μοντέλα προώθησης διαφημίσεων, αλλά και το χτίσιμο ενός δυνατού community που θα ενδιαφέρεται για την επιχείρησή και τα προϊόντα σου.
Το καινοτόμο project Inagros κατάφερε να είναι μεταξύ των 4 νικητών της πρώτης φάσης του Επιταχυντή «Αγροανέλιξη», παρουσιάζοντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει δεδομένα αισθητήρων, δορυφορικά δεδομένα αλλά και παρατηρήσεις γεωπόνων και στη συνέχεια τα συσχετίζει προτείνοντας τρόπους εκσυγχρονισμού της γεωργικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα.
Ο Κώστας Μπελιβάνης και ο Γιάννης Χανιωτάκης, νικητές του πρώτου κύκλου του προγράμματος επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη», αφουγκράστηκαν τις ανάγκες του τόπου τους αλλά και του αγροδιατροφικού κλάδου και αποφάσισαν να συνεργαστούν επενδύοντας στον τομέα της ευφυούς φυτοπροστασίας. Έτσι, δημιούργησαν την Atallos, μια καινοτόμο παγίδα υψηλής τεχνολογίας η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση του δάκου και όχι μόνο.
Ασχολείσαι με την αγροδιατροφή; Οργάνωσε την παρουσία σου στα social media, δημοσίευσε ενδιαφέρον περιεχόμενο για την επιχείρηση και τα προϊόντα της ή τις μεθόδους παραγωγής και δες την επιχείρησή σου να αναπτύσσεται εντυπωσιακά. Το χρήσιμο και χρηστικό περιεχόμενο είναι εξαιρετικά σημαντικό για να κερδίσεις ένα πιστό κοινό που θα αυξάνεται διαρκώς.
Αν διαθέτεις επιχείρηση στο χώρο της αγροδιατροφής, ένα website ή/και κατάλληλα διαμορφωμένες landingpages είναι απαραίτητο για να δείξεις την ταυτότητά σου και online. Επίλεξε την κατάλληλη πλατφόρμα και theme ανάλογα με τις ανάγκες σου και συμβουλεύσου τα analytics για να δεις την συμπεριφορά των online χρηστών σε αυτές, ώστε να τις βελτιστοποιήσεις.
Η Άννα-Μαρία Rebholz, τεχνολόγος τροφίμων, συμμετείχε στο καινοτόμο πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation που υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά σε συνεργασία με το Regeneration Greece. Μιλώντας μαζί της είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω καλύτερα ενώ και εκείνη, μοιράστηκε μαζί μου τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.
Αν δραστηριοποιείστε στον τομέα της αγροδιατροφής, τα social media σας είναι πλέον απαραίτητα, αφού το κοινό σας βρίσκεται -και- σε αυτά. Μάθετε περισσότερα για το πώς οι Β2Β συνεργασίες, μπορούν να ενισχυθούν μέσα από το LinkediIn, το Google My Business και το Youtube.
Η Nanoplasmas είναι μια καινοτόμος εταιρεία η οποία κατάφερε να κερδίσει την 1η θέση στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στην κατηγορία Food-Tech Startups, παρουσιάζοντας αποτελεσματικές διαγνωστικές μεθόδους για παθογόνα, τόσο στο νερό όσο και στα τρόφιμα.
Αν δραστηριοποιείστε στον τομέα της αγροδιατροφής, τα social media σας είναι πλέον απαραίτητα, αφού το κοινό σας βρίσκεται -και- σε αυτά. Το Facebook, το Instagram, το Pinterest και το Twitter είναι οι πλέον σχετικές δημοφιλείς πλατφόρμες στις οποίες πρέπει να επενδύσετε, ώστε να χτίσετε αργά αλλά σταθερά το digital branding της επιχείρησής σας.
O Μιχάλης Μωραΐτης και ο Κωνσταντίνος Βαϊόπουλος είναι δύο νέοι με πολλές ανησυχίες αλλά και με λαμπρές ιδέες. Μια από αυτές, κατάφερε να κερδίσει τη πρώτη θέση στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Agri-Tech & Food-Tech Ideas.
Η Αντωνία Ποριάζη, ωφελούμενη του προγράμματος Regeneration Academy for Food Innovation, είναι μια νέα επιστήμονας που ασχολείται με τον κλάδο της αγροδιατροφής, έχοντας μια βαθιά οικογενειακή παράδοση την οποία ονειρεύεται να αναπτύξει.
Μιλώντας με τον Δημήτρη Φίρμπα, ωφελούμενο του Regeneration Academy for Food Innovation που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, το πρώτο που βλέπει κάποιος είναι πως πραγματικά αγαπάει αυτό το οποίο κάνει.
Ο Κυριάκος Νικολαΐδης μαζί με την Κυριακή Χατζηγεωργίου, μέσα στην πανδημία είδαν μια ευκαιρία καθώς κατάφεραν να απαντήσουν ολοκληρωμένα σε μια βασική ανάγκη του αγροδιατροφικού κλάδου, αυτή της σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με το ενεργό εργατικό δυναμικό.
Ο Γιάννης Καραπέτσας μαζί με όλη την ομάδα του, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την «ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού», μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που στόχο έχει την παραγωγή Εγγυημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού από αυτοφυείς πληθυσμούς της περιοχής των Τρικάλων.
"Προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο κάτι το οποίο είναι για εμάς πολύ σημαντικό, δηλαδή ότι η γεωργία πρέπει να είναι στο κέντρο οποιασδήποτε προσπάθειας εξηλεκτρισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες" λέει ο Γιώργος Κυριακαράκος, μέλος της Smart Meter Anywhere.
Η ομάδα της ProsPer αξιοποιεί τα υποπροϊόντα ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και φτιάχνει μια σειρά από πούδρες με υψηλή θρεπτική αξία και ιδιαίτερη γεύση, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την σημασία της κυκλικής οικονομίας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Έχοντας ως έδρα τη Λαμία, ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas ξεχωρίζει ως παράδειγμα επιχειρηματικής επιτυχίας για το καινοτόμο μοντέλο παραγωγής και διαχείρισης που εφάρμοσε. Όντας ο μοναδικός μεγάλης κλίμακας παραγωγός της στέβιας σε όλη την Ευρώπη, η Stevia Hellas ιδρύθηκε το 2011 με 47 παραγωγούς και με 10μελή ομάδα διαχείρισης. Ο Συνεταιρισμός επικεντρώνεται στην καλλιέργεια και τυποποίηση προϊόντων στέβια και έχει επενδύσει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Η New Food Product Development Institute, συμμετείχε στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge που διοργάνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας το «Νερό που σε απογειώνει», ένα φυσικό ποτό το οποίο παράγεται από τη ζύμωση ομάδας προβιοτικών μικροοργανισμών και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Κάτω απο τη σκιά του όρους Όθρυς, η Ομάδα του Αλμυρού, στο πλαίσιο των σεμιναρίων κατάρτισης του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» εμπνεύστηκε ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιεί κάψουλες τύπου Nespresso με μίγματα από τσάι και άλλα αρωματικά φυτά.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» πήρε μέρος στην εντυπωσιακή 28η Agrotica που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με διπλή παρουσία και με συμμετοχή-ρεκόρ!
«Θεωρώ ότι μέσω της συμβουλευτικής μπορεί να γίνει μια διασύνδεση των γνώσεων και του πιο 'ακαδημαϊκού' χαρακτήρα με τον αγροτικό χώρο, να έρθουμε πιο κοντά, να είμαστε συνέχεια σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, να προσαρμοστούμε στις ανάγκες τους. Εφαρμόζοντας τη συμβουλευτική, μαθαίνεις να ακούς τον άλλο, ακούς τις ανάγκες του και πρέπει να του δώσεις μια λύση πάνω στο πρόβλημά του. Αυτό συνήθως δεν γίνεται, δεν έχουμε μάθει να ακούμε ο ένας τον άλλον. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επικοινωνία, μια ουσιαστική επικοινωνία»
Η Κατερίνα, επαγγελματίας μελισσοκόμος, μου μίλησε για την ιστορία της, την ενασχόληση της με την μελισσοκομία , τη συμμετοχή της στα σεμινάρια κατάρτισης πάνω στη μελισσοκομία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια και όνειρα.
Το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου, επισκεφθήκαμε τη Λάρισα στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» (“Train the Trainers”), του ειδικά σχεδιασμένου σεμιναρίου εκπαίδευσης που απευθύνεται στους εκπαιδευτές του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
«Η Ελλάδα έχει πολλούς μικρούς οικογενειακούς παραγωγούς και τώρα έχει την ευκαιρία να επανακτήσει τον αγροτικό της τομέα μέσω της συμμετοχής και της συνεργασίας χωρίς τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων. Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τον δικό της τρόπο».
Η ομάδα της Chloe Irrigation Systems δημιούργησε μια καινοτόμο πλατφόρμα άρδευσης η οποία βελτιστοποιεί τη διαδικασία ποτίσματος για τους αγρότες ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τη σπατάλη του νερού.
"Θα ήθελα, αν κάποιος διάβασε το κείμενό μου μέχρι εδώ, να κοιτάξει και τον διπλανό του. Να σώσει τον διπλανό του με κάθε έννοια του σώζω, με κάθε έννοια του πνιγμού. Όταν και όποτε ζητάει βοήθεια. Δεν χάνεις, μόνο κερδίζεις."
Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου «Θερινού Σχολείου» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Τρίκαλα, οι αδελφές Καρρά δοκίμασαν διάφορα προϊόντα, όπως η φέτα με τρούφα, τα οποία τους έδωσαν ιδέες για δικά τους προϊόντα. Έλαβαν επίσης θεωρητική εκπαίδευση και επαγγελματικές συμβουλές και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν άλλους τοπικούς παραγωγούς.
«Μέχρι το τέλος του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν πλήρη εκπαίδευση στη μελισσοκομία. Κρατάμε επαφή μαζί τους τα επόμενα δύο χρόνια για να παρακολουθήσουμε την πρόοδό τους και να τους συμβουλεύσουμε και να τους βοηθήσουμε στις νέες τους επιχειρήσεις».
«Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή αιγών, αλλά δεν έχουμε ένα μοναδικό κατσικίσιο τυρί»
«Το όνειρό μας είναι να εδραιώσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο πακέτο του εναλλακτικού τουριστικού της Ηπείρου και να προωθήσουμε το ενδιαφέρον της πτηνοπαρατήρησης σε αυτήν την προστατευόμενη περιοχή. Ελπίζουμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν δημοφιλή προορισμό πτηνοπαρατήρησης και το χειμώνα.»
«Συχνά, οι ωφελούμενοι μας είναι νεαρά μέλη των μελισσοκομικών οικογενειών, μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα έχουν αποκτήσει πλήρη εκπαίδευση στη μελισσοκομία».
Αν και η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην παραγωγή προβάτων στην Ευρώπη, εισάγουμε πολύ από το κρέας από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Ενθαρρύνοντας τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην παραγωγή βαρύτερων αρνιών, μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας σε εισαγωγές από τις άλλες χώρες».
«Προτιμούμε να έχουμε νέους αγρότες σε αυτές τις ομάδες γιατί είναι ανοιχτοί στη μάθηση. Βλέπουν τα αποτελέσματα από το πρώτο έτος και είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν μαζί μας.»
Το προσωπικό στοίχημα του Θωμά Καραγιώργου, εκπαιδευτή εναλλακτικού τουρισμού του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι η διάδοση των αξιών που χαρακτηρίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες στο ευρύ κοινό και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής.
«Μετά από τρία χρόνια, θα έχουμε 300 ενθουσιώδεις πτυχιούχους αυτού του προγράμματος. Άνθρωποι με κάθε υπόβαθρο που μοιράζονται το ίδιο όνειρο», αναφέρει η Μαρία Σουμελίδου, διδάσκουσα στο πρόγραμμα Εναλλακτικού Τουρισμού.
«Συχνά αναφέρω στους φοιτητές μου: Σε 30 χρόνια, το 62% των θέσεων εργασίας θα αφορά ειδικότητες που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Χωρίς ένα στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο, δεν θα είναι δυνατόν να επιτύχετε», δηλώνει ο Σέρκο Χαρουτουνιάν, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Γ.Π.Α. για το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»
Ο Δρ. Πέτρος Βαχαμίδης, εκπαιδευτής του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», εξηγεί πως εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την παραδοσιακή γεωργική πρακτική μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της.
"Ο τουρισμός είναι σήμερα η κύρια βιομηχανία στην Ελλάδα και αν θέλουμε να αλλάξουμε τις στάσεις των ανθρώπων σχετικά με τον ελληνικό τουρισμό, χρειαζόμαστε εκπαίδευση.", αναφέρει η Μαρία Σουμελίδου, εκπαιδεύτρια Εναλλακτικού Τουρισμού του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»
Γνωρίστε την Κατερίνα Ζαγκαρέτου, απόφοιτη του προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Ο Ιωάννης Θεοδώρου, αγαπάει τα αποφθέγματα και αναφέρει ένα, το οποίο συχνά αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν:
«Αν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη Γης, ο άνθρωπος θα είχε μόνο τέσσερα χρόνια να ζήσει».
«Έχω εργαστεί στα χωράφια με τον πατέρα μου και με έμαθε πολλά για τη γη από όταν ήμουν παιδί», δήλωσε ο Δημήτρης Θεοδωράκης, ωφελούμενος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μελισσοκομίας του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Μετά το πρώτο σεμινάριο, η Αναστασία Δημητριάδου έδειξε στα παιδιά και τον σύζυγό της ένα από τα βίντεο με τις μέλισσες. «Ο γιος μου ήταν γοητευμένος», είπε. «Νομίζω ότι η μελισσοκομία είναι κάτι που μπορώ να διδάξω στα παιδιά μου, κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί».
Ο Βασίλης Ισμαήλογλου, μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο “Φάρο του Κόσμου”, είναι όμως ένας από τους νεότερους στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού, του προγράμματος "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά".
Ο Τάσος Χριστόπουλος, μέσα απο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών, θα λάβει ανώτερη εκπαίδευση ώστε να μετατρέψει το τσάι του σε ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο θα προωθήσει στην αγορά.
«Με τη βοήθεια του έργου, πολλοί από τους αγρότες έχουν δημιουργήσει δεσμευτικές σχέσεις μεταξύ τους που θα διαρκέσουν για δεκαετίες. Η επιτυχία των ωφελουμένων θα έχει θετική επίδραση στους γύρω τους και ελπίζουμε ότι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους με τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει ο Ηλίας Κάλφας, Υπεύθυνος του έργου «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα».
Στο έργο «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα», η εκπαίδευση που λαμβάνει ο κάθε ωφελούμενος είναι εξατομικευμένη και βασίζεται σε ό, τι συμβαίνει στα χωράφια του, είναι μια ακαδημία της υπαίθρου και ένα ζωντανό εργαστήριο.
Μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων με αντικείμενο τα Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», οι ωφελούμενοι μπαίνουν ως αγρότες και βγαίνουν ως επιχειρηματίες, δημιουργώντας μια νέα γενιά παραγωγών πιο φιλική προς το περιβάλλον και ικανή για κερδοφόρα δραστηριότητα.
«Αυτό το έργο είναι σαν να παίρνεις ένα παιδί από το χέρι, να το κρατάς για τρία χρόνια, να του μαθαίνεις τα βασικά και να το εφοδιάζεις με δεξιότητες και γνώσεις. Μετά να το αφήνεις να φύγει», Ηλίας Κάλφας, υπεύθυνος προγράμματος συμβουλευτικής «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα», Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Η Φάλια Οικονόμου, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών το οποίο υλοποιείται από το Γ.Π.Α.
«Θα θέλαμε να κάνουμε το τσάι γνωστό σε όλο τον κόσμο» μας λεει ο Χρήστος Μυλωνάς, καλλιεργητής τσαγιού και ωφελούμενος του προγράμματος.
"Ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα διότι μας αρέσει να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο με αυτό τον τρόπο".
"Από παιδί μου άρεσε να βοηθάω τον πατέρα μου στα χωράφια. Στην αρχή ήταν μάλλον σαν παιχνίδι αλλά καθώς μεγάλωνα τον βοηθούσα περισσότερο".
Ο Αλέξανδρος είναι ο υπεύθυνος του έργου του Πειραματικού Αγρού του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στην Κωπαΐδα.
Το τσάι του βουνού είναι μια μοναδική ποικιλία που παράγεται από τα αποξηραμένα λουλούδια, τα φύλλα και τους μίσχους ενός ελληνικού βότανου που ονομάζεται Σιδερίτης.
Πέρυσι, με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο Γεράσιμος και ο φίλος του Πρόσκοπος Σταύρος Παπαδόπουλος αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία με την ονομασία «Ο Δικός Μας Τρόπος», για να παράσχουν υπηρεσίες εναλλακτικών εκδρομών στον Χορτιάτη.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» καλωσόρισε 50 εκπαιδευτές από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) για την εναρκτήρια εκπαιδευτική εκδήλωση με τίτλο «Train the Trainers» στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πιερίων Μούσες 12-14 Οκτωβρίου