Σχετικά με εμάς
11.04.2021
Inagros: ολοκληρωμένη πρόταση στη διαχείριση καλλιεργειών
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Συζητώντας με τον Ανδρέα Ζερκούλη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Inagros, νικήτριας του επιταχυντή «Αγροανέλιξη»

Η Inagros είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει δεδομένα αισθητήρων, δορυφορικά δεδομένα αλλά και παρατηρήσεις γεωπόνων και στη συνέχεια τα συσχετίζει προτείνοντας τρόπους εκσυγχρονισμού της γεωργικής παραγωγής. Η χρήση της συμβάλει σημαντικά μεταξύ άλλων  στη μείωση της κατανάλωσης νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων αλλά και ενέργειας. Η ομάδα της Inagros, παρουσίασε το καινοτόμο αυτό project στον επιταχυντή αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και κατάφερε να είναι μια εκ των 4 νικητών της πρώτης φάσης του προγράμματος λαμβάνοντας χρηματοδότηση αλλά και επιπλέον επιχειρηματική υποστήριξη για ένα χρόνο

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Ανδρέα Ζερκούλη, ιδρυτικό μέλος της Inagros ο οποίος μου εξήγησε τα πάντα γύρω από τη φιλοσοφία της εταιρείας ενώ παράλληλα μοιράστηκε μαζί μου τις εμπειρίες που αποκόμισε η ομάδα από τη συμμετοχή τους στον επιταχυντή «Αγροανέλιξη».

Ο Ανδρέας κατάγεται από τη Θήβα και έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας του, ηλεκτρολόγος κι εκείνος, τον έπαιρνε από μικρό μαζί του στη δουλειά. Ο Ανδρέας από πολύ νωρίς αγάπησε το πρακτικό κομμάτι της εργασίας καθώς ακολουθούσε συνέχεια τον πατέρα του στη δουλειά, ακόμη και σε διακοπές και αργίες. Γύρω στα 16 του είχε ήδη μάθει να εργάζεται και ήταν κάτι το οποίο πάντα αγαπούσε. Μεγαλώνοντας, αν και ξεκίνησε να σπουδάζει ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός, θεωρεί πως ήταν πολύ θεωρητική σχολή για τα δικά του δεδομένα καθώς φαίνεται πως είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει να καταπιάνεται με μια πληθώρα πραγμάτων. Έτσι, άρχισε να έχει διάφορες ασχολίες όπως να δουλεύει σε μια σχολή μόδας και να απασχολείται στο κομμάτι του digital marketing και της διενέργειας events. Το 2014, απασχολήθηκε εθελοντικά στο Job Fair Athens, το οποίο φέρνει σε επαφή φοιτητές και απόφοιτους με την αγορά εργασίας. Στην αρχή ανέλαβε ως εθελοντής στο κομμάτι του fundraising και μετά από 3 μήνες του ανατέθηκε να δουλέψει ως team leader σε μια ομάδα η οποία θα δημιουργούσε μια εφαρμογή κινητού για την εν λόγω εκδήλωση. Μόλις την επόμενη χρονιά, κατάφερε να γίνει υπεύθυνος οικονομικών της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Ανδρέας, ως ανήσυχο πνεύμα που είναι, πάντα προσπαθούσε να εντοπίσει αλλά και να λύσει πιθανά προβλήματα. Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης που έκανε στη Λιβαδειά, σε εταιρεία με αρδευτικά συστήματα και αυτοματισμούς είδε από πρώτο χέρι πως δουλεύει ο αγροδιατροφικός κλάδος αλλά παράλληλα, αναγνώρισε και την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ιδιαίτερα στην αυτοματοποίηση των διαφόρων διαδικασιών. Βέβαια, ο Ανδρέας  είχε πάντα επαφή με τον τομέα της αγροδιατροφής, «Οι θείοι μου είναι αγρότες», μου λέει. «Εγώ έχω μεγαλώσει στα χωράφια».

«Βλέποντας τις δυσκολίες που προκύπτουν, σκέφτηκα τι μπορούσα να βελτιώσω», αναφέρει ο Ανδρέας. Αναλογιζόμενος πιθανές λύσεις, μοιράστηκε τους προβληματισμούς του με τον παλιό του συμμαθητή, Δημήτρη Δρόσο ο οποίος απασχολείται στον τομέα του προγραμματισμού. Μαζί, αποφάσισαν πως ήταν επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουν ένα εργαλείο το οποίο θα απλουστεύσει τη ζωή του αγρότη. Έτσι, το 2014 ξεκίνησε δειλά-δειλά η ιδέα για τη δημιουργία της Inagros.

 

Inagros: Μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης καλλιεργειών

Στην αρχή, ξεκίνησε ως ένα εργαλείο το οποίο θα ποτίζει αυτόματα ενώ παράλληλα θα έχει αισθητήρες που θα ειδοποιούν τον αγρότη για τις συνθήκες του χωραφιού. Στην πορεία όμως, αυτό μετατράπηκε. «Πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης καλλιεργειών», λέει ο Ανδρέας. «Μελετώντας  την εκάστοτε καλλιέργεια, η πλατφόρμα φέρνει σε επαφή αγρότες με γεωπόνους. Καταχωρείται το αγροτεμάχιο του παραγωγού στην ψηφιακή πλατφόρμα και στην συνέχεια ο γεωπόνος, είτε είναι συνεργάτης που έχει επιλέξει ο παραγωγός είτε είναι συνεργάτης της εταιρείας μας, ελέγχει την καλλιέργεια είτε μέσω δορυφορικών δεδομένων που παρέχει η πλατφόρμα είτε μέσω αισθητήρων που μπορεί να εγκαταστήσει η ομάδα ανάλογα με την περίπτωση», μου εξηγεί ο Ανδρέας. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι γεωπόνοι ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων, είτε στο κινητό τους τηλέφωνο είτε μέσω email, για μια πληθώρα πληροφοριών όπως για το αν οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη κάποιας ασθένειας ή για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με βάση το ημερολόγιο της καλλιέργειας.

«Μπορούμε ακόμη να ενσωματώσουμε αυτόματο πότισμα, αλλά και ιστορικό δεδομένων για καλύτερη παρακολούθηση όλων των μερών. Στόχος μας είναι να παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να μπορούν στο μέλλον να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις για τη διαχείριση του χωραφιού», αναφέρει ο Ανδρέας. «Αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, μια 360ο υπηρεσία η οποία παρέχει ότι μπορεί να χρειαστεί ο αγρότης για την καλλιέργεια του. Είναι μια λύση η οποία τον καλύπτει σε όλους τους άξονες».

Στα πρώτα τους βήματα συμμετείχαν σε πολλά προγράμματα επιτάχυνσης επιχειρήσεων αλλά και σε θερμοκοιτίδες και σχετικές δομές επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα τους στην ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων. «Ξεκινήσαμε συμμετέχοντας στο incubator του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου πίστεψαν πολύ στην ιδέα μας και βοηθηθήκαμε σημαντικά. Ήταν η πρώτη φορά που εκτεθήκαμε σε παρουσιάσεις και ήρθαμε σε επαφή με μέντορες», μου λέει ο Ανδρέας. Το 2017 εντάχθηκαν στη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ του Ε.Β.Ε.Α., όπου και συμμετείχαν σε διεθνείς επιχειρηματικές εκθέσεις, στο Τελ-Αβίβ και το Άμστερνταμ. Ακόμη, μέσω της συμμετοχής τους σε πρόγραμμα του PRAKSIS Business Coaching Center κατάφερα να χτίσουν το business plan τους ενώ ταυτόχρονα, χρηματοδοτήθηκαν και από The People’s Trust καταφέρνοντας να αποκτήσουν ένα αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυση της εταιρείας το 2017.

Από το 2018 και μετά η ομάδα διαμορφώθηκε και αυτή τη στιγμή, αποτελείται από 7 συνεργάτες. «Πέρα από εμένα και τον Δημήτρη που ιδρύσαμε την εταιρεία, εντάξαμε από πολύ νωρίς στην ομάδα 2 γεωπόνους, τη Βάσω Βαρβουτσή και το Γιώργο Κορμάζο ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο εγχείρημά μας και ένας έμπειρος επαγγελματίας του χώρου, με πολλά χρόνια εμπειρίας ο Βασίλης Κασιμάτης, ο οποίος ασχολείται με το κομμάτι των πωλήσεων. Ακόμη, προστέθηκαν άλλοι 2 συνεργάτες, ο Βασίλης Λάσκος και ο Γιάννης Χατζήρης, οι οποίοι απασχολούνται στο κομμάτι του μάρκετινγκ ενώ προστίθενται συνεχώς νέα άτομα καθώς οι ανάγκες της εταιρείας αυξάνονται», λέει ο Ανδρέας.

 

Inagros: η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη» του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Η ομάδα, θέλοντας να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο είχε ανακαλύψει τις δράσεις του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά από πολύ νωρίς και έτσι, είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν αρχικά στον πρώτο διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge που υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Εκεί μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τις δράσεις του οργανισμού και αποφάσισαν πως είχαν να προσφέρουν πολλά στην εξέλιξη και την υποστήριξη της εταιρείας τους. Στη συνέχεια, όπως μου ανέφερε ο Ανδρέας, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Αγροανέλιξη» μέσω του τακτικού newsletter του οργανισμού και είπαν πως αυτή ήταν η στιγμή τους. Έτσι, δήλωσαν συμμετοχή.

Η ομάδα, παρουσιάζοντας την καινοτόμο πλατφόρμα Inagros κατάφερε να είναι μια εκ των 4 νικητών της πρώτης φάσης του προγράμματος και  έλαβε όχι μόνο σημαντική χρηματοδότηση αλλά και επιχειρηματική υποστήριξη για ένα χρόνο. Ο Ανδρέας μου περιέγραψε την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους αυτή. «Το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ πλούσιο σε υλικό. Δεν έχασα ούτε ένα σεμινάριο και βρήκα την διαδικασία ιδιαίτερα εποικοδομητική», αναφέρει. «Η καθοδήγηση που μας παρείχαν οι μέντορες ήταν πολύ σημαντική. Ήταν άνθρωποι καταξιωμένοι στον αγροδιατροφικό κλάδο επομένως, η καθοδήγηση ήταν πολύ πιο στοχευμένη. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν», προσθέτει.

Μου αναφέρει επίσης πως νιώθει ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, συνέβαλε σημαντικά στη δικτύωση τους στον κλάδο της αγροδιατροφής. «Η γνωριμία που είχαμε, τόσο με τους εισηγητές όσο και με τους συμμετέχοντες, ήταν από τα σημαντικότερα οφέλη. Ξέρω πως μόλις λήξει όλο αυτό, θα μιλήσω με πολλά παιδιά με τα οποία είχαμε επαφές και θα συζητήσουμε για κάποια δυνητική συνεργασία», λέει ο Ανδρέας.

Τα έπαθλα που κέρδισαν από τη νίκη τους στην πρώτη φάση του προγράμματος «Αγροανέλιξη» ήταν φυσικά κι εκείνα με τη σειρά τους ιδιαίτερα βοηθητικά για την ομάδα. «Υπήρχαν πράγματα που αφορούν στην ανάπτυξη της εταιρείας τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τολμήσουμε στη δεδομένη χρονική στιγμή χωρίς τη χρηματοδότηση που λάβαμε από το πρόγραμμα», αναφέρει ο Ανδρέας. «Ήταν ένα ανέλπιστο δώρο το οποίο θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρείας», προσθέτει. Όμως για την ομάδα δεν ήταν μόνο τα έπαθλα που είχαν σημασία. Όπως λέει και ο Ανδρέας χαρακτηριστικά «Μέσω της συμμετοχής μας, νιώθω ότι μπήκαμε σε μια οικογένεια, έτσι το βιώσαμε. Επομένως και εμείς με τη σειρά μας, με χαρά θα ανταποδώσουμε όταν χρειαστεί και με όποιο τρόπο μπορούμε σε αυτό το όμορφο οικοσύστημα. Νιώθω πως η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αντίστοιχη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κλάδο της αγροδιατροφής. Είναι μια δομή που μπορεί να καταλάβει τα προβλήματά μας και να μας βοηθήσει ουσιαστικά».

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής

Η Inagros είναι μια πλατφόρμα  που θέλει να εξυπηρετήσει με κάθε πιθανό τρόπο παραγωγούς και γεωπόνους προσφέροντας ευελιξία και αυτοματισμό όπου αυτό χρειάζεται. Δεν είναι τυχαίο πως πιλοτικό πρόγραμμα της, με μικρές τροποποιήσεις ώστε να μπορεί να δουλεύει σε πάρκα και αστικό πράσινο, έχει εφαρμοστεί στον Εθνικό Κήπο και δουλεύει επιτυχώς μέχρι σήμερα. «Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα η οποία είναι ουσιαστικά plug and play. Μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε πιθανό χρήστη, είτε είναι γεωπόνος του εθνικού κήπου, είτε ανήκει στη συμβολαιακή γεωργία, είτε είναι αγρότης», αναφέρει ο Ανδρέας.

Στα πλάνα της ομάδας για το μέλλον είναι να εντάξουν ακόμη περισσότερους γεωπόνους ως συνεργάτες ενώ παράλληλα, δεν έχουν σταματήσει από την αρχή της λειτουργίας τους να επενδύουν στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης. «Δεν θέλουμε ποτέ να επαναπαυόμαστε. Ακούμε όλες τις προτάσεις του κοινού και τις επεξεργαζόμαστε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να είναι 100% χρήσιμο για κάθε χρήστη ξεχωριστά», λέει ο Ανδρέας ενώ προσθέτει πως «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή. Έχουμε προχωρήσει και με μια νεότερη έκδοση η οποία πλέον συλλέγει δεδομένα δορυφορικά, επομένως δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού και απλουστεύει σημαντικά όλες τις διαδικασίες αλλά έχουμε πολλές ιδέες και πλάνα για το μέλλον! Στόχος μας είναι η πλατφόρμα να γίνεται όσο το δυνατόν πιο φιλική στον βασικό μας χρήστη, που είναι ο αγρότης».

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση μας, ο Ανδρέας τονίζει τη σημασία της χρήσης τεχνολογίας στον τομέα της αγροδιατροφής αλλά και τα οφέλη που αυτή προσφέρει εκσυγχρονίζοντας και διευκολύνοντας σημαντικά εν τέλει τη γεωργική παραγωγή. Όπως άλλωστε λέει κι εκείνος χαρακτηριστικά «Πέρα από το γεγονός ότι θέλουμε να παρέχουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αγρότης, θεωρούμε χρέος μας ως εταιρεία τεχνολογίας σε ένα κλάδο που δεν είναι τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένος, να συμβάλουμε στην εκπαίδευση του, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και να γίνει ανταγωνιστικός».

inagros-h-oloklhromenh-protash-sthn-agrodiatrofh