Ο Θεόδωρος Σοφιανός μαζί με τον Λουκά Κακάλη και τον Μιχάλη Τζιώρτζη, συμμετείχαν στην κατηγορία Ideas του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge που υλοποιήθηκε για ακόμη μια φορά με μεγάλη επιτυχία από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας μια ιδέα που μπορεί να αποτελέσει πραγματική καινοτομία στον κλάδο της αγροδιατροφής.
Η DigitalBites, όπως και ονομάζεται η ομάδα που έχουν δημιουργήσει, δουλεύει πάνω στη δημιουργία μιας μικροσυσκευής η οποία θα μπορεί να αναπαράγει εντελώς ψηφιακά τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες, να μπορούν να δοκιμάζουν ψηφιακά και απομακρυσμένα οποιαδήποτε γεύση, από το σπίτι τους!
Τόσο ο Θεόδωρος όσο και ο Λουκάς και ο Μιχάλης, κατάγονται από την Θεσσαλονίκη. Ο Θεόδωρος σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Επιστήμη Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα έχει κάνει εξειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τροφίμων. Ο Λουκάς από την άλλη είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο Μιχάλης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του ιδίου πανεπιστημίου.
Το οξύμωρο κατά την άποψη του Θεόδωρου είναι βέβαια πως η γνωριμία τους έγινε εντελώς τυχαία στον στρατό, όπου και υπηρέτησαν μαζί και από τότε, έχουν μείνει δεμένοι φίλοι. «Στις αρχές του 2021, καθώς είχαμε σκοπιά με τον Λουκά τα ξημερώματα, μιλούσαμε για έννοιες όπως καινοτομία, ιδέες που είχαν σχέση με τεχνητή νοημοσύνη και άλλα πολλά, κυρίως για να περάσει η ώρα», λέει ο Θεόδωρος. «Κάπως έτσι, κάποια στιγμή αναρωτηθήκαμε πως θα ήταν αν κάποιος μπορούσε με κάποιο τρόπο να ψηφιοποιήσει τη γεύση ή την όσφρηση;».
Κάπως έτσι λοιπόν ήρθε η ιδέα στο μυαλό της ομάδας και, αν και στη συνέχεια παρέμεινε στο συρτάρι λόγω υποχρεώσεων και εργασιών, ήρθε ο διαγωνισμός Trophy- Τροφή Challenge για να την επαναφέρει στην επιφάνεια.
Πριν από κάποιους μήνες, ο Θεόδωρος ανακάλυψε την ανακοίνωση για την έναρξη του διαγωνισμού Trophy- Τροφή Challenge που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και αυτό λειτούργησε ως εφαλτήριο στο να επικοινωνήσει με του φίλους του, Λουκά και Μιχάλη. «Ένιωσα πως εδώ υπάρχει μια ευκαιρία, πως μπορούμε να κάνουμε την αίτησή μας και να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό”, αναφέρει.
Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιακό κόσμο. Ωστόσο, στο κομμάτι της αγροδιατροφής, η τεχνολογία δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει τόσο πολύ, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος. «Αν θέλεις να αγοράσεις ένα τρόφιμο, γιατί να μην μπορείς να το δοκιμάσεις ψηφιακά και να δεις αν σε ενδιαφέρει τελικά;», λέει χαρακτηριστικά.
Η Digital Bites έχει ξεκινήσει τη δημιουργία μιας μικρής περιφερειακής συσκευής η οποία αναπαράγει τρείς αισθήσεις μαζί, την γεύση, την οσμή αλλά και κάποια κομμάτια της υφής, όπως η θερμοκρασία για παράδειγμα. Η συσκευή αυτή έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα ή τη ρινική κοιλότητα και στέλνει τα απαραίτητα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο του χρήστη, δίνοντας την ‘αίσθηση αυτών των αισθήσεων’, δηλαδή του πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος τις αντιλαμβάνεται.
H ομάδα κατάφερε να είναι μια εκ των νικητών της κατηγορίας Ideas του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge και ο Θεόδωρος νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τους την διάκριση.
«Θεωρώ πως ήταν μια μεγάλη εμπειρία και ευκαιρία για εμάς. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό Trophy- Τροφή Challenge ήταν κάτι που μας κράτησε σε εγρήγορση και τελικά μας ένωσε σε έναν κοινό σκοπό και στόχο», αναφέρει.
Δηλώνει επίσης πως πλέον πατάει γερά στα πόδια του και σε αυτό τον βοήθησαν ιδιαίτερα οι συμβουλές αλλά και οι γνώσεις που έλαβε από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου της αγροδιατροφής, μέσω της συμμετοχής της ομάδας στον διαγωνισμό.
Η ομάδα έχει πλέον σχεδόν τελειοποιήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο με τη βοήθεια και των μεντόρων που τους έχουν ανατεθεί από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ως μέρος του επάθλου τους. Παράλληλα, έχουν ήδη παραγγείλει, μέσω του χρηματικού επάθλου που έλαβαν, μεγάλος μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε να χτίσουν πρωτογενώς το απαραίτητο λογισμικό και να ξεκινήσουν τη δημιουργία των διαφόρων ‘προφίλ’ γεύσεων, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Θεόδωρος.
«Εστιάζουμε ως πρώτη αγορά τις εταιρείες τροφίμων και τους επαγγελματίες του κλάδου. Θεωρούμε ότι αφενός θα ήταν περισσότερο δεκτικοί στο να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια τεχνολογία και αφετέρου θα ήταν κάτι που ενδεχομένως να τους βοηθήσει στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης προϊόντων» αναφέρει ο Θεόδωρος ενώ προσθέτει «Ιδανικά, σε κάποια χρόνια θέλουμε να το κάνουμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του e-commerce για τρόφιμα και γιατί όχι, να αποτελεί μέρος του ολοένα και πιο αναδυόμενου metaverse».