Σχετικά με εμάς
11.07.2021
Σχεδιάζοντας μια εναλλακτική βιολογική γεωργοκτηνοτροφική οικοτεχνία
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:


Ποιος είναι ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας, ωφελούμενος του επιταχυντή «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»;

Ο Τριαντάφυλλος βρίσκεται ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και δραστηριοποιείται στον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφίας, παράγοντας τις δικές του βιολογικές ζωοτροφές. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας οικοτεχνίας η οποία θα καταφέρει μεταξύ άλλων να εισάγει στην ελληνική αγορά ένα αυθεντικό βιολογικό ελληνικό προϊόν με ονομασία προέλευσης, το κατσικίσιο απαστερίωτο τύρι.

Με καταγωγή από την Παλαιόχωρα Χαλκιδικής, ακριβώς στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, η οικογένεια του Τριαντάφυλλου έχει εδώ και 4 γενιές βαθιά παράδοση στην κτηνοτροφία. Έχοντας σπουδάσει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στο τμήμα Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας και έχοντας παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων γύρω από την γεωργοκτηνοτροφία και τη γεωπονία, στόχος του πλέον είναι η εξέλιξη των παραδοσιακών τεχνικών κτηνοτροφίας.

«Τα παιδικά μας χρόνια δεν ήταν εύκολα, με πολύ λίγο ελεύθερο προσωπικό χρόνο και με πολλές ώρες εργασίας χειμώνα και καλοκαίρι. Από τα 13 μου ξεκίνησα με το όργωμα των χωραφιών και μετά άρχισα να φροντίζω τα ζώα», αναφέρει ο Τριαντάφυλλος και προσθέτει, «αν και σαν παιδί η ενασχόληση με τα ζώα δεν ήταν κάτι που μου άρεσε, στα 20 μου απέκτησα μια άλλη επαφή, μια επικοινωνία. Νιώθω τις ανάγκες τους και τα εκτιμώ αλλά και τα σέβομαι, καθώς αυτά, όπως και η φύση, μας προσφέρουν τα πάντα».

Από την ιδέα στην πράξη:


Η νέα εναλλακτική κτηνοτροφία που χρησιμοποιεί ιδιοπαραγώμενες βιολογικές ζωοτροφές

Η οικογένεια μέχρι και πριν 2 χρόνια, διέθετε αίγες εκτατικής εκτροφής, κάτι το οποίο τους καθιστούσε μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την εποχή και την ύπαρξη βλάστησης. Καθώς αυτή η διαδεδομένη κτηνοτροφική τακτική είναι αφενός περισσότερο κουραστική και αφετέρου λιγότερο αποδοτική, ο Τριαντάφυλλος μαζί με τα αδέλφια του, αποφάσισαν να την αλλάξουν, υιοθετώντας τον εναλλακτικό τρόπο παραγωγής των δικών τους βιολογικών ζωοτροφών.

Μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, ο οποίος έχει σπουδάσει κι εκείνος Φυτική Παραγωγή στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και την αδελφή του Όλγα, η οποία ασχολείται με τη λογιστική και οικονομική διαχείριση, από το 2019 και μετά ξεκίνησαν να υλοποιούν τον στόχο της εξέλιξης της κτηνοτροφικής μονάδας που διαθέτουν. Έτσι, από τα 1.400 ζώα που διέθετε η οικογένεια, αποφάσισαν να κρατήσουν τα 900 στα οποία να επενδύσουν τόσο στο κομμάτι της υγιεινής όσο και των ζωοτροφών, ώστε να γίνουν πιο παραγωγικά. Αυτή τη στιγμή το 60% των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν στις αίγες που διαθέτουν είναι ιδιο-παραγώμενες, με στόχο μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσουν το 90%.

 

Εισάγοντας στην ελληνική αγορά το απαστερίωτο κατσικίσιο τυρί

Το απαστερίωτο κατσικίσιο τυρί βαθιάς ωρίμανσης, αν και μια παλιά τακτική των κτηνοτρόφων σε πολλά μέρη της χώρας, δεν είναι ευρέως γνωστό, δεν καταναλώνεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας και έτσι, ακόμη δεν κυκλοφορεί επισήμως στην ελληνική αγορά. Ο Τριαντάφυλλος επιθυμεί να αναδείξει αυτό το ιδιαίτερο προϊόν, το οποίο όπως λέει και ο ίδιος, «έχει μια ιδιαιτερότητα, δεν αλλοιώνει τα αρώματα και τις γεύσεις, κάτι το οποίο το κάνει ιδιαίτερα νόστιμο».

«Στόχος μας είναι να στηθεί μια γεωργοκτηνοτροφική μονάδα, μια οικοτεχνία, η οποία θα μεταποιεί το κύριο προϊόν μας, δηλαδή το γάλα αίγας, σε κατσικίσιο απαστερίωτο τυρί βαθιάς ωρίμανσης, με τεχνικές που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας», αναφέρει ο Τριαντάφυλλος. Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα καθαρά βιολογικό προϊόν χωρίς πρόσθετα συντηρητικά οποίο πέρα από ιδιαίτερα γευστικό έχει και αποδεδειγμένη βιοπροστατευτική δράση.

«Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»:


Ποια η συμβολή του αγροδιατροφικού επιταχυντή;

Ο Τριαντάφυλλος έχει έρθει σε επαφή με τις δράσεις του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» τα τελευταία 2 χρόνια και φέτος, επιλέχθηκε ανάμεσα στους 15 συμμετέχοντες του προγράμματος Αγροδιατροφικής Επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία».

Τα βασικά στοιχεία που νιώθει πως αποκόμισε μέσα από την μέχρι τώρα πορεία του στο πρόγραμμα τα συνοψίζει σε 3 λέξεις «συνεργασία-επικοινωνία και υπευθυνότητα». «Μάθαμε πως να λειτουργούμε σαν επαγγελματίες, πως να είμαστε υπεύθυνοι. Υπεύθυνοι όχι μόνο απέναντι στους πελάτες ή στους συνεργάτες, αλλά και απέναντι στα ζώα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν πρέπει κανείς επαγγελματίας να το ξεχνάει», λέει χαρακτηριστικά.

 

Σχεδιάζοντας μαζί με την ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά τη δική του οικοτεχνία

Σε συνεργασία με την ομάδα του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, στόχος είναι η δημιουργία μιας βιολογικής γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας ή αλλιώς οικοτεχνίας, η οποία θα μεταποιεί τα προϊόντα της ενώ ταυτόχρονα θα υλοποιεί και βιωματικά σεμινάρια σε συνεργασία με αγροτικές σχολές, φέρνοντας σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τη φύση, τα ζώα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής οικοτεχνίας.

Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία μιας μεγάλης έκτασης εγκατάστασης η οποία θα στεγάζει τα ζώα ενώ παράλληλα, επεκτείνουν την έκταση των χωραφιών τους, με στόχο την παραγωγή της καλύτερης δυνατής ποιότητας βιολογικών ζωοτροφών. Ακόμη, στόχος τους είναι μετά την εισαγωγή του απαστερίωτου κατσικίσιου τυριού στην Ελλάδα να μπορέσουν να εξάγουν το προϊόν αυτό σε χώρες όπως η Ελβετία ή η Γαλλία.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως ο Τριαντάφυλλος είναι φανερά ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και μέσα από  όλες αυτές τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού της κτηνοτροφικής του μονάδας, παλεύει για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον πλανήτη. Όπως άλλωστε λέει και ο ίδιος «Καλύτερα να παράγουμε μικρότερη ποσότητα αλλά με ποιότητα, παρά να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε με κακές τακτικές τη γη και τους ανθρώπους της».

sxediazontas-mia-enallaktikh-biologikh-georgokthnotrofikh-oikotexnia