Σχετικά με εμάς
26.07.2021
Η οικοτεχνία που παράγει και μεταποιεί εναλλακτικά προϊόντα ρεβιθιού
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίζοντας τις Σαββίνα και Νικολέττα Στρούμπα, ωφελούμενες του επιταχυντή «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»

Η Σαββίνα και η Νικολέττα επιλέχθηκαν να είναι ανάμεσα στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας τη δικής τους επιχειρηματική ιδέα. Στόχος τους η εισαγωγή εναλλακτικών προϊόντων ρεβιθιού στην ελληνική αγορά, τα οποία θα παράγουν και θα μεταποιούν οι ίδιες στη δική τους πρότυπη οικοτεχνία.

Οι δύο αδελφές κατάγονται από την Κομοτηνή, όπου και δραστηριοποιούνται. Η Σαββίνα, η μικρότερη από τις δύο αδελφές, έχοντας αποφοιτήσει από τη σχολή «Τεχνολογίας Γεωπονίας» του ΤΕΙ Κρήτης, απασχολείται με το κομμάτι της αγροτικής παραγωγής και έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την καλλιέργεια των περίπου 100 στρεμμάτων της οικογένειας, με τη βοήθεια φυσικά του πατέρα της. Η Νικολέττα από την άλλη, απόφοιτη της σχολής Εμπορίας και Διαφήμισης στην Θεσσαλονίκη, πλέον ζει και εργάζεται στο εξωτερικό ως Visual merchandiser.

Είναι γεγονός πως η Κομοτηνή είναι μια περιοχή όπου οι κύριες καλλιέργειες είναι βαμβάκι, κριθάρι ή σιτάρι. Η Σαββίνα όμως και η Νικολέττα είχαν μια διαφορετική ιδέα ως προς την καλλιέργεια που θέλαν να αναπτύξουν. Η Σαββίνα ήθελε από παιδί να γίνει γεωπόνος όπως λέει χαρακτηριστικά και μάλιστα, ήταν και παραμένει το «όνειρο της» να μπορέσει να δημιουργήσει τη δική της οικοτεχνία.

Η Νικολέττα λοιπόν, έχοντας ζήσει στη Γερμανία όπου και εργάζεται είδε πως το ρεβίθι είναι ένα όσπριο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως από άτομα που επιλέγουν μια περισσότερο χορτοφαγική ή υγιεινή διατροφή. «Είδα μια τεράστια δυναμική στην αγορά αλλά και πολλές δυνατότητες μεταποίησης του προϊόντος», λέει η Νικολέττα. Έτσι, γνωρίζοντας πως η αδελφή της είχε πάντα επιθυμία να δημιουργήσει τη δική της οικοτεχνία, της πρότεινε να ξεκινήσουν από τα ρεβίθια.

Από την ιδέα στην πράξη:

Οι προοπτικές της καλλιέργειας και μεταποίησης ρεβιθιού

Η Σαββίνα δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τα ρεβίθια με τον παραδοσιακό τρόπο. Θέλει αντιθέτως να δημιουργήσει και να εισάγει στην αγορά διάφορα εναλλακτικά προϊόντα ρεβιθιού, όπως χούμους ή έτοιμο μείγμα για ρεβιθοκεφτέδες, αλεύρι από ρεβίθια και άλλα πολλά.

«Η δική μου επιχειρηματική ιδέα είναι να γνωρίσω και να προσφέρω στην αγορά, τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί κανείς να καταναλώσει τα ρεβίθια, τα οποία αποτελούν μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών», λέει η Σαββίνα. Ακόμη, σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που θα δημιουργήσουν, θα αναγράφονται τόσο ενδιαφέρουσες συνταγές, tips και ιδέες για συνοδευτικά, όσο και τα θρεπτικά συστατικά του ρεβιθιού και τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση του στην υγεία μας, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να τα εντάξουν στη διατροφή τους.

«Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»:

Ποια η συμβολή του αγροδιατροφικού επιταχυντή;

Η Σαββίνα έχοντας ως πλάνο την έναρξη της δικής της οικοτεχνίας παραγωγής και μεταποίησης ρεβιθιού, αποφάσισε να κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» και αφού προκρίθηκε στους πρώτους 30 επιτυχόντες, στην συνέχεια κατάφερε να είναι μεταξύ των 15 ωφελούμενων του προγράμματος.

Και οι δυο αδελφές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», η κάθε μια στον τομέα ενασχόλησής της, η Σαββίνα στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής και η Νικολέττα στο marketing αλλά και τις πωλήσεις.

«Το πρόγραμμα ήταν άνω των προσδοκιών μας», λέει η Νικολέττα και προσθέτει πως «εκτός από την θεωρητική γνώση, μιλήσαμε με καταξιωμένους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου και όχι μόνο, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας εμπειρίες και βιώματα. Αυτού του είδους τη γνώση πιθανά δεν θα μπορούσαμε να την έχουμε αποκτήσει ούτε σε 10 χρόνια απασχόλησης».

 

Σχεδιάζοντας μαζί με την ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά τη δική τους οικοτεχνία

Η Σαββίνα και η Νικολέττα έχουν ξεκινήσει ήδη, με τη βοήθεια της ομάδας του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», να στήνουν το εργαστήριό τους ενώ με τη χρηματοδότηση που θα λάβουν μέσω του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης, θα μπορέσουν να αγοράσουν μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού για την οργάνωση της δικής τους οικοτεχνίας ρεβιθιών.

Σε πρώτη φάση τα προϊόντα τους θα απευθύνονται στην ελληνική αγορά και στόχος τους είναι να πωλούνται είτε σε μικρά μαγαζιά τύπου delicatessen, είτε διαδικτυακά. Ακόμη, όλες οι συσκευασίες των προϊόντων τους έχουν σχεδιαστεί  με στόχο να είναι είτε από ανακυκλώσιμα υλικά είτε επαναχρησιμοποιούμενες, καθώς για εκείνες η χρήση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον είναι επιτακτικής σημασίας και έτσι, θέλουν να δημιουργήσουν μια οικοτεχνία με «περιβαλλοντική συνείδηση».

Είναι εμφανές συζητώντας μαζί τους πως τόσο η Σαββίνα όσο και η Νικολέττα είναι αποφασισμένες να δουλέψουν σκληρά και στοχευμένα, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους οικοτεχνία.  Από τον Αύγουστο θα έχουν πλέον την πρώτη συγκομιδή των ρεβιθιών και έτσι, η μεταποίηση και η διάθεση των προϊόντων στην αγορά αναμένεται να μπει σε δράση τους τελευταίους μήνες του 2021. «Δουλεύουμε με μεθοδικότητα, αυτό ήταν και το πιο σημαντικό μάθημα πιστεύω από την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα “Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία”», αναφέρει η Σαββίνα προσθέτοντας πως, «όπως μας έχουν πει άλλωστε και οι μέντορές μας, ένα βήμα τη φορά, πάντα με προσοχή και σεβασμό στο προϊόν αλλά και τον καταναλωτή».

h-oikotexnia-poy-paragei-kai-metapoiei-enallaktika-proionta-rebithioy