Σχετικά με εμάς
10.09.2019
Η παραδοσιακή γεωργική πρακτική, αλλιώς
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Παραδοασιακή γεωργική πρακτική και καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα

Γνωρίστε τoν Πέτρο

Ο Δρ. Πέτρος Βαχαμίδης, 39 ετών από την Αθήνα, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) το 2013. Σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στις υπαιθριες καλλιέργειες. Ο γενικός στόχος της ερευνητικής του δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη και εξέλιξη εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με την παραδοσιακή γεωργική πρακτική, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων, ως μέσο αύξησης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων αλλά και της αειφορίας. Το αντικείμενο της ερευνητικής του προσπάθειας όσον αφορά τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εστιάζεται στις μεθόδους διαχείρισης των ζιζανίων, καθώς και στη βελτιστοποίηση των τεχνικών λίπανσης και άρδευσης. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2013. Στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», διδάσκει διαχείριση ζιζανίων και ορθές πρακτικές λίπανσης στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.

«Ήθελα να σπουδάσω, είτε γεωπόνος, είτε πολιτικός μηχανικός, τελικά όμως η ζωή με οδήγησε να υπηρετήσω τη γεωργία, κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος Η γεωργική επιστήμη είναι μια δυναμική βιολογική επιστήμη,  Συνεχώς μαθαίνεις και κάτι καινούργιο, οπότε  κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση» αναφέρει ο Δρ. Πέτρος Βαχαμίδης. Ο Πέτρος αγαπά τη διδασκαλία και την επίλυση προβλημάτων. Ονειρεύεται να μπορεί να υπηρετεί τη γεωπονική επιστήμη με συνέπεια και παραγωγικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συμμετέχοντας σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, ο Πέτρος είχε τη δυνατότητα να  ταξιδεύει σε πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Συναντήθηκε με αγρότες σε όλη τη χώρα και έτσι δημιουργήθηκε μία διαδραστική σχέση. «Ένα από τα πράγματα που αγαπώ σ' αυτή τη δουλειά είναι ότι συναντώ νέους ανθρώπους και γνωρίζω νέους τρόπους σκέψης. Ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των αγροτών δεν έχουν ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καταφέρνουν και είναι πρακτικοί αλλά και καινοτόμοι», είπε. «Όταν πηγαίνεις στα χωράφια, μαθαίνεις τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Στη συνέχεια, επιστρέφεις στο πανεπιστήμιο και προσπαθείς να βρεις λύσεις».

 

Το Πρόγραμμα της κριθής ζυθοποιίας

«Το 2013 ξεκίνησα την ερευνητική μου προσπάθεια στην κριθή ζυθοποιίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικούς υπεύθυνους την Καθηγήτρια Γ. Οικονόμου και τον Καθηγητή Ν. Δέρκα, και της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας. Μέχρι και το 2008 δεν υπήρχε καλλιέργεια κριθής ζυθοποιίας στην Ελλάδα. Το κριθάρι ζυθοποιίας είναι αρκετά διαφορετικό από το κριθάρι που προορίζεται για ζωοτροφή. Συνηθίζαμε να καλλιεργούμε το κτηνοτροφικό κριθάρι σε χαμηλής γονιμότητας χωράφια, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με τις σύγχρονες ποικιλίες που έχουμε εξετάσει. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και σήμερα έχουν αξιολογηθεί περισσότερες από 30 σύγχρονες ποικιλίες κριθής ζυθοποιίας από την ερευνητική μας ομάδα. Η επιλογή και η τοποθέτηση στην καλλιέργεια των «καλύτερων», δηλαδή των πιο προσαρμοσμένων στις ελληνικές συνθήκες, τα τελευταία 7 χρόνια έχει οδηγήσει στην πράξη σε μία αύξηση των αποδόσεων κατά 30 κιλά/στρ ετησίως. Από τα αρχικά στάδια της συνεργασίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με την ερευνητική μας ομάδα, ήταν σαφές ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση στην παραγόμενη ποσότητα, καθώς και στην ποιότητα, της κριθής ζυθοποιίας, η χρήση υψηλό-αποδοτικών ποικιλιών δεν ήταν αρκετή από μόνη της. Για το λόγο αυτό τα τελευταία 7 χρόνια κάνουμε εντατικά πειράματα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καλλιεργητικής τεχνικής του κριθαριού ζυθοποιίας».

h-paradosiakh-georgikh-praktikh-allios