Η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούμε, συναναστρεφόμαστε και εργαζόμαστε. Ταυτόχρονα όμως, έχει αναδείξει ελλείψεις και ανάγκες που υπήρχαν και τις οποίες πριν ίσως δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε. Ο Κυριάκος Νικολαΐδης μαζί με την Κυριακή Χατζηγεωργίου, μέσα στην πανδημία είδαν μια ευκαιρία καθώς κατάφεραν να απαντήσουν ολοκληρωμένα σε μια βασική ανάγκη του αγροδιατροφικού κλάδου, η οποία τώρα μπόρεσε να σκιαγραφηθεί με σαφήνεια, αυτή της σύνδεσης του πρωτογενoύς τομέα με το ενεργό εργατικό δυναμικό.
Ο Κυριάκος κατάγεται από την Παναγίτσα Εδέσσης, ένα ορεινό χωριό της Έδεσσας, ενώ η Κυριακή, κατάγεται από την Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν από 5 χρόνια καθώς ήταν συναθλητές.
Ο Κυριάκος έχει τελειώσει Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως γεωπόνος. “Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια”, μου λέει. «Καθώς είμαι και εγώ ο ίδιος αγρότης, μπόρεσα να δω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αγρότης από πολύ μικρή ηλικία. Ένα από αυτά, είναι η αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού τη στιγμή που το θέλεις. Την περίοδο της συγκομιδής για παράδειγμα, το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα εμφανές».
Αν και οι σπουδές της Κυριακής κινούνται γύρω από το φάσμα της πληροφορικής, μου ανέφερε πως ανέκαθεν ενδιαφερόταν για τον αγροδιατροφικό τομέα. Συζητώντας με τον Κυριάκο αλλά και με άλλους νέους απ’ όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε πρόγραμμα Erasmus στην Ρουμανία, είχε και εκείνη την ευκαιρία να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου αλλά και να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα επίλυσης τους, όπως χαρακτηριστικά μου είπε.
Έτσι, ήρθε σταδιακά η ιδέα της δημιουργίας μιας πλατφόρμας η οποία φέρνει σε επαφή αγρότες και μεταποιητικές μονάδες με τα άτομα που ψάχνουν εργασία στον κλάδο. Η πλατφόρμα AgroU, λειτουργεί ως αυτός ο συνδετικός κρίκος και είναι πλήρως προσβάσιμη μέσω διαδικτύου.
Η υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της από την 1η Απριλίου, αυτή την στιγμή εξυπηρετεί την Ελλάδα και έχει έως τώρα πάνω από 4.350 αιτήσεις από εργαζόμενους καθώς και 669 αιτήσεις από αγρότες. Ακόμη, έχει καταφέρει να καλύψει 931 θέσεις εργασίας και έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον 3 αγροτικούς συνεταιρισμούς.
“Επειδή ξεκινήσαμε εν μέσω της πανδημίας, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε λίγο την πλατφόρμα προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες. Θέλαμε η υπηρεσία μας να εξυπηρετεί όλα τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο», συνεχίζει η Κυριακή. Αυτή τη στιγμή η AgroU μπορεί να φέρει σε επαφή αγρότες όχι μόνο με τα απαραίτητα εργατικά χέρια, αλλά και με τεχνολόγους τροφίμων, άτομα τα οποία έχουν σπουδάσει ζωική παραγωγή, γεωπονία κ.ο.κ
Όπως μου εκμυστηρεύονται και οι δύο συνεργάτες, έχουν εδώ και καιρό ενεργό συμμετοχή σε διάφορες δράσεις του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο θεωρούν πως τους έχει προσφέρει σημαντικά εφόδια ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν αλλά και να εξελίξουν την πλατφόρμα τους. Όπως μου λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Regeneration Academy For Food Innovation του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» γνώρισε τις ανάγκες των βιομηχανιών τροφίμων και κατάλαβε τις ανάγκες που προκύπτουν για εξειδικευμένο προσωπικό.
Τόσο ο Κυριάκος όσο και η Κυριακή, εκτός από τη συμμετοχή τους στο Regeneration Academy For Food Innovation έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατάρτισης γύρω από το Πολλαπλασιαστικό Υλικό, που έλαβε χώρα στη Νάουσα. Ακόμη, η ομάδα συμμετείχε στο φετινό Trophy-Τροφή Challenge ενώ έχει επιλεγεί να συμμετάσχει και στον Αγροδιατροφικό Επιταχυντή "Αγροανέλιξη" του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, όπου τώρα βρίσκονται στην 1η φάση, αυτή της εκπαίδευσης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης.
«Η συμμετοχή μου στο Regeneration Academy for Food Innovation ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη εμπειρία, γνωρίσαμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους και ο καθένας από αυτούς, μας μίλησε για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, δίνοντας μας γνώσεις και αναγκαίες πληροφορίες», μου είπε ο Κυριάκος ενώ συμπλήρωσε πως «εξίσου σημαντική για εμένα βέβαια είναι και η γνωριμία με άλλα παιδιά τα οποία δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο και με τα οποία, ποιος ξέρει, μπορεί αργότερα να συνεργαστούμε!”
Ενώ για την πρόσφατη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge, όπου και διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Agritech, η Κυριακή μου λέει χαρακτηριστικά πως “Μας βοήθησε το γεγονός ότι μέσω του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge κληθήκαμε να δομήσουμε καλύτερα την παρουσίαση μας. Για εμένα ήταν πολύ σημαντικό αυτό.”
Η τελευταία συμμετοχή τους, αυτή στο πρόγραμμα του Αγροδιατροφικού Επιταχυντή "Αγροανέλιξη", φαίνεται πως τους κάνει ενθουσιασμένους και ανυπόμονους για τη συνέχεια. «Είναι ένα διασκεδαστικό κομμάτι, στο οποίο ανακαλύπτουμε μέρα με τη μέρα πράγματα σχετικά με τη δική μας υπηρεσία, τα οποία δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ!», μου είπε γελώντας ο Κυριάκος. «Οι μέντορες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, δίνοντας μας συμβουλές. Έχουμε μάθει πολλά νέα πράγματα σχετικά με την ηλεκτρονική μας παρουσία και έχουμε φυσικά ανακαλύψει κάποιες ενδεχόμενες αδυναμίες μας, με στόχο τη βελτίωσή τους».
Η Κυριακή και ο Κυριάκος, είναι ίσως από τους λίγους που η πανδημία φαίνεται να τους βοήθησε καθώς η ζήτηση για την συγκεκριμένη υπηρεσία, πόσο μάλλον online, αυξήθηκε σημαντικά. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η υπηρεσία που προσφέρει η AgroU δεν καλύπτει απλά μια εποχική παροδική ανάγκη, αφού η πλατφόρμα έχει από τώρα αιτήσεις από παραγωγούς οι οποίοι ζητούν προσωπικό για τον ερχόμενο χειμώνα. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε η Κυριακή, “Παρόλο που ίσως η συνθήκη μας βοήθησε να γίνουμε γνωστοί, προσφέρουμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό και δεν αφορά μόνο την δύσκολη αυτή περίοδο του κορωνοϊού.”
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανθρώπων, εντός και εκτός Ελλάδας. Να βοηθήσουμε τους αγρότες, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας”, μου λέει ο Κυριάκος. “Άλλωστε, μέσα από κρίσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού, γίνεται εμφανές πως πρέπει να γίνουν κινήσεις που να οδηγήσουν την χώρα μας στο να είναι αυτόνομη και αυτάρκης. Και αυτό, μπορεί να συμβεί μόνο με την επένδυση στον αγροδιατροφικό τομέα”.
Η ομάδα θέλει να δώσει μια εναλλακτική σε άτομα που δεν έχουν εργασία, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν τον αγροδιατροφικό κλάδο και να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτόν, μέσω της υπηρεσίας που προσφέρει. “Το όνειρό μας είναι οι αγρότες να καταφέρουν να δουν το προϊόν που φαντάζονται να υλοποιείται, μέσα από τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα τους δώσει συμβουλές και θα τους καθοδηγήσει. Και όλα αυτά, μέσα από την υπηρεσία μας”, μου λέει κλείνοντας η Κυριακή.
Είναι γεγονός πως εκτός από τον τουρισμό, η χώρα μας μπορεί να έχει πλούσια αγροτική παραγωγή. Υπηρεσίες όπως αυτή της AgroU, πέρα από καινοτομία και απλοποίηση των διαδικασιών, μας καλούν να αφουγκραστούμε μια ενδεχόμενη ανάγκη. Την ανάγκη να στραφούμε και πάλι προς τον τομέα της αγροδιατροφής.