Σχετικά με εμάς
03.05.2019
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: Πρόγραμμα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Γνωρίστε την Φάλια

Η Φάλια Οικονόμου, 60 ετών, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), όπου διδάσκει μαθήματα σχετικά με τη διαχείριση ζιζανίων, τη φυσιολογία καλλιεργειών και τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά (Α.Φ.Φ.). «Από παιδί λάτρευα τη φύση και ενδιαφερόμουν για τη μελέτη του περιβάλλοντος, οπότε το Γ.Π.Α. ήταν η πρώτη μου επιλογή», δήλωσε η Φάλια. «Μελετά την ανάπτυξη των καλλιεργειών και τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών καθώς και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η διατριβή μου αφορούσε τη βιολογία και τον έλεγχο του Johnsongrass (Sorghum halepense, Σόργος ο χαλέπιος), του σημαντικότερου ζιζανίου των καλλιεργειών, και μελέτησα τρόπους προστασίας των καλλιεργειών από το ζιζάνιο». Εκτός από τα παραπάνω, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Φάλιας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της αντοχής στην ξηρασία, το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες στην Ελλάδα, και την αγροβιολογική ποικιλομορφία. Σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (Α.Φ.Φ.) στο Γ.Π.Α.

 

Το Πρόγραμμα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (Α.Φ.Φ.)

Την τελευταία δεκαετία, η Φάλια μελετά τα Α.Φ.Φ. τα οποία συνιστούν ιδιαίτερα προσοδοφόρες καλλιέργειες για την ελληνική αγροτική οικονομία. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα Α.Φ.Φ. από φαρμακευτικές εταιρείες λόγω των διαφόρων οφελών τους για την υγεία, και το ελληνικό κλίμα ευνοεί την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας Α.Φ.Φ. «Κατά τη γνώμη μου, η βασική έρευνα για τα Α.Φ.Φ. από το Πανεπιστήμιό μας δεν διαχέεται, οπότε η προηγμένη γνώση και τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας δεν βελτιώνουν τις αποδόσεις των αγροτών ή την ποιότητα των προϊόντων τους», δήλωσε η Φάλια. «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στην καινοτομία στον τομέα των ΑΦΦ, που αποτελεί προπαιτούμενο στις διεθνείς αγορές υψηλών προδιαγραφών». Ως απάντηση, η Φάλια σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» που θα προσφέρει στους νέους αγρότες την ευκαιρία να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για τα Α.Φ.Φ. από την παραγωγή ως και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά.


Πρόγραμμα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών: Λεπτομέρειες 

Το πρόγραμμα των Α.Φ.Φ. περιλαμβάνει δύο φάσεις. Πέρυσι, στην πρώτη φάση του προγράμματος, το Γ.Π.Α. υιοθέτησε αγροκτήματα σε τέσσερις περιοχές της Θεσσαλίας: στη Λάρισα, την Βρύναινα Αλμυρού κοντά στον Βόλο, τα Φάρσαλα, και το Γραμματικό κοντά στην Καρδίτσα. Το Γ.Π.Α. εκπαίδευσε 60 αγρότες και νέους από αυτές τις περιοχές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την καλλιέργεια των Α.Φ.Φ. Οι ωφελούμενοι έλαβαν 54 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και 54 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, οι οποίες περιελάμβαναν οδηγίες για γεωργικά θέματα (φύτευση, λίπανση, άρδευση, έλεγχος ζιζανίων), θέματα επεξεργασίας (συγκομιδή και ξήρανση), την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και το μάρκετινγκ. «Επισκεπτόμασταν τα χωράφια των ωφελούμενων τις Παρασκευές και τα Σάββατα», δήλωσε η Φάλια. «Οργανώσαμε επίσης εκδρομές στα βουνά για να εντοπίσουμε άγριες ποικιλίες και επισκεφθήκαμε πιστοποιημένα θερμοκήπια και εταιρείες βιομηχανικής απόσταξης». Τώρα η Φάλια διαχειρίζεται αυτή τη φάση του προγράμματος με 15 νέους ωφελούμενους στα Τρίκαλα.

Στο τέλος της πρώτης φάσης, το ΓΠΑ αξιολόγησε την αρχική ομάδα των 60 ωφελουμένων, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που κλήθηκαν να καταστρώσουν. Στη συνέχεια, η Φάλια και οι συνεργάτες της επέλεξαν πέντε ωφελούμενους από κάθε περιοχή για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Οι ωφελούμενοι σε κάθε περιοχή θα συνεργαστούν για να παράγουν ένα καινοτόμο προϊόν από τα ΑΦΦ το οποίο θα προωθήσουν στην αγορά.

 

Συμμετοχή στον "Πειραματικό Αγρό" και όραμα

Η Φάλια σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει μια καλλιέργεια ρίγανης στον “Πειραματικό Αγρό” του Γ.Π.Α. στην Κωπαΐδα, όπου οι αγρότες θα διδαχτούν πώς να καλλιεργούν δύο τύπους ρίγανης. Στα μέσα Μαρτίου θα γίνει ένα πρώτο μάθημα κατάρτισης σχετικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό στα θερμοκήπια και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο στη διάρκεια της συγκομιδής τις βέλτιστες γεωργικές πρακτικές, τη λίπανση και την άρδευση.

 «Το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να οργανώσουμε τον κλάδο και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αγροτών που θα συνεχίσουν να τον αναπτύσσουν, εκμεταλλευόμενοι τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά γι΄ αυτά τα προϊόντα», δήλωσε η Φάλια. «Τα Α.Φ.Φ. προσφέρουν τόσες πολλές δυνατότητες για την παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων είτε, στο πλαίσιο συνεργασιών με τυροκομεία, για την παραγωγή καινοτόμων τυροκομικών προϊόντων. Οι αγρότες απλώς πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με τη χρήση των καινοτομιών τα πιστοποιημένα τοπικά είδη τους».

ta-aromatika-kai-farmakeytika-fyta