Σχετικά με εμάς
11.02.2020
Νέα Γενιά στην Agrotica
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

 

"Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά": Παρουσίαση προγράμματος στην 84η ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κατακλύστηκε με κόσμο στην 28η Agrotica που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 30 Ιανουαρίου με 2 Φεβρουαρίου 2020. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους με 2.077 εκθέτες και περισσότερους από 160.000 επισκέπτες να δηλώνουν το παρόν στην εντυπωσιακή φετινή διοργάνωση.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» ήταν εκεί για ακόμη μια φορά με δυναμική παρουσία, διοργανώνοντας το συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά́» ενώ ταυτόχρονα υποδέχτηκε τους επισκέπτες στο ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο, όπου γνώρισαν από κοντά μερικούς από τους ωφελούμενους του προγράμματος και συμμετείχαν σε δράσεις γευσιγνωσίας και έκθεσης ξεχωριστών προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί από τους ωφελούμενους.

Η συμμετοχή-ρεκόρ στο συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά́», που συνδιοργάνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» με τη HELEXPO υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 31 Ιανουαρίου,  ξεπέρασε μάλιστα τον εντυπωσιακό αριθμό των 500 συμμετεχόντων!

Εκεί, παρακολουθήσαμε ακαδημαϊκούς και ανώτερα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο, εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας αλλά και συνεταιρισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και εμπειρογνώμονες, να μας μιλούν για τα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης και ανταγωνιστικότητας των συνεταιρισμών, για τους τρόπους αντιμετώπισης των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συνεταιριστικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να μας εξηγούν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για εκπαίδευση και καινοτομία στον κλάδο.

Εξέχοντες επιστήμονες όπως ο καθηγητής Sanjib Bhuyan από το Πανεπιστήμιο Rutgers και ο καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών και στρατηγικός σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, Κώστας Καραντινινής, μας μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα προτείνοντας λύσεις βασισμένες σε μοντέλα άλλων χωρών αλλά προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευέλικτου νομικού πλαισίου το οποίο να επιτρέπει τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων με σκοπούς όχι μόνο εμπορικούς αλλά και έρευνας, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, αντίστοιχα.

Ακόμη, μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών όπως ο Steen Nørgaard Madsen, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γάλακτος και μέλος Δ.Σ. Συνεταιρισμού Arla Foods και ο Arjen Van Nuland, Διευθύνων Σύμβουλος του Ολλανδικού Συμβουλίου Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι μας παρουσίασαν παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιριστικών μοντέλων της Δανίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα, προσφέροντας πολύτιμη τροφή για σκέψη και αναπροσαρμογή.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» Έφη Λαζαρίδου μετά το πέρας του Συνεδρίου ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεσμευθήκαμε να υποστηρίξουμε την εδραίωση μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας στον κλάδο της αγροδιατροφής στη χώρα μας. Οι υγιείς, κερδοφόροι, σύγχρονοι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν όχημα για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, δίνοντάς τους πρόσβαση σε τεχνολογική καινοτομία, υπηρεσίες συμβουλευτικής, δίκτυα αγορών. Σε συνέχεια της δέσμευσής μας και των δράσεων για τη στήριξη των συνεταιρισμών, ανακοινώνουμε τη δημιουργία μίας πιλοτικής ακαδημίας συνεταιρισμών, η οποία θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μία πλατφόρμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης των στελεχών των ελληνικών συνεργατικών σχημάτων».

 

 

"Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά": Καινοτομία στα αγροδιατροφικά προϊόντα

Η παρουσία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Η προσέλευση στο Περίπτερο του προγράμματος παρέμεινε αμείωτη καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, με μεγάλους και μικρούς να δοκιμάζουν τα ξεχωριστά προϊόντα που έχουν παραχθεί από τους ωφελούμενους μας. Εκεί μπορέσαμε να απολαύσουμε τσάι μέσα από κάψουλες τύπου Nespresso γεμισμένες με αρωματικά φυτά από την Ομάδα Αλμυρού του προγράμματος, να δοκιμάσουμε παστίλιες φτιαγμένες από Βιομηχανική κάνναβη από την Ομάδα της Λάρισας και να πιούμε μια γευστικότητα μπύρα εμπλουτισμένη με Αρωματικά Φυτά όπως το δίκταμο και το μελισσόχορτο από την ομάδα ΕΡΩΝΤΑΣ, εμπνευσμένη από τα αρώματα και τον φυσικό πλούτο της Κρήτης. Εκτός βέβαια από τα ροφήματα, είχαμε και την ευκαιρία να γλυκαθούμε τρώγοντας μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και σιρόπια από φρέσκα κεράσια και σύκα από τα ορεινά χωριά της Μακεδονίας προερχόμενα από την ομάδα Fruit Stories, χρησιμοποιώντας μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και καθόλου συντηρητικά.

Το ενδιαφέρον όμως δεν τελειώνει εδώ, με την Ομάδα ωφελούμενων από το Γραμματικό να μας συστήνει ένα Φυσικό Εντομοκτόνο προϊόν από υδρολύματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών το οποίο στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη χρήση οικολογικών λύσεων στις καλλιέργειες αλλά και τις ομάδες ωφελουμένων του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» από τα Φάρσαλα και τα Τρίκαλα να μας ενημερώνουν για τη δημιουργία εγγυημένου πολλαπλασιαστικού υλικού χαμομηλιού Φαρσάλων και ενδημικών ειδών Τρικάλων αντίστοιχα.

Η συνολική εμπειρία από την συμμετοχή του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στην 28η Agrotica, πέρα από πλήρης και ιδιαίτερα απολαυστική, κατάφερε να θέσει τα θεμέλια εδραίωσης μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας στον κλάδο της αγροδιατροφής στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη για ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης που θα επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η κυρία Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

nea-genia-sthn-agrotica