Σχετικά με εμάς
26.10.2021
Οι βιοκαλλιέργειες γίνονται γυναικεία υπόθεση
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε τη Δήμητρα Τσακίρη, ωφελούμενη του αγροδιατροφικού επιταχυντή «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»

Η Δήμητρα Τσακίρη, ωφελούμενη του προγράμματος επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μια αγρότισσα πρώτης γενιάς, η οποία έχει καταφέρει να διακριθεί στον χώρο των βιοκαλλιεργειών. Στο Κιβέρι Αργολίδας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, αν και ξεκίνησε με ένα μόλις θερμοκήπιο 300 τ.μ., έχει καταφέρει τα τελευταία 13 χρόνια να καλλιεργεί 120 στρέμματα γης, πιστοποιημένα από την Bio Hellas, και πλέον έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας βιολογικών προϊόντων.

Από την ιδέα στην πράξη:

«Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στις καλλιέργειες. Κάθε χρόνο βάζω και κάτι νέο ώστε να μαθαίνω περισσότερα πράγματα και να εξελίσσομαι»

Έχοντας σπουδάσει στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στο Μεσολόγγι, αποφάσισε μεμιάς να ασχοληθεί με τον κλάδο των καλλιεργειών, αφού όπως δηλώνει και η ίδια, το θερμοκήπιο είναι ο χώρος της.  «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου σε αυτό. Κάθε χρόνο βάζω μια καινούργια καλλιέργεια ώστε να μαθαίνω περισσότερα πράγματα και να εξελίσσομαι». Καλλιεργεί μεταξύ άλλων πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, περγαμόντα, νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα αλλά και οπωροκηπευτικά είδη ενώ παράγει και το δικό της βιολογικό λάδι.

«Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»:

«Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και πιστεύω για αυτό αποδίδει, το καλό προϊόν θέλει μεράκι!»

Εκτός όμως από τις βιολογικές καλλιέργειες με τις οποίες ασχολείται, η Δήμητρα έχει εκκινήσει και τη δική της οικοτεχνία. Σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης και καθοδήγησης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον αγροδιατροφικό επιταχυντή «Αγροανέλιξη», έχει καταφέρει να εξελίξει την οικοτεχνία της και να δημιουργήσει νέα προϊόντα όπως σάλτσες, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά και μαρμελάδες, τα όποια προωθεί σε βιολογικές αγορές, μαγαζιά βιολογικών προϊόντων αλλά ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες. «Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και πιστεύω για αυτό αποδίδει, το καλό προϊόν θέλει μεράκι!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στόχος της Δήμητρας μεταξύ άλλων είναι και η διάσωση ντόπιων, μη εμπορικών ποικιλιών, με το 80% των καλλιεργειών της να είναι από τη δική της τράπεζα σπόρων ενώ παράλληλα, έχει καταφέρει να λάβει σημαντικές θέσεις και διακρίσεις, όπως τη θέση της προέδρου του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής το 2013, αλλά και το βραβείο Βιοκαλλιέργειας από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της εφημερίδας «Η Καθημερινή» το 2018.

oi-biokalliergeies-ginontai-gynaikeia-ypothesh