Νέα
19.11.2021
Εκδηλώσεις
Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου 2021 «Κλιματική Αλλαγή: Το Μέλλον του Αγροδιατροφικού Τομέα»

Οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα τέθηκαν στο επίκεντρο του τριήμερου διαδικτυακού Διεθνούς Συνεδρίου «Κλιματική Αλλαγή: Το Μέλλον του Αγροδιατροφικού Τομέα», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου του 2021. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», με σκοπό το διάλογο και τη συσπείρωση του οικοσυστήματος για την ανάδειξη νέων προσεγγίσεων για την αειφορία και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη με αφορμή τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 44 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Μπαγινέτας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δ. Παπαγιαννίδης,  ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Κ. Αραβώσης, ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τ. Χανιώτης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Α. Αλεξάνδρου, η Scientific Director, FABLE Pathways Consortium, UN Sustainable Development Solutions Network, κα. Aline Mosnier, η Head of Global Public Affairs, Science & Sustainability, Senior Vice President, Crop Science Division της Bayer, κα. Sara Boettiger, και ο Director and Strategic Programme Leader, Food and Agriculture Organization's Food Systems Programme του FAO, κ. Jamie Morrison.

Επιπλέον, μας τίμησαν με την παρουσία τους ειδικοί επιστήμονες εγνωσμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα και το Ην. Βασίλειο, καθώς και στελέχη εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών από τον ευρύτερο κλάδο της αγροδιατροφής. Συνολικά, το Συνέδριο έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα, στο κανάλι YouTube του οργανισμού, περισσότερα από 2.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να προσελκύει καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων.

Ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί έναν από τους πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή τομείς, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και διάφορες κλιματικές παραμέτρους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του Συνεδρίου, τέθηκαν υψηλά στην ατζέντα οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, καθώς και οι οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, η νέα φιλοκλιματική ταυτότητα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και ευκαιρίες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με μια άκρως επίκαιρη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με στόχο την ανάδειξη της πολιτικής ατζέντας της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό́, ευρωπαϊκό́ και παγκόσμιο επίπεδο, μετά τη Σύνοδο του COP26 στη Γλασκώβη. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση για την κλιματική́ αλλαγή́, τις επιπτώσεις, τις απειλές, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον τομέα της αγροδιατροφής.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στα προϊόντα με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα και στη νέα αγορά που δημιουργείται. Με αφετηρία τη συζήτηση αναφορικά με τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα Παγκόσμια Συστήματα Διατροφής, πώς αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες και πώς εξελίσσονται οι παραγωγικές διαδικασίες, συνεχίστηκε ο διάλογος για τις στρατηγικές της βιομηχανίας για μία βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, δόθηκε έμφαση στις δράσεις προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της προβολής τεχνολογικών επιτευγμάτων και καλών πρακτικών, ενώ στο δεύτερο μέρος έγινε συζήτηση για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τις νέες συνθήκες που φέρει η κλιματική αλλαγή.

Μέγας Δωρητής του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και του Συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

oi-eykairies-kai-oi-proklhseis-apo-thn-klimatikh-allagh-sto-epikentro-toy-diethnoys-synedrioy-2021-klimatikh-allagh-to-mellon-toy-agrodiatrofikoy-tomea