Σχετικά με εμάς
11.05.2021
Η πλατφόρμα που λύνει τα χέρια των μελισσοκόμων
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Ο ψηφιακός βοηθός του μελισσοκόμου που συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγής

Η ομάδα της Beenotes, κατάφερε να αναδειχθεί ως μια εκ των τεσσάρων νικητών της πρώτης φάσης του Αγροδιατροφικού Επιταχυντή "Αγροανέλιξη" που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο project που στόχο έχει να βοηθήσει τον μελισσοκόμο να βελτιώσει την παραγωγή του, απλοποιώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Στην ουσία πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος κυριολεκτικά ακούει τι λέει o μελισσοκόμος μέσω της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, συγκεντρώνει και αναλύει αυτόματα τα δεδομένα της μελισσοκομικής πρακτικής και του προτείνει λύσεις ώστε να ασκήσει τις βέλτιστες μελισσοκομικές πρακτικές.

Η Beenotes βασίζεται στην ιδέα ότι η μελισσοκομία είναι μια αγροτική δραστηριότητα που έχει πολλές παραμέτρους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Παπασουλιώτης, Γεωπόνος ο οποίος έχει ασχοληθεί με τον κλάδο της μελισσοκομίας για αρκετά χρόνια και ένας εκ των δυο συνεργατών στην ομάδα, «Στη μελισσοκομία, όλα έχουν σχέση με το πώς ο παραγωγός μπορεί να συγχρονίσει την ανάπτυξη μιας κυψέλης με τη φύση και τις ανθοφορίες. Αυτή είναι μια συνθήκη πολυπαραγοντική και δύσκολη να επιτευχθεί χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία».


Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που απλοποιεί τη ζωή του μελισσοκόμου

Σημαντική παράμετρος δυσκολίας του κλάδου της μελισσοκομίας είναι η ίδια η φύση των μελισσών οι οποίες όπως είναι γνωστό είναι έντομα τα οποία τσιμπάνε, αναγκάζοντας τους μελισσοκόμους να φοράνε μάσκες αλλά και ειδικό εξοπλισμό για να προστατευτούν. Αυτό δεν επιτρέπει λοιπόν στους μελισσοκόμους να κρατούν για παράδειγμα χαρτί και μολύβι, ώστε να σημειώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στην παραγωγή τους.

Η Beenotes λοιπόν, έρχεται για να καλύψει αυτή την ανάγκη, προσφέροντας ένα εργαλείο το οποίο μέσω της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής διευκολύνει τον παραγωγό να κρατάει σημειώσεις τις οποίες μπορεί μετά να μελετήσει αλλά και να επεξεργαστεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία χρησιμοποιεί τη φωνητική καταγραφή προς όφελος του παραγωγού. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Σαμπεθάι, Μαθηματικός με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των ναυτιλιακών καυσίμων και επίσης συνεργάτης στη Beenotes, «Ο παραγωγός αρκεί να ανοίξει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή και εκείνη ξεκινάει να καταγράφει φωνητικά. Ακόμη, του δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά, όπως για παράδειγμα «πληθυσμός», «γόνος» ή «βασίλισσα». Η εφαρμογή αναγνωρίζοντας αυτές τις λέξεις-κλειδιά, απαντάει στον παραγωγό θέτοντας του κι αυτή με τη σειρά της ερωτήματα που ανταποκρίνονται στο αρχικό αίτημά του. Έτσι, δημιουργείται ένα σύστημα καταγραφής και επίβλεψης της κάθε κυψέλης ξεχωριστά».


Καλύπτοντας την ανάγκη των παραγωγών για ανασκόπηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής τους

Τα δεδομένα της καταγραφής είναι διαθέσιμα στη συνέχεια, είτε απευθείας από το κινητό του μελισσοκόμου, είτε μέσω πλατφόρμας η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Beenotes. Εκεί, ο παραγωγός μπορεί με ευκολία να ανατρέξει και να ξαναδεί αλλά και να επεξεργαστεί τις καταγραφές που έχει κάνει, με ακόμη μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Αν για παράδειγμα υπάρχουν καταγραφές από πολλές κυψέλες, ο ενδιαφερόμενος μπαίνοντας στην πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει διάφορα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι καλύτερες ή οι χειρότερες κυψέλες του αλλά και να εντοπίσει τις κυψέλες αυτές που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα «λύνει τα χέρια» στους μελισσοκόμους, είχε ξεκινήσει από τον Νότη Παπασουλιώτη ήδη από το 2015, όμως την εποχή εκείνη η τεχνολογία δεν ήταν τόσο εξελιγμένη όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επομένως η ομάδα δεν κατάφερε εκείνη την περίοδο να προχωρήσει. Το 2019 όμως,  ήρθε σε επαφή με τον Μιχάλη Σαμπεθάι, η γνωριμία των οποίων πάει πολλά χρόνια πίσω καθώς ήταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο αλλά και καλοί φίλοι και μαζί, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να ξαναζωντανέψουν την αρχική ιδέα και να δημιουργήσουν τον Απρίλιο του 2019 τη Beenotes.


Η Beenotes στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης και μικροχρηματοδότησης «Αγροανέλιξη»

Η ομάδα συμμετείχε το 2020 στον επιταχυντή MIT Enterprise Forum Greece όπου και τους δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα αλλά και να βρουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, όπως λένε χαρακτηριστικά και οι ίδιοι ενώ στη συνέχεια, αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον Αγροδιατροφικό Επιταχυντή «Αγροανέλιξη» του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Ο Μιχάλης Σαμπεθάι αναφέρει πως θεώρησαν ότι η συμμετοχή τους στον Επιταχυντή θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους τους αγροδιατροφικού κλάδου και να εξελίξουν το προϊόν τους. Και έτσι και έγινε, καθώς όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, «Τελικά η συμμετοχή μας στον επιταχυντή “Αγροανέλιξη” ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Ο Επιταχυντής, αν και  απαιτητικός, ήταν για εμάς μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία, καθώς ήταν διεξοδικός σε πολλά θέματα που μας φάνηκαν χρήσιμα».


Ο Αγροδιατροφικός Επιταχυντής βοήθησε την ομάδα στην εξοικείωση με την αγροτική τεχνολογία και τη δικτύωση στον αγροδιατροφικό κλάδο

Η ομάδα πιστεύει πως το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης και μικροχρηματοδότησης μπόρεσε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο φάσμα αντικειμένων, από το μάρκετινγκ έως και την τεχνολογία και την καινοτομία, δίνοντας την δυνατότητα στον κάθε επαγγελματία να επιλέξει αυτά τα οποία τον εξυπηρετούν αλλά και αφορούν στην επιχείρηση του. «Η ομάδα μας βοηθήθηκε ιδιαίτερα μέσω του επιταχυντή στο να γνωρίσει καλύτερα το κομμάτι της αγροτικής τεχνολογίας, το οποίο και μας ενδιαφέρει άμεσα, αλλά και να εξελιχθεί σε τομείς όπως για παράδειγμα το μάρκετινγκ και η βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης», προσθέτει ο Μιχάλης Σαμπεθάι.

«Ακόμη πιο ενδιαφέρον βέβαια ήταν ότι μπορέσαμε να γνωρίσουμε άλλες ομάδες ατόμων που προσπαθούν κι εκείνες να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στον αγροδιατροφικό τομέα. Μπορέσαμε να δούμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ξεκινάει ο καθένας, αξιοποιώντας είτε την τεχνολογία είτε άλλες καινοτομίες που μπορούν να βρουν εφαρμογή στον κλάδο, αλλά και να αναγνωρίσουμε τυχόν δυσκολίες και προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν», αναφέρει ο Νότης Παπασουλιώτης, ενώ προσθέτει πως, «ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία, ανακαλύψαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε για εμάς και νέες γωνίες οπτικής σε αυτά που κάναμε. Όλο αυτό μας προχώρησε πολύ».


Τα επόμενα σχέδια της Beenotes και οι στόχοι τους για το μέλλον

Η ομάδα της Beenotes βρίσκεται στην τελική δοκιμαστική φάση του προϊόντος τους, όπου στόχος τους είναι να αφουγκραστούν τον κόσμο σε ότι αφορά στην τωρινή έκδοση της εφαρμογής, να δουν τι μπορούν να βελτιώσουν και πώς μπορούν να προσαρμόσουν το προϊόν τους στις πραγματικές ανάγκες των μελισσοκόμων. Η εφαρμογή, την οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να την κατεβάσει μέσω του Google Playstore, έχει μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο συνολικά +1000 λήψεις, με 500 άτομα να την έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 1 φορά τον τελευταίο μήνα. 

Παράλληλα, η ομάδα έχει ξεκινήσει μια καμπάνια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντας τον κόσμο να κατεβάσει την Beenotes και να τη δοκιμάσει, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έκπτωση στη συνδρομή του τελικού εμπορικού προϊόντος, μόλις αυτό κυκλοφορήσει. Στόχος τους όπως λένε είναι να μάθει ο κόσμος ποιοι είναι και τι μπορούν να προσφέρουν στους μελισσοκόμους.

Η Beenotes δεν σταματά να εμπλουτίζεται συνεχώς ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μελισσοκομίας συνολικά, είτε αυτό είναι  η παραγωγή μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων είτε η βασσιλοτροφία είτε ακόμη και η εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα. «Θέλουμε ακόμη να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και μεγαλύτερες μονάδες ή συνεταιρισμούς που έχουν ανάγκη από τη συστηματοποίηση των διαδικασιών για να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους», αναφέρει ο Νότης Παπασουλιώτης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η εφαρμογή αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη ήδη σε 5 γλώσσες, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Αγγλικά, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τις χώρες αυτές, όπου οι μελισσοκόμοι ανέρχονται σε περίπου 110.000 ενώ στα επόμενα βήματα, η ομάδα σκέφτεται να εισάγει το προϊόν και σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ αλλά ακόμη και στις χώρες της  Λατινικής Αμερικής.

h-platforma-poy-lynei-ta-xeria-ton-melissokomon