Σχετικά με εμάς
22.06.2022
ProBio: Γαλακτοκομικά προϊόντα παραγόμενα με σεβασμό στα ζώα, στο περιβάλλον και φυσικά, στον καταναλωτή
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την ProBio ωφελούμενη του προγράμματος «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Ο Βασίλειος Ντίνας κατάγεται από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Είναι 33 ετών και ασχολείται με την εκτροφή αιγοπροβάτων από το 2016. Ο Βασίλης έχει δημιουργήσει την ProBio, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν πρόβειο – βιολογικό. Και είναι ακριβώς αυτό, «Γαλακτοκομικά προϊόντα, από πρόβειο (στο μέλλον και από γίδινο) γάλα παραγόμενα με σεβασμό στα ζώα, στο περιβάλλον και φυσικά στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος απολαμβάνει ένα προϊόν, το οποίο παράχθηκε όπως θα το έκανε ο ίδιος για τον εαυτό του», όπως λέει και ο ίδιος.

Ο Βασίλης είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με τον τομέα της εστίασης, σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλα τα πόστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι πως η οικογένεια του Βασίλη δεν έχει καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα. «Ο πατέρας μου είναι καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών, και η μητέρα μου είναι εκπαιδευτικός. Ωστόσο και εγώ και ο μεγαλύτερος αδερφός μου, μελισσοκόμος στο επάγγελμα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα

Από την ιδέα στην πράξη:

Πως όμως προέκυψε η ιδέα της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα με τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας;

Όπως αναφέρει ο Βασίλης, το 2016, έχοντας ήδη διανύσει 6 χρόνια οικονομικής κρίσης και έχοντας βιώσει την εκμετάλλευση που επικρατούσε τότε στον εργασιακό τομέα λόγω των συνθηκών, το δίλλημα της μετανάστευσης εκτός της Ελλάδας ήταν κάτι το οποίο τον βασάνιζε. «Στην Ελλάδα τότε, το μέλλον φάνταζε δυσοίωνο. Παράλληλα, μάθαμε με τη σύζυγό μου, πως περιμένουμε το πρώτο μας παιδί και πιστεύω πως αυτό μου έδωσε το κίνητρο, να υλοποιήσω ένα όνειρο που πάντα υπήρχε στο μυαλό μου, αλλά σαν κάτι μακρινό και δύσκολο», λέει ο Βασίλης.


«Η ProBio, πέρα από μακρινό όνειρο, δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχω στο παιδί μου όσο το δυνατόν αγνότερα προϊόντα»

Έτσι λοιπόν με στόχο να παρέχει στο παιδί του όσο το δυνατόν αγνότερα προϊόντα αλλά και τη δυνατότητα να έχει κάτι να τον περιμένει όταν έρθει η ώρα του εργασιακού του βίου, δημιούργησε τη βάση της επιχείρησης, δηλαδή το ζωικό κεφάλαιο και τις υποδομές.

Ζητάω από τον Βασίλη να μου περιγράψει μια τυπική ημέρα στη ζωή του ως κτηνοτρόφος. «Η ημέρα στην κτηνοτροφία ξεκινάει νωρίς και τελειώνει αργά, πάντα με τη διαδικασία της αρμεγής. Στις 5:00, στις 12:00 και στις 19:00, αρμέγονται τα ζώα και στη συνέχεια βγαίνουν για βοσκή. Το γάλα πηγαίνει απευθείας στις εγκαταστάσεις μεταποίησης και ξεκινά η παραγωγή του γιαουρτιού η οποία κρατάει συνολικά 8-10 ώρες», αναφέρει. Βέβαια, ενδιάμεσα των χρόνων αρμεγής υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν όπως καθάρισμα, περιποίηση κάποιου ζώου που γεννά η κάποιου μικρού που δεν έχει δυνάμεις, αναζήτηση ποιοτικών ζωοτροφών, διακίνηση προϊόντων, αναζήτηση νέων  πελατών κλπ.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»:

Τι τον ώθησε όμως να πάρει την απόφαση και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη – Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»;

«Την περίοδο που έτρεχαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Αγροανέλιξη – Οικοτεχνία”, είχα φτάσει σε ένα σημείο όπου είχα κάνει ότι ήταν δυνατό σε επίπεδο εγκαταστάσεων και μου έλειπε η εμπειρία για το πώς "χτίζεις" μια επιχείρηση παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε άϋλο επίπεδο. Τότε υπέπεσε στην αντίληψη μου το πρόγραμμα του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” και αποφάσισα να κάνω αίτηση χωρίς να έχω μέσα μου πολλές ελπίδες!», αναφέρει ο Βασίλης.

 

«Η στήριξη του προγράμματος ήταν και εξακολουθεί να είναι συνεχής και πολύτιμη σε όλα τα επίπεδα»

«Από τη πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση το επίπεδο της οργάνωσης και των εκπαιδευτών του προγράμματος. Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, ήταν άνθρωποι με όρεξη οι μεν να ενημερώσουν και οι δε να ενημερωθούν. Η στήριξη ήταν και εξακολουθεί να είναι συνεχής και πολύτιμη σε όλα τα επίπεδα. Η σκέψη της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα μόνο με θετικές και ευχάριστες αναμνήσεις είναι συνδεδεμένη, καθώς και με αίσθημα ευγνωμοσύνης!», προσθέτει αναφορικά με τη συμμετοχή του.

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα.

Ο Βασίλης θεωρεί πως μέσω της συμμετοχής του έλαβε σημαντικά αποκτήματα σε πολλούς τομείς της λειτουργίας της οικοτεχνίας του. «Θα έλεγα πως εν γένει η επαφή μου με ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν τη θεωρία και τη πράξη ήταν πολύ ωφέλιμη, ώστε να αναγνωρίσω πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που αγνοούσα πως έχει το εγχείρημα μου», αναφέρει.

Συνεχής επιδίωξη του Βασίλη μέσω της λειτουργίας της ProBio, είναι η ανάπτυξη της δραστηριότητας του, τόσο σε ποιοτικό, όσο και σε ποσοτικό επίπεδο. «Η δημιουργία νέων προϊόντων με βάση το πρόβειο αλλά και το γίδινο γάλα, όπως και η ανεύρεση νέων αγορών, θα έλεγα πως είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που έχω θέσει», αναφέρει κλείνοντας.

probio-galaktokomika-proionta-paragomena-me-sebasmo-sta-zoa-sto-periballon-kai-fysika-ston-katanaloth