Σχετικά με εμάς
13.03.2024
Myrovolos Organics: Βραβευμένα βότανα υψηλής ποιότητας
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Ποια είναι η Αργυρώ Κουτσουράδη, ωφελούμενη του προγράμματος επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»;

Η Αργυρώ αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά αγροτών που, με αποφασιστικότητα, ιδρύει τη δική της οικοτεχνία στον χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων. Η επιχείρησή της, Myrovolos Organics, βρίσκεται στη Χίο και ασχολείται με την καλλιέργεια 15 διαφορετικών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, συνδυάζοντας επιτυχώς την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Από το χωριό Χαλκειός της Χίου, η Αργυρώ, παρά την έλλειψη οικογενειακής σύνδεσης με τη γεωργία, αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές στη Γεωπονία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί, η επαφή της με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά την ενθουσίασε, καθοδηγώντας την προς την εξειδίκευση στον συγκεκριμένο κλάδο. "Για μένα, ο πρωτογενής τομέας συνιστά μια διαδικασία αναζωογόνησης της φύσης και της γης," δηλώνει χαρακτηριστικά.

Από την ιδέα στην πράξη:

 

Μια οικογενειακή επιχείρηση αρωματικών φυτών στη Χίο

Η αγάπη της Αργυρώς για τον τόπο της Χίου, η επιθυμία της να προστατεύσει τη φύση και τα φυτά, καθώς και η ανάγκη να δημιουργήσει στην τοπική της κοινότητα, την οδήγησαν να ιδρύσει την Myrovolos Organics τον Οκτώβριο του 2015. "Ξεκίνησα με λίγα οικογενειακά στρέμματα. Ωστόσο, συμπατριώτες μου που ζουν στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πίστεψαν στην προσπάθειά μου και μου παραχώρησαν κάποιες από τις εκτάσεις τους. Τους ευχαριστώ θερμά για αυτό! Η υποστήριξή τους με βοήθησε σημαντικά στην αρχή," αναφέρει.

Η Myrovolos Organics αποτελεί μια καινοτόμο μονάδα παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης αρωματικών φυτών στη Χίο. Το μοναδικό κλίμα και έδαφος του νησιού, σε συνδυασμό με τις πιστοποιημένες οργανικές πρακτικές της επιχείρησης, παράγουν βότανα υψηλής ποιότητας με πλούσια γεύση και αιθέρια έλαια.

"Τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούμε είναι ποικίλα. Φασκόμηλο, λουίζα, λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, δυόσμος, χαμομήλι και δεντρολίβανο είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον, παράγουμε δύο εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα τουρσί, από κρίταμο και κάπαρη," αναφέρει με χαρά η Αργυρώ. Αυτά τα δύο προϊόντα φαίνεται ότι αποτελούν τα best-sellers της επιχείρησης, καθώς είναι σπάνιο να τα βρει κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας. "Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ αυτό που κάνω," καταλήγει η Αργυρώ, "καθώς συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες μου, την προστασία της φύσης και την πατρίδα μου, την αγαπημένη Χίο."

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υλοποίησε το 2023, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future», με τη βοήθεια του οποίου αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, οικοτεχνίες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών από όλη την Ελλάδα υποστηρίζονται στη δημιουργία νέων διαφοροποιημένων προϊόντων τροφίμων, βασισμένα στις ιδιαίτερες πρώτες ύλες της ελληνικής γης.

Έχοντας ήδη συμμετάσχει σε προγράμματα και δράσεις του οργανισμού Νέα γεωργία Νέα Γενιά, θεωρεί πως η συμβολή του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της επιχείρησης της αλλά και για τη βελτίωση των προϊόντων και των διαδικασιών της.  

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως η Χιώτισσα Αργυρώ Κουτσουράδη, έλαβε φέτος μια πολύ σημαντική διάκριση, καθώς ανακηρύχθηκε Αγρότης της Χρονιάς στην ΕΕ, βγαίνοντας πρώτη στην κατηγορία της για «το πιο Ανθεκτικό Έργο» στον 9ο διαγωνισμό του European Congress of Young Farmers.

myrovolos-organics-brabeymena-botana-ypshlhs-poiothtas