Σχετικά με εμάς
18.02.2019
Η Ζωή ως Αμπελοκαλλιεργητής
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Αμπελοκαλλιέργεια: Οφέλη και προκλήσεις

Γνωρίστε τoν Γιώργο

O Γιώργος Παπαναστασίου, 26 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για πέντε χρόνια και καλλιεργεί επιτραπέζια σταφύλια με τον πατέρα του, τον Δημήτριο, και τον αδερφό του, τον Παναγιώτη, 30 ετών. Καλλιεργούν δύο ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών στο χωριό Κάριανη, 55 χλμ. δυτικά της Καβάλας:·50 στρέμματα ποικιλίας Thompson Seedless και 8 στρέμματα Red Globe (χωρίς σπόρους). Αμφότερες οι ποικιλίες έχουν καλή εμπορική αξία και ευδοκιμούν στην περιοχή.

«Από παιδί μου άρεσε να βοηθάω τον πατέρα μου στα χωράφια. Στην αρχή ήταν μάλλον σαν παιχνίδι αλλά καθώς μεγάλωνα τον βοηθούσα περισσότερο», δηλώνει ο Γιώργος. «Έμαθα όλη τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας από τον πατέρα μου. Ονειρευόταν να γίνω αγρότης σαν κι αυτόν. Ο αδελφός μου σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και στη συνέχεια αποφάσισε να γίνει αγρότης. Αφού τελείωσα τις σπουδές, αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με τα σταφύλια».

Η ζωή ως αμπελοκαλλιεργητής

Ο Γιώργος και η οικογένειά του κλαδεύουν τα αμπελοκλήματα για 3-4 μήνες, συνήθως από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Τα φυτά δεν έχουν ακόμη βγάλει τα φύλλα τους, είναι γυμνά κλαδιά. «Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο υπάρχει πολλή δουλειά στα χωράφια», είπε ο Γιώργος: Κόψιμο των κορυφών, ξυφύλλισμα (αφαίρεση μερικών φύλλων), ψεκασμός φυτοφαρμάκων και λίπανση. Ο καρπός αρχίζει να εμφανίζεται τον Μάιο και η συγκομιδή των σταφυλιών Thompson Seedless γίνεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ των σταφυλιών Red Globe τον Οκτώβριο. Οι είκοσι εργαζόμενοι στα αμπέλια μπορούν να συγκομίσουν όλα τα σταφύλια σε 10 μέρες. Κάθε στρέμμα αποδίδει περίπου τρεις τόνους σταφυλιών.

Τα επιτραπέζια σταφύλια αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους μύκητες όταν βρέχει ή όταν υπάρχει υγρασία. Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για τα σταφύλια, αφού έβρεξε πολύ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ο Γιώργος σκέπασε τα φυτά με πλαστικό και τα προστάτευσε με φυτοφάρμακα. Φοβάται ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές στο μέλλον σίγουρα θα αυξηθούν.

 

Συνεργασία με άλλους αμπελοκαλλιεργητές από το πρόγραμμα FarmAdoption

Ο Γιώργος ήταν ένας από τους παραγωγούς που επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» προκειμένου να συμμετάσχουν στο διετές πρόγραμμα Farm Adoption. Οι αμπελοκαλλιεργητές προέρχονται από την Καβάλα, το Κιλκίς, την Πέλλα και την Κατερίνη. Καλλιεργούν διάφορες ποικιλίες σταφυλιών όπως Vitoria, Italia και Crimson Seedless, οι οποίες εμφανίζουν διαφορετικές αλλεργίες και συμπτώματα, καθώς και διαφορετικούς χρόνους συγκομιδής λόγω του διαφορετικού κλίματος στο οποίο ευδοκιμούν.

Χάρη στη συνεργασία με τους άλλους παραγωγούς, ο Γιώργος έμαθε από τις εμπειρίες τους. «Βοηθάμε ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουμε απόψεις και συμβουλές και αποφασίζουμε για την τιμή πώλησης των σταφυλιών», είπε. «Όλοι πωλούμε στην ίδια τιμή». Οι εξαγωγείς πωλούν τα σταφύλια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία. «Η τιμή που μας πληρώνουν οι εξαγωγείς εξαρτάται από δύο παράγοντες», δήλωσε ο Γιώργος. «Πρώτον, από το εάν έχουμε καλύτερα σταφύλια από άλλες χώρες όπως η Ισπανία και, δεύτερον, από τη ζήτηση για σταφύλια». Οι τιμές αλλάζουν κάθε χρόνο και εξαρτώνται από τους καταναλωτές. Πέρυσι, ο Γιώργος πούλησε τα σταφύλια Thompson Seedless με 0,90 ευρώ το κιλό και τα Red Globe με 0,60 ευρώ το κιλό. Έχει τη διάθεση να εμβαθύνει περεταίρω τις γνώσεις του για τα σταφύλια και να βελτιώσει τις πρακτικές καλλιέργειάς τους. «Με τον σωστό συνδυασμό φυτοφάρμακων και λιπασμάτων, μπορώ να βελτιώσω το προϊόν και να πετύχω καλύτερες τιμές στην αγορά», δηλώνει.

h-zoh-os-ampelokallierghths