Σχετικά με εμάς
10.09.2019
Μαθαίνοντας για τον εναλλακτικό τουρισμό
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Εναλλακτικός Τουρισμός: Μαθαίνοντας και εκπαιδεύοντας

Γνωρίστε το Θωμά

O Θωμάς Καραγιώργος, γεννήθηκε στη Βέροια και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Α.Π.Θ.), στο πεδίο της Διοίκησης Αθλητισμού, Τουρισμού και Αναψυχής. Παράλληλα σχεδιάζει προγράμματα αναψυχής και αθλητικού τουρισμού, συμμετέχει ως ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα και εργάζεται ως εκπαιδευτής του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» (που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός» που υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

«Από παιδί ασχολήθηκα με το αλπικό σκι», είπε ο Θωμάς. «Ξεκίνησα το σκι όταν ήμουν πέντε χρονών. Ο πατέρας μου λατρεύει την πεζοπορία και την άθληση και με ενθάρρυνε να συμμετέχω σε πολλά αθλήματα, καθώς αποτέλεσε ένα καλό πρότυπο για μένα. Χάρη στον πατέρα μου απέκτησα το πάθος για τις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και συμμετέχω πλέον σε αρκετές από αυτές όπως πεζοπορία, αλπική χιονοδρομία και διάσχιση φαραγγιών σε όλη την Ελλάδα».

Όταν τον ρώτησα ποια είναι τα αγαπημένα του μέρη στην Ελλάδα για ορεινές δραστηριότητες, ο Θωμάς είπε: «Το Πήλιο είναι το αγαπημένο μου βουνό. Έχει πολλές ευκαιρίες για κάποιον να συμμετέχει σε δραστηριότητες, ενώ ακόμη παραμένει ένας προορισμός που μπορεί κανείς να βρει ηρεμία, μακριά από τον συνωστισμό και την πόλη. Επίσης λατρεύω τον Όλυμπο και τα Ζαγοροχώρια».

Το 2015 και 2017, ο Θωμάς συμμετείχε στο Piera Creta, τη γιορτή του ορειβατικού σκι στον Ψηλορείτη. «Ήταν μία μοναδική εμπειρία που συνδύαζε βουνό και θάλασσα ταυτόχρονα», είπε. «Ήταν μια ευκαιρία για μένα να συνεχίσω να αθλούμαι. Το μεράκι των διοργανωτών για τη δραστηριότητα και η κρητική φιλοξενία για όλους τους συμμετέχοντες, αποτελούν μία ιδιαίτερη εμπειρία που αξίζει κάποιος να ζήσει».

Το πάθος του Θωμά για τις υπαίθριες δραστηριότητες και το διδακτικό ενδιαφέρον του για την αθλητική επιστήμη και τον εναλλακτικό τουρισμό αλληλοσυμπληρώνονται. Έχει εργαστεί ως οργανωτής και εμψυχωτής υπαίθριων δραστηριοτήτων σε διάφορες εταιρείες, και ως διοικητικό στέλεχος κατασκηνώσεων. Πλέον, είναι μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου «Sports, Tourism and Recreation Management» του Α.Π.Θ με επικεφαλής καθηγητή τον  Δρ. Αλεξανδρή Κωνσταντίνο. Αυτό το διάστημα, συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ Sports ‘Run For Health’ και συνεργάζεται με ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς από όλη την Ευρώπη. Στόχος του project είναι να διερευνήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι δρομικές διοργανώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.  Ύστερα από 11 χρόνια εργασίας στον τομέα του αθλητικού τουρισμού έχει αποκτήσει πολλούς φίλους στο χώρο. «Είναι ένας μικρός κόσμος», είπε. «Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, ταξιδεύουμε μαζί, ανταλλάσσουμε απόψεις, και μοιραζόμαστε εμπειρίες».

 

Πώς έγινε εκπαιδευτής εναλλακτικού τουρισμού

Ο Θωμάς αποφοίτησε από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, ο πρώτος από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή με ειδίκευση στην ‘Φυσική δραστηριότητα και Αναψυχή’. Το δεύτερο μεταπτυχιακό του είναι στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η εμπειρία του ως επισκέπτης ομιλητής  στο πανεπιστήμιο, τον ώθησε στην ενασχόληση του με  τις μεθόδους διδασκαλίας σε φοιτητές στοχεύοντας στη σύνδεση των πρακτικών εφαρμογών με το θεωρητικό πλαίσιο.

Τώρα ο Θωμάς διδάσκει τρία μαθήματα σε ενήλικες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή: α) Εισαγωγή στις Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής σε ορεινό περιβάλλον, β) Εισαγωγή στον Θαλάσσιο και Παράκτιο τουρισμό και γ) Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ Εναλλακτικού Τουρισμού. «Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Θωμάς. «Τα μαθήματα συνδυάζουν τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή καθώς, συχνά προσκαλούνται και επαγγελματίες του χώρου ώστε να μοιραστούν τις γνώσεις τους». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου «Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές» (“Train the Trainers”) του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στο Ελατοχώρι, αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια σχετικά με την παροχή εργαλείων ψυχολογίας καθώς λειτούργησαν επιβοηθητικά στον τρόπο διδασκαλίας του προς τους φοιτητές.

Στόχος του Θωμά είναι να συνεχίσει την έρευνα στη διοίκηση αθλητισμού και τουρισμού ώστε να συνεισφέρει στην ποιοτική ανάπτυξη των αθλητικών υπηρεσιών  που προσφέρονται από τις εταιρείες αναψυχής στην Ελλάδα. «Οι επιχειρήσεις εδώ έχουν πολλές δυνατότητες», είπε. Επιθυμία του είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου, σχετικά με τα διεθνή πρότυπα αγοράς, την προώθηση και εφαρμογή  των βέλτιστων πρακτικών ως προς την παροχή αθλητικών υπηρεσιών συνδυάζοντας τα ερευνητικά στοιχεία. Τέλος, προσωπικό στοίχημα αποτελεί η διάδοση των αξιών που χαρακτηρίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες στο ευρύ κοινό και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής.

mathainontas-gia-ton-enallaktiko-toyrismo