Γνωρίστε την Μαρία
Η Μαρία Σουμελίδου, 56 ετών, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά της είναι ποντιακής καταγωγής. Είναι υπεύθυνη της ενότητας “Νομικό πλαίσιο και δεοντολογία στον Τομέα του Τουρισμού” στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα κομμάτι του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Η Μαρία πάντα αγαπούσε τα ζώα και ως 16χρονη φοιτήτρια στο Κολλέγιο Ανατόλια, έγινε μέλος της “Ένωσης Μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου”. Ως μέλος του συλλόγου, άρχισε να ιππεύει και γενικά να μαθαίνει όλο και περισσότερα για αυτά τα απειλούμενα με εξαφάνιση άλογα. Το σκυριανό άλογο, ένα μικρόσωμο άλογο που βρίσκεται στη Σκύρο, αποτελεί μια από τις πιο σπάνιες φυλές αλόγων στον κόσμο. Αυτά ήταν τα άλογα που υποτίθεται ότι έσερναν το άρμα του Αχιλλέα και απαθανατίστηκαν στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Γεμάτη επιθυμία να σώσει το σκυριανό άλογο, η Μαρία δούλεψε για αυτά και μετά την αποφοίτησή της έγινε πρόεδρος της ένωσης αυτή.
«Δεν επιδιώξαμε μόνο να διαδώσουμε πληροφορίες για το Σκυριανό άλογο αλλά παράλληλα συνεργαζόμασταν με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη Σκύρο και στη Θεσσαλονίκη για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τη σημασία αυτής της φυλής και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας του νησιού», δήλωσε η Μαρία. «Και παρόλο που δεν είχαμε πολλά χρήματα, στείλαμε δείγματα αίματος στα αμερικανικά πανεπιστήμια για να μπορέσουν να ελέγξουν το DNA και να επιβεβαιώσουν ότι τα άλογα ήταν αρχαίας καταγωγής».
Χρόνια αργότερα, η Μαρία, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη διαχείριση αγροκτημάτων στο Τμήμα Γεωπονίας του Reading University στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε τη διαχείριση των Σκυριανών αλόγων θέμα της διπλωματικής της εργασίας. Σήμερα υπάρχουν διαφορετικές ομάδες στη Σκύρο οι οποίες υλοποιούν τις ιδέες της και έχουν καταφέρει να σώσουν αρκετά άλογα της φυλής αυτής. «Αυτό το έργο καταναλώνει την ενέργειά σου», είπε η Μαρία. Όταν άρχισε να εργάζεται στη Σκύρο, υπήρχαν λιγότερα από 100 άλογα. Τώρα η φυλή έχει μεγαλύτερους αριθμούς όχι μόνο στη Σκύρο αλλά επίσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο νησί της Κέρκυρας.
Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της, η Μαρία εργάστηκε στην Αγγλία για μερικά χρόνια πριν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Α.Γ.Σ.) και σε άλλες γεωργικές επιχειρήσεις. Εργάστηκε στοΟινοποιείο Τσάνταλη, εφάρμοσε πολιτικές της Ε.Ε. με την εταιρεία Ευρωσούμβουλοι Α.Ε., και έδωσε διαλέξεις σε σεμινάρια και φόρουμ που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα. Η πρώτη της δουλειά στην Ελλάδα ήταν στην Α.Γ.Σ. σαν συντονίστρια στο «Thessaloniki International Training Program» που στόχευε στην μετάδοση της τεχνογνωσίας στους εκπαιδευτικούς ηγέτες της Αφρικανικής Ηπείρου ώστε να εφαρμόσουν ένα μοντέλο, όπως της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Αφρική. Στη συνέχεια η Μαρία αποφάσισε να επιστρέψει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει νομικά. «Ήμουν 34 ετών, παντρεμένη και έγκυος με δίδυμα, και έπρεπε να γράψω εξετάσεις για να πάρω την άδεια δικηγορίας, σε αυτές τις μικρούλες καρέκλες!», είπε. Για δέκα χρόνια εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας δικηγόρος στο συμβολαιογραφείο του πατέρα της.
Η Μαρία έχει περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια διδάσκοντας Αρχές Δικαίου, Μάνατζμεντ και Μάρκετιγκ στο Perrotis College της ΑΓΣ το οποίο είναι διαπιστευμένο από το Cardiff Metropolitan University. Για το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, διδάσκει στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού και είναι συντονίστρια των πρότζεκτ των σπουδαστών που στόχο κάθε χρόνο έχουν να προτείνουν μία νέα τουριστική ταυτότητα για μια επιλεγμένη περιοχή της Ελλάδας. Αυτό το πρόγραμμα δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη αυτό που έχουν μάθει στη διάρκεια δύο εξαμήνων του προγράμματος. Προτείνουν ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση του τόπου και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, το οποίο παρουσιάζουν στους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες στο τέλος του εαρινού εξαμήνου. Πέρυσι, το πρόγραμμα «υιοθέτησε» το ορεινό χωριό Ελατοχώρι Πιερίας, το οποίο γειτνιάζει με την Κατερίνη και τον Όλυμπο. Φέτος, το πρόγραμμα «υιοθέτησε» την πόλη της Ξάνθης στη Θράκη. Οι σπουδαστές σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα διεθνές επαγγελματικό συνέδριο με στόχο την σύνδεση της γαστρονομικής ταυτότητας της Ξάνθης με την σπάνια φυλή της βραχυκερατικής αγελάδας και την ανάδειξη της τελευταίας σε κοινωνικό και πολιτιστικό πόρο. Παράλληλα, προτάθηκαν και επιδείχθηκαν νέες τάσεις του τουρισμού όπως δραματοποιημένη αφήγηση του παρελθόντος της Ξάνθης και κινητικές δραστηριότητες εντός αστικού περιβάλλοντος, με μεγάλη επιτυχία και τα δύο.
«Θα ήθελα να δω το Ελατοχώρι και άλλους προορισμούς να εφαρμόζουν τα σχέδιά μας και να εργαστούν για την εξεύρεση λύσεων», δήλωσε η Μαρία. «Ο τουρισμός είναι σήμερα η κύρια βιομηχανία στην Ελλάδα και αν θέλουμε να αλλάξουμε τις στάσεις των ανθρώπων σχετικά με τον ελληνικό τουρισμό, χρειαζόμαστε εκπαίδευση. Το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού δίνει στους σπουδαστές τη σπάνια ευκαιρία να συναντήσουν ανθρώπους σαν αυτούς, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν συνέργειες, να υλοποιήσουν μαζί συναρπαστικές και καινοτόμες ιδέες. Προέρχονται από όλα τα επιστημονικά υπόβαθρα, αλλά έχουν το ίδιο όνειρο. Θέλω να δω τους σπουδαστές μας να ξεκινούν νέες επιχειρήσεις εδώ στην Ελλάδα ή να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε σοβαρές επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού».