Σχετικά με εμάς
29.01.2019
Ο Πειραματικός Αγρός
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Ο Πειραματικός Αγρός: Τα πάντα για την καλλιέργεια ελιάς

Γνωρίστε τον Αλέξανδρο

Ο Αλέξανδρος Ταταρίδας, 24 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι γονείς του πατέρα του με καταγωγή από τα Καμένα Βούρλα καλλιεργούσαν σιτάρι και ελιές από τις οποίες έβγαζαν και ελαιόλαδο. Παλαιότερα, ο παππούς του είχε επίσης ένα κοπάδι 150 προβάτων και ένα κοτέτσι. «Θυμάμαι όταν ήμουν παιδάκι, να επισκέπτομαι τη φάρμα την εποχή του μαζέματος της ελιάς και να βλέπω τα τελάρα με τις ελιές αλλά και τη διαδικασία της διαλογής ανάλογα με το μέγεθος του καρπού», μας λέει ο Αλέξανδρος. «Ο παππούς μου με πήγαινε  στοn χώρο που είχε τα πρόβατα και μου έλεγε πώς τα φρόντιζε». Σε γιορτές, αλλά και Σαββατοκύριακα, ο Αλέξανδρος συνέχιζε να επισκέπτεται τη φάρμα των παππούδων του. To κίνητρό του ήταν οι περιγραφές του παππού για τα δέντρα που είχαν και το μποστάνι με οπωροκηπευτικά που διατηρούσαν. Όταν ήταν περίπου 15 χρονών και καθώς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα βιολογίας στο λύκειο, ξεκίνησε ταυτόχρονα από χόμπι να μελετά τη βιολογία των φυτών. Αργότερα, αν και η μητέρα του ήθελε να σπουδάσει ιατρική στο εξωτερικό, τον κέρδισε η Γεωπονία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.). «Ο πατέρας μου ήταν πολύ χαρούμενος επειδή ονειρευόταν να επιστρέψει στα Καμένα Βούρλα».

Αποφοίτησε από το Γ.Π.Α. με πτυχίο στην Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής. Συνέχισε εκεί τις σπουδές του και, φέτος, θα τελειώσει το μεταπτυχιακό  του στις Καινοτόμες Εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη Βελτίωση Φυτών και στην Αγρομετεωρολογία, με ειδικεύση στην  Αειφορική Γεωργία και Πιστοποίηση. «Κάνω αρκετά πειράματα σχετικά με τα ζιζάνια και την αειφορική χρήση ζιζανιοκτόνων», μας λέει.

Ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο, άρχισε να ασχολείται ενεργά με τη φάρμα του παππού του, εφαρμόζοντας αυτά που έμαθε. Ο παππούς τον δίδαξε πώς να καλλιεργεί ελιές και να παράγει παρθένο ελαιόλαδο. «Όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου, θα ήθελα να επιστρέψω στο χωριό μου για να βοηθήσω στην οργάνωση και τον συντονισμό του γεωργικού τους σχεδίου», προσθέτει. «Σκέφτομαι επίσης να κάνω διδακτορικό και θα ήθελα να κάνω κάποια μαθήματα εκτός Ελλάδας ή να ταξιδέψω στην Αμερική και να δουλέψω σε κάποια εταιρεία. Στο τέλος όμως θα ήθελα να ξεκινήσω τη δική μου οικογένεια και ίσως να γυρίσω μόνιμα σε ένα από τα χωριά μου».

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Αλέξανδρος ενδιαφέρεται για τη ζυθοποίηση και πειραματίζεται με την παραγωγή του American pale ale και της imperial stout. «Προς το παρόν παράγω lager και μερικά pilsner», μας λέει. «Έκανα επίσης India pale ale και double IPA». Άλλωστε, συμμετέχει εθελοντικά ως συντονιστής και στην ομάδα «Let's Do It Greece» του Γ.Π.Α. Κάθε άνοιξη, η οργάνωση συντονίζει μια μέρα εθνικής περιβαλλοντικής δράσης. Πέρυσι, 128.000 Έλληνες προσφέρθηκαν εθελοντικά να αποκαταστήσουν περιφράξεις, να μειώσουν τα απόβλητα και να καθαρίσουν τις παραλίες. Η φετινή ημερομηνία δράσης θα είναι η Κυριακή 7 Απριλίου 2019.

 

Ο Πειραματικός Αγρός: Κατάρτιση στην καλλιέργεια ελιάς, την μελισσοκομία, τα αρωματικά και φαρμακευτικα΄φυτά και τα ψυχανθή

Ο Αλέξανδρος είναι ο υπεύθυνος του έργου του Πειραματικού Αγρού του προγράμματος  «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στην Κωπαΐδα. Ο Πειραματικός Αγρός βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, κοντά στη Λαμία. Καλύπτει 1000 στρέμματα και αποτελείται από θερμοκήπιο και από ένα κτίριο κατάρτισης το οποίο στεγάζει δύο αίθουσες διδασκαλίας, ένα γραφείο και ένα δωμάτιο διανυκτέρευσης που μπορεί να φιλοξενήσει τρία άτομα. Ο Πειραματικός Αγρός θα αρχίσει να λειτουργεί το 2019 με 150 δικαιούχους του προγράμματος. «Ο στόχος μας είναι τα επόμενα δύο χρόνια να εκπαιδευτούν 300 νέοι σε διάφορους κλάδους του αγροτικού τομέα, όπως είναι η Μελισσοκομία, τα  Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, καθώς και η Αειφόρος Καλλιέργεια των Ψυχανθών», δήλωνει ο Αλέξανδρος. «Αυτό θα γίνει μέσω εντατικών επισκέψεων στον Πειραματικό Αγρό στην Κωπαΐδα».

Ο αγρός θα προσφέρει στους νέους αγρότες την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ανεξάρτητες επιχειρήσεις με επιτόπια υποστήριξη και πρόσβαση σε κοινόχρηστο εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και πόρους που θα μειώσουν τους αρχικούς φραγμούς εισόδου στην αγορά. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι σε θέση να δουλέψουν στις δικές τους καλλιέργειες, έχοντας αποκτήσει τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται για να ξεκινήσουν το έργο τους με καλές προϋποθέσεις.

«Ανησυχώ για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αναστρέψει την πορεία του αγροτικού της τομέα», ομολογεί ο Αλέξανδρος. «Ωστόσο, το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρέχει στους νέους αγρότες τα εργαλεία, τις τεχνικές και τη δικτύωση για να τους διευκολύνει και θέλω να μοιραστώ τις  γνώσεις και τις δεξιότητές μου μαζί τους  και να συμμετάσχω και εγώ στην εκπαίδευση αυτής της νέας γενιάς».

o-peiramatikos-agros