Η Κατερίνα Αποστολοπούλου είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος με καταγωγή από τους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου και μένει με τον άντρα της και τα δύο παιδιά τους. Βρέθηκα μαζί της και μου μίλησε για την ιστορία της, την ενασχόληση της με την μελισσοκομία , τη συμμετοχή της στα σεμινάρια κατάρτισης πάνω στη μελισσοκομία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια και όνειρα. Όμως, αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η αγάπη με την οποία μιλούσε για τον «φανταστικό κόσμο της μέλισσας», όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.
Η Κατερίνα μπορεί να έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και να έχει δουλέψει πάνω από 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος γραφείου, όμως μια ημέρα, το 2014 αποφάσισε να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της και να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μελισσοκομία. Αφορμή, υπήρξε ο σύζυγός της ο οποίος εργάζεται σε επιχείρηση που κατασκευάζει μελισσοκομικά μηχανήματα και ο οποίος της έδωσε το έναυσμα και την ιδέα να ξεκινήσει να ασχολείται με το επάγγελμα της μελισσοκόμου. Την ίδια χρονιά άφησε την δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα και διστακτικά, ξεκίνησε με 14 μελίσσια.
Από τις πρώτες κιόλας φορές, της άρεσε τόσο πολύ η δουλειά, που αποφάσισε πως αυτό είναι που πρέπει να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής της. Οι λόγοι δεν ήταν οικονομικοί, αν και ο ιδιωτικός τομέας είχε πολύ ανασφάλεια παραδέχεται, απλά της άρεσε η ενασχόληση με την φύση «Ξαφνικά εκεί που δούλευα με ανθρώπους, βρέθηκα στην φύση. Ηρεμία και ο κόσμος της μέλισσας είναι μαγικός!», μου είπε. Βέβαια παραδέχτηκε πως «Ο τομέας της μελισσοκομίας έχει αρκετές δυσκολίες, ειδικά τα πρώτα χρόνια θέλει χρόνο και επένδυση», κάτι το οποίο και έκανε καθώς πλέον, μετά από 5 χρόνια έχει καταφέρει να βγάζει κέρδος μέσα από την μελισσοκομία.
Η Κατερίνα με εισήγαγε στον κόσμο της μέλισσας και μου μίλησε για τις διάφορες ποικιλίες μελιού -μέχρι και για το πικρό μέλι, το οποίο βγαίνει από την κουμαριά- καθώς και για τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος. Με τη βοήθεια του συζύγου της, μετακινούν τα μελίσσια τους καθώς πηγαίνουν σε διαφορετικές περιοχές, για έλατο, πεύκο ή ανθόμελο, που ευδοκιμεί ιδιαίτερα και στην περιοχή τους, όμως αναφέρει πως είναι μια δύσκολη δουλειά, «Η μελισσοκομία δεν είναι ένα επάγγελμα μόνο, είναι πολλά επαγγέλματα μαζί. Πρέπει να γίνεις βοτανολόγος, γιατρός, μετεωρολόγος και πολλά άλλα», μου ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το σεμινάριο κατάρτισης πάνω στη μελισσοκομία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» έμαθε μέσω internet. Όταν διάβασε μάλιστα πως θα πραγματοποιούταν τον Μάρτιο του 2018 στην πόλη της, την Καρδίτσα, δεν δίστασε λεπτό να δηλώσει συμμετοχή. «Το είδα σαν μια ευκαιρία το ότι θα ερχόντουσαν άνθρωποι του πανεπιστημίου στην Καρδίτσα. Εγώ σκεφτόμουν να κατέβω στην Αθήνα για κάποια σεμινάρια γιατί ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα αφού ασχολούμουν ερασιτεχνικά μέχρι τότε. Μόνη μου κατάφερνα κάποια πράγματα αλλά όχι το αποτέλεσμα που έχω τώρα!», είπε. Για εκείνη ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτή που δίνεται μέσα από το πρόγραμμα. «Γίνεται σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αυτό είναι πρωτοτυπία», μου είπε.
Αν και είναι άνθρωπος που διαβάζει πολύ και αγαπά να μαθαίνει μόνη της νέα πράγματα, μου είπε πως «Το σεμινάριο με βοήθησε ιδιαίτερα, μέσω της πρακτικής ενασχόλησης που παρείχε. Στο πρόγραμμα είχαν φέρει για παράδειγμα 10 μελίσσια, στα οποία εξασκούσαμε όλες τις διαδικασίες που χρειαζόντουσαν ώστε να παράγουν μέλι. Είδα πράγματα που δεν μπορούσα να τα καταλάβω μόνη μου». Μου ανέφερε πως οι βασικοί τομείς στους οποίους νιώθει πως εξελίχθηκε καθοριστικά ως επαγγελματίας, ήταν τόσο ο τομέας των ασθενειών – πως να τις αναγνωρίζει, να τις καταπολεμά αλλά και πως γίνεται η πρόληψη τους- όσο και αυτός της βασιλοτροφίας. Για εμάς τους μη μυημένους, η βασιλοτροφία μπορεί να είναι μια άγνωστη λέξη όμως για τους μελισσοκόμους είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι. «Ο καθηγητής μας, ο κύριος Χαριζάνης, μας έδειξε τον τρόπο και τις διαδικασίες ώστε να βγάλουμε δικές μας βασίλισσες, καλές βασίλισσες, έτσι ώστε να έχουμε μελίσσια παραγωγικά και μέλισσες ευτυχισμένες! Αν η βασίλισσα είναι καλά, είναι και οι μέλισσες καλά, είναι και το μέλι που παράγεις καλό», είπε.
Μάλιστα, θέλει να παρακολουθήσει και φέτος το 2ο επίπεδο του προγράμματος κατάρτισης πάνω στη μελισσοκομία. «Άκουσα ότι θα γίνει και 2ο επίπεδο στα σεμινάρια στα Τρίκαλα και θα ήθελα να το παρακολουθήσω γιατί το συγκεκριμένο θα είναι για επαγγελματίες μελισσοκόμους και οι καθηγητές θα μιλάνε συγκεκριμένα για αυτά που μας ενδιαφέρουν, όπως οι ασθένειες και η βασιλοτροφία», μου δήλωσε.
Ολοκληρώνοντας πλέον τα σεμινάρια κατάρτισης, έχει αυτή την στιγμή 150 μελίσσια, μαζί με τον σύζυγό της. «Μπόρεσα να γίνω πιο ανεξάρτητη πάνω στη μελισσοκομία, ενώ ταυτόχρονα οι καθηγητές ήταν τόσο καλοί, που είναι ακόμη και τώρα κοντά μας και ότι πρόβλημα έχουμε μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους», μου ανέφερε. Στα πλάνα του ζευγαριού είναι να διπλασιάσουν τα μελίσσια τους μέσα στα επόμενα χρόνια αλλά και να δημιουργήσουν δικό τους συσκευαστήριο ώστε να έχουν πιστοποιημένη ετικέτα βιολογικής παραγωγής. Καθώς έχει ασχοληθεί με τις πωλήσεις και με τον έλεγχο ποιότητας προϊόντος στο παρελθόν, στόχος είναι να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.
Η Κατερίνα, νιώθει πως η αλλαγή που έκανε στην ζωή της απέδωσε καρπούς. Άλλωστε, είναι σαφές πως η επιλογή της ήταν σωστή αφού κάθε φορά που μιλάει για τη δουλειά της και τις μέλισσες, τα μάτια της φωτίζουν. «Όπως έχω τα παιδιά μου έτσι έχω και αυτές. Είναι η περιουσία, είναι η χαρά μου, είναι μέρος της οικογένειας! Ότι έχει να κάνει με το μελίσσι είναι ενδιαφέρον. Και μόνο όταν το ανοίγεις και βλέπεις τον τρόπο με τον οποίον δουλεύουν, μαγεύεσαι και λες: να μην είναι έτσι και οι άνθρωποι!». Κλείνοντας, μου λέει χαρακτηριστικά «Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα να αφήσω αυτή τη δουλειά και να κάνω κάτι άλλο, δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ!».