Σχετικά με εμάς
19.03.2024
Agkathas Farm: Παραδοσιακά & διαφοροποιημένα προϊόντα φρούτων, υψηλής διατροφικής αξίας
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την Ζωή Βρατσκίδου και την Agkathas Farm

Η ζωή της Ζωής Βρατσκίδου αποτελεί ένα εμπνευσμένο παράδειγμα της δύναμης της αλλαγής και της αφοσίωσης στην πραγματοποίηση στόχων και ονείρων. Με ένα πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της γεωπονίας και μια επαγγελματική πορεία που θα ζήλευε κάποιος, η Ζωή θα μπορούσε άνετα να επιλέξει μια σταθερή καριέρα σε ως αεροσυνοδός, όπου και είχε εργασθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η καρδιά της την οδήγησε αλλού.

Η Ζωή, μέσα στην κρίση, βρήκε την ευκαιρία και επέστρεψε στο χωριό, στη φύση και στην αγροτική παραγωγή. Έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις γεωπονίας πήραν μαζί με τον άντρα της την απόφαση να μείνουν μόνιμα στην Ημαθία και συγκεκριμένα στο χωριό Αγκαθιά και να στήσουν εκεί μία οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων, την Agkathas Farm, η οποία μάλιστα έχει και το όνομα της περιοχής.

Από την ιδέα στην πράξη:

Η Ζωή, ως αγρότισσα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, επιδεικνύοντας το πάθος και την αφοσίωσή της στην παραγωγή υψηλής ποιότητας και θρεπτικών προϊόντων.

Η φάρμα της ανέρχεται σε 115 στρέμματα γης. Εκεί, παράγει και διαθέτει στην αγορά, υψηλής διατροφικής αξίας παραδοσιακά και διαφοροποιημένα προϊόντα φρούτων, εμπλουτισμένα θρεπτικά με υπερτροφές της φύσης, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, απευθείας από το αγρόκτημα στις κατσαρόλες.

Μεταξύ άλλων, παράγει προϊόντα όπως άλειμμα ροδάκινου με σπόρους τσία, χωρίς ζάχαρη & με σταφυλοχυμό, άλειμμα μήλου με κανναβέλαιο 100% ψυχρής έκθλιψης, χωρίς ζάχαρη & με σταφυλοχυμό, κομπόστες ροδάκινο σε σταφυλοχυμό χωρίς ζάχαρη, είτε με βανίλια είτε με μαστίχα Χίου αλλά και πιο premium προϊόντα όπως Chutney μήλου με λευκή ελληνική τρούφα και Chutney ροδάκινο με λιναρόσπορο και σινάπι.

Τα εν λόγω προϊόντα τα διαθέτει μόνη της η Ζωή κυρίως μέσω ίντερνετ, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και με Box Now, ενώ προέρχονται από καλλιέργειες ροδάκινων βιομηχανικών και μήλων που διατηρεί η ίδια.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Η Ζωή, νιώθει πως η συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη – Farmers of the Future» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ήταν ένα μεγάλο βήμα το οποίο της παρείχε πολύτιμα εφόδια που θα βοηθήσουν την επιχείρηση της να εξελιχθεί.

«Η Αγροανέλιξη για εμένα λειτούργησε ως επιταχυντής στην προσπάθεια μου. Μου παρείχε γνώσεις γύρω από την νέα ΚΑΠ, την επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή, την ασφάλεια τροφίμων, την ανάπτυξη προϊόντων, την βιωσιμότητα, το μάρκετινγκ, το εμπόριο και πολλά ακόμα και μου έδωσε την ώθηση που χρειαζόμουν για να υλοποιήσω τους στόχους μου », αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα

Πέρα από την πρακτική πλευρά, η Ζωή βρήκε στην αγροτική ζωή την εσωτερική ικανοποίηση και την ψυχική ισορροπία που είχε ανάγκη. Η επαφή με τη φύση και η καθημερινή ενασχόληση στο χωράφι, της έδωσαν τη δύναμη και την ενέργεια που χρειαζόταν για να υλοποιήσει τους στόχους της.

Η Ζωή, μέσα από την οικοτεχνία που έχει δημιουργήσει, αποδεικνύει ότι η αγάπη για τη γη και τη φύση μπορεί να μετατραπεί σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική πρωτοβουλία, που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, προσφέροντας τρόφιμα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας στην τοπική κοινότητα αλλά και πέρα από αυτή.

agkathas-farm-paradosiaka-diaforopoihmena-proionta-froyton-ypshlhs-diatrofikhs-aksias