Σχετικά με εμάς
10.09.2019
Τα μήλα και το μέλι
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας 

Γνωρίστε τον Δημήτρη

Ο Δημήτρης Θεοδωράκης, 20 ετών, γεννήθηκε και ζει στη Λάρισα. Είναι ωφελούμενος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μελισσοκομίας που υλοποιούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Είναι κι αυτός αγρότης τρίτης γενιάς και ο πατέρας του καλλιεργούσε μήλα, κεράσια, και κάστανα σε 20 στρέμματα στο χωριό της Αγιάς. «Έχω εργαστεί στα χωράφια με τον πατέρα μου και με έμαθε πολλά για τη γη από όταν ήμουν παιδί», δήλωσε ο Δημήτρης. «Λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, οι νέοι χάνουν επαφή με τη φύση. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν ένα μήλο είναι καλό ή όχι». Ο Δημήτρης αποφάσισε να γίνει γεωπόνος για να συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Είναι στη δεύτερη του χρονιά στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Ο Δημήτρης και ο πατέρας του προσπαθούν να καλλιεργήσουν νέες ποικιλίες για τις οποίες έμαθε στο Τ.Ε.Ι. γιατί η τιμή των μήλων έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Οι έντονες θερινές και χειμερινές θερμοκρασίες της Λάρισας δημιουργούν επίσης δυσκολίες για τους αγρότες. Το χιόνι παγώνει τα δέντρα και το χαλάζι μπορεί να καταστρέψει μια καλλιέργεια. «Καλλιεργούμε πάνω από 50 χρόνια κεράσια», δήλωσε ο Δημήτρης. «Θέλω επίσης να καλλιεργήσω ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια». Η καλύτερη καλλιέργεια που θεωρεί αυτός είναι τα κάστανα γιατί έχουν καλή τιμή στην αγορά. Οι καστανιές είναι 20 χρονών και μεγαλώνουν στο βουνό με θέα στη θάλασσα. Η οικογένεια καλλιεργεί τις ποικιλίες μήλων Smith και Gala σε ένα ξεχωριστό χωράφι χαμηλότερα. Το παλαιότερο δέντρο είναι 27 χρονών. «Σύντομα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο που θα παράγει μια καλύτερη ποιότητα και ποσότητα μήλων», δήλωσε ο Δημήτρης. «Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ο ίδιος και ο πατέρας του εργάζονται ασταμάτητα, μαζεύοντας πρώτα τα κεράσια, μετά τα μήλα, και στο τέλος τα κάστανα. «Είναι πολύ ωραία να δουλεύω στη φύση», δήλωσε ο Δημήτρης. «Με ηρεμεί και δεν σταματάω ποτέ να μαθαίνω».

 

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας

Ο Δημήτρης ανέπτυξε αρχικά το ενδιαφέρον του για τη μελισσοκομία, παρακολουθώντας βίντεο στο διαδίκτυο και μιλώντας με φίλους που εργάζονται ως μελισσοκόμοι. «Μπορείς να δημιουργήσεις πολλά προϊόντα από το μέλι και την πρόπολη», μας είπε. «Όταν καλλιεργείς μήλα, έχεις μόνο μήλα. Οι μέλισσες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα των καλλιεργειών μας με την επικονίαση. Σκοπεύω να έχω περίπου τέσσερις κυψέλες ανά στρέμμα».

Ο Δημήτρης άκουσε για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στην μελισσοκομία από έναν γνωστό. Τα σεμινάρια διεξάγονται στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, η οποία είναι παλαιότερη από το Τ.Ε.Ι. και έχει κυψέλες μελισσών που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα για παρουσιάσεις. «Ξεκινήσαμε από το μηδέν: πώς να στήσεις και να βάψεις μια κυψέλη», δήλωσε ο Δημήτρης. Οι 20 συμμετέχοντες πέρασαν το μισό χρόνο στη αίθουσα μαθαίνοντας θεωρία και το άλλο μισό έξω στα χωράφια κάνοντας πρακτική άσκηση. Κάθε ωφελούμενος έλαβε ένα εγχειρίδιο από τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη που περιγράφει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τη μελισσοκομία καθώς και το τρόπο πρόσβασης σε σημειώσεις, πόρους στο διαδίκτυο, και πάνω από 55 εκπαιδευτικά βίντεο που δημιούργησαν ο ίδιος και το εργαστήριό του. «Όταν μαθαίνεις κάτι νέο, πρέπει να διαβάσεις πολύ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Δημήτρης. Έχει ήδη 24 κυψέλες, αλλά περιμένει το επόμενο σεμινάριο πριν πάρει τις μέλισσες. «Πρέπει να αποκτήσεις τη γνώση για να κάνεις κάτι σωστά. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις στα τυφλά».

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πάρω μέλι από τις κυψέλες μου και να το τελειοποιήσω», δήλωσε ο Δημήτρης. «Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της μεγαλύτερης μου αδελφής που ζει στην Αγγλία, θα ήθελα να το πουλήσω στο εξωτερικό. Ο πατέρας μου θα με βοηθήσει με τη φροντίδα των μελισσών. Είμαι ενθουσιασμένος που θα μοιραστώ τις γνώσεις μου μαζί του».

ta-mhla-kai-to-meli