Το όραμά μας για την ενδυνάμωση των νέων και την αναζωογόνηση του αγροδιατροφικού κλάδου είναι συλλογική υπόθεση. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας, έχουμε επιλέξει να συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους φορείς (τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα), οι οποίοι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους υποστηρίζουν το έργο μας και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας μας.
Από τον Φεβρουάριο του 2023 ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά είναι μέλος του διεθνούς δικτύου 1% FOR THE PLANET ως Environmental Partner.
Επιπλέον, ο οργανισμός μας έχει επικυρωθεί από το CAF International.
Η Intertech S.A. ανήκει στο δίκτυο υποστηρικτών των δράσεων του Οργανισμού, με τη συνεργασία μας να ξεκινάει τον Απρίλιο 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος «Trophy-Τροφή».
Συγκεκριμένα, μέσω της οικονομικής της συνδρομής, η Intertech S.A., συμβάλλει στην υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος «Trophy-Τροφή», το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό στο οικοσύστημα της αγροδιατροφικής καινοτομίας και τεχνολογίας και φέτος είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που υλοποιείται με δράσεις που εκτυλίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και περιλαμβάνει πλέον δύο αλληλένδετους πυλώνες:
Τα «Trophy-Τροφή Meetups», σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Σκοπός τους είναι να αποτελέσουν μία πλατφόρμα δικτύωσης, επαφής, ενημέρωσης και αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα αγροδιατροφικής καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Το «Trophy-Τροφή Open Innovation», σε συνεργασία με πρωτοπόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα εγχείρημα αλληλεπίδρασης και πρακτικής συνεργασίας της βιομηχανίας με το οικοσύστημα αγροδιατροφικής καινοτομίας για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων με δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης. Μέσω του «Trophy - Τροφή Open Innovation», δίνεται η δυνατότητα σε νέες ομάδες και Startups να αναπτύξουν και να σχεδιάσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε άμεση συνεργασία με καταξιωμένες εταιρείες.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Οργανισμός μας ξεκίνησε τη συνεργασία του με την efood, η οποία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, υποστήριξε τα δύο εμβληματικά προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του Οργανισμού «Trophy-Τροφή» και «Agroanelixi», μέσα από χορηγία σε είδος.
Ειδικότερα για το έτος 2022, η efood προσέφερε συνολικά 60 κουπόνια για παραγγελία φαγητού στις 30 startups που συμμετείχαν σε διήμερο εκπαιδευτικό Bootcamp του μοναδικού προγράμματος ενίσχυσης της Τεχνολογικής Καινοτομίας για Ελληνικές Αγροδιατροφικές Επιχειρηματικές Ιδέες και Startups στην Ελλάδα «Trophy-Τροφή». Παράλληλα, προσέφερε συνολικά 24 κουπόνια για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Προγράμματος Επιτάχυνσης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων «AgroAnelixi Farm2Product 2022».
Για το 2023 η εταιρεία efood και ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ανανέωσαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του νέου κύκλου του Προγράμματος Επιτάχυνσης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων «AgroAnelixi - Farmers of the Future», όπου η εταιρεία, ως Χορηγός Networking Workshop, προσφέρει 60 κουπόνια παραγγελίας φαγητού μέσω efood, στους συμμετέχοντες και εκπαιδευτές του προγράμματος.
To Πρόγραμμα Επιτάχυνσης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων «AgroAnelixi» πραγματοποιείται από το 2020, με πανελλαδική συμμετοχή. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει ολιστικά παραγωγούς, πολύ μικρές και μικρές μεταποιητικές μονάδες τροφίμων, οικοτεχνίες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, που επιθυμούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, βασισμένα στις ιδιαίτερες πρώτες ύλες της ελληνικής γης και να τα διοχετεύσουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά μέσα από: α) εκπαιδευτικά εργαστήρια, β) καθοδήγηση/συμβουλευτική υποστήριξη, γ) ανάπτυξη/αξιολόγηση επιχειρηματικών σχεδίων, δ) χρηματοδοτικά εργαλεία, ε) επιτόπιες επισκέψεις, και στ) δράσεις δικτύωσης. Μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχθεί 37 επιχειρήσεις, οικοτεχνίες και μικροί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα.
Από τον Μάρτιο του 2022, ο Οργανισμός μας ξεκίνησε τη συνεργασία του με την ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε., η οποία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, υποστήριξε το πρόγραμμα κατάρτισης «Agrifood Exports 360°» και το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης «AgroAnelixi», μέσα από χορηγία χρηματικού ποσού και χορηγία σε είδος.
Ειδικότερα, για τα έτη 2022 και 2023, κάλυψε με χρηματική χορηγία μέρος του συνολικού κόστους υλοποίησης του εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προγράμματος «Agrifood Exports 360°». Παράλληλα, προσέφερε συνολικά 4 δωρεάν πιστοποιήσεις (ISO 9001, ή ISO 22000, ή CODEX / HACCP) σε 4 συμμετέχοντες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα και επιλέχθηκαν κατόπιν αξιολόγησης από την εταιρία και τον Οργανισμό. Το «Agrifood Exports 360°» είναι το πρώτο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα, για εξαγωγές αγροδιατροφικών επιχειρήσεων που υλοποιείται από τον Οργανισμό από το 2020, με συμμετοχή εισηγητών από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α. (Rutgers, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Jersey). Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους ουσιαστικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, δίνοντας έμφαση στις πλέον σύγχρονες τεχνικές στο χώρο των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο του Αγροδιατροφικού Επιταχυντή «AgroAnelixi» για το 2022, η ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε., προσέφερε συνολικά 12 δωρεάν πιστοποιήσεις (ISO 9001, ή ISO 22000, ή CODEX / HACCP) στις 12 πολύ μικρές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, προσέφερε άλλες 10 πιστοποιήσεις στους 10 συμμετέχοντες-ωφελούμενους του νέου κύκλου του προγράμματος για το 2023.
To πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «AgroAnelixi» πραγματοποιείται από το 2020, με πανελλαδική συμμετοχή. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει ολιστικά, αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, πολύ μικρές και μικρές μεταποιητικές μονάδες τροφίμων, οικοτεχνίες και αγροτικούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, που επιθυμούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, βασισμένα στις ιδιαίτερες πρώτες ύλες της ελληνικής γης και να τα διοχετεύσουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, καθοδήγηση/συμβουλευτική υποστήριξη (Mentoring), ανάπτυξη/αξιολόγηση επιχειρηματικών σχεδίων, χρηματοδοτικά εργαλεία, επιτόπιες επισκέψεις και δράσεις δικτύωσης.
Τέλος, η ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε., προσέφερε στον Οργανισμό μας μια δωρεάν πιστοποίηση κατά ISO 9001.
Από τον Ιανουάριο του 2023, η APIVITA στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, αλλά και ως μέλος του Οργανισμού «1% for the Planet», υποστηρίζει το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» στην Εύβοια, μέσω χορηγίας για την κάλυψη μέρους του κόστους υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος. Με την οικονομική της συνδρομή, η APIVITA, συμβάλλει στην πρωτοβουλία μας για τη βελτιστοποίηση του μελισσοκομικού χάρτη και την υποστήριξη των μελισσοκομικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με στόχο την αναπαραγωγή ποιοτικότερων και ανθεκτικότερων μελισσιών, τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης επαγγελματικής δραστηριότητας για τους μελισσοκόμους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στη Βόρεια Εύβοια.
Ειδικότερα, στόχος είναι η υποστήριξη έως και 300 μελισσοκόμων στην Εύβοια (το 50% του συνόλου των ενεργών μελισσοκόμων) με 6.000–9.000 βασιλικά κελιά, βελτιστοποιώντας το ενδημικό γενετικό υλικό και αναπτύσσοντας ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη.
Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.
Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία», έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».
Η Πειραιώς αποτελεί πολύτιμο υποστηρικτή του έργου μας. Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2019, όταν η Πειραιώς, υποστήριξε, ως Χρυσός Χορηγός, τον 1ο κύκλο του μοναδικού Αγροδιατροφικού Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge”, που στόχο έχει την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας, για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες και Startups στην Ελλάδα.
Το Νοέμβριο του 2021, η Πειραιώς υποστήριξε, ως Χρυσός Χορηγός, το τριήμερο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού «Κλιματική Αλλαγή: Το μέλλον του Αγροδιατροφικού Τομέα», στις 9-11/11/2021. Χάρη στην πολύτιμη συμβολή της, το Διεθνές Συνέδριο στέφτηκε με επιτυχία και τέθηκαν οι βάσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε καίρια ζητήματα του κλάδου της αγροδιατροφής.
Η Πειραιώς παραμένει αρωγός του έργου μας μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας που υλοποιούμε, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης των ωφελούμενών μας σε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Για το 2023, η Πειραιώς κάλυψε με χρηματική χορηγία μέρος του συνολικού κόστους υλοποίησης της καινοτόμου Ακαδημίας Επαγγελματικής Πτηνοτροφίας, με στόχο να προσφέρει σε 100 νέες και νέους πτηνοτρόφους τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, για την αποτελεσματική εκτροφή κρεοπαραγωγών πτηνών. Η Ακαδημία Πτηνοτροφίας υλοποιήθηκε στη Χαλκίδα, τη Θεσσαλονίκη, την Άρτα και τα Ιωάννινα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023. Η εφαρμογή των μαθησιακών αποτελεσμάτων της Ακαδημίας από τους εκπαιδευόμενους-παραγωγούς έφερε οφέλη ως προς τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονάδων τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία.
Από τον Μάιο του 2023, ο Οργανισμός μας ξεκίνησε συνεργασία με την COSMOCERT Α.Ε., η οποία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, υποστηρίζει το 1ο Πρόγραμμα Ηγεσίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα στην Ελλάδα «Agrifood Leadership: Αναπτύσσοντας τους αυριανούς Ηγέτες της Αγροδιατροφής» μέσα από χορηγία χρηματικού ποσού και χορηγία σε είδος.
Ειδικότερα, για τα έτη 2023 και 2024, θα καλύψει με χρηματική χορηγία, μέρος του συνολικού κόστους υλοποίησης του προγράμματος «Agrifood Leadership». Παράλληλα, θα προσφέρει 10 πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων, διάρκειας 1 έτους, σε 10 συμμετέχοντες του προγράμματος, κατόπιν αξιολόγησης.
Το «Agrifood Leadership: Αναπτύσσοντας τους αυριανούς Ηγέτες της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα», αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα Ηγεσίας στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. στον Αγροδιατροφικό τομέα. Είναι ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού περιεχομένου και δικτύωσης το οποίο αφορά τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, αλλά και τα ανερχόμενα στελέχη του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού κλάδου. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη 15 επαγγελματιών/επιχειρηματιών γεωργίας, κτηνοτροφίας, μεταποίησης, αλιείας, βιομηχανίας τροφίμων, εμπορίας, αγροτεχνολογίας και αγροτουρισμού μέσα από την παροχή ουσιαστικών και πρακτικών γνώσεων, την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, δεξιοτήτων επικοινωνίας και σε βάθος γνώση αναφορικά με επιλεγμένα και καίρια θέματα του κλάδου.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Οργανισμός μας ξεκίνησε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για οικονομική ενίσχυση και μερική κάλυψη των αναγκών υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια». Με την οικονομική του συνδρομή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συμβάλλει στην πρωτοβουλία μας για τη βελτιστοποίηση του μελισσοκομικού χάρτη και την υποστήριξη των μελισσοκομικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με στόχο την αναπαραγωγή ποιοτικότερων και ανθεκτικότερων μελισσιών, τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης επαγγελματικής δραστηριότητας για τους μελισσοκόμους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Εύβοια.
Ειδικότερα, στόχος είναι η υποστήριξη έως και 300 μελισσοκόμων στην Εύβοια (το 50% του συνόλου των ενεργών μελισσοκόμων) με 6.000–9.000 βασιλικά κελιά, βελτιστοποιώντας το ενδημικό γενετικό υλικό και αναπτύσσοντας ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη.
Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.
Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία», έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».