Σχετικά με εμάς
05.06.2021
Παρουσιάζοντας τις βιολογικές εναλλακτικές καλλιέργειες στην Οικοτεχνία
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Οι οικοτεχνίες στον κλάδο των βιολογικών καλλιεργειών

Η Έλενα Καραγιάννη, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη- Οικοτεχνία» ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια έχοντας ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Μαζί τον σύζυγο της Χρήστο αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα της, παράγουν, μεταποιούν και πωλούν ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, σκιαγραφώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έννοια του όρου «οικοτεχνία».

Με καταγωγή από τον Βόλο, όπου και δραστηριοποιείται πλέον, η Έλενα ξεκίνησε να απασχολείται με τον κλάδο της αγροδιατροφής τα τελευταία 5 χρόνια και όπως λέει και η ίδια, θεωρεί τον εαυτό της «παιδί της κρίσης». Έχοντας σπουδάσει Τηλε-πληροφορική και Διοίκηση και με εξειδίκευση παράλληλα στον κλάδο των πωλήσεων, εργαζόταν για χρόνια ως τραπεζική υπάλληλος όμως λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάστηκε να αφήσει την εργασία της και να αναζητήσει δουλειά στον κλάδο του τουρισμού. Αν και για κάποια χρόνια εργάστηκε και έζησε σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, ήρθε η στιγμή που ένοιωσε πως θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό στη ζωή της.

Συζητώντας με τον σύζυγό της, αποφάσισε πως πρέπει να στραφεί σε κάτι πιο σταθερό, περισσότερο μόνιμο. «Ο πατέρας μου ήταν παλιά αγρότης. Ο σύζυγος μου επίσης, κατάγεται από νησί και έτσι, από μικρή ηλικία ασχολούταν με τη γεωργία μαζί με τον δικό του πατέρα», αναφέρει. « Έτσι, σηκωθήκαμε από τους καναπέδες και εγώ και ο σύντροφός μου και είπαμε να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τη γη».

 

Επιστροφή στις ρίζες- Η ενασχόληση με τον κλάδο της αγροδιατροφής

Η Έλενα διαθέτει ένα κτήμα το οποίο άνηκε στον παππού της και στη συνέχεια πέρασε στον πατέρα της, ο οποίος όμως αν και αγρότης είχε πλέον σταματήσει την ενασχόλησή του τα τελευταία 20 χρόνια. Έτσι, το στοίχημα για την Έλενα ήταν να ξεκινήσει τα πάντα από το μηδέν. Όπως λέει και η ίδια «Μέσα στο κτήμα υπήρχαν μόνο κάποιες ελιές και αμυγδαλιές από τον παππού μου καθώς ο πατέρας μου ασχολούταν με ετήσιες καλλιέργειες και όχι μόνιμες, όπως είναι τα δέντρα. Ο πατέρας μου βέβαια διαθέτει και την απαραίτητη τεχνογνωσία, κάτι το οποίο μας βοήθησε πολύ στα πρώτα μας βήματα».

Η Έλενα είναι ένα άτομο το οποίο έχει μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια και έτσι, γνωρίζει πολλά πράγματα σχετικά με τις καλλιέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους. Στην αρχή ξεκίνησαν φυτεύοντας μαρούλια ή ντομάτες τα οποία προόριζαν για προσωπική κατανάλωση. Στη συνέχεια όμως, η αγάπη της Έλενας για τη γη και τις καλλιέργειες την έκαναν να αποφασίσει ότι πρέπει να στραφεί επαγγελματικά στον κλάδο της αγροδιατροφής και να γίνει «επαγγελματίας αγρότης», όπως λέει και η ίδια.

Έτσι, οι καλλιέργειες της Έλενας επεκτάθηκαν πέρα από  τα οπωροκηπευτικά είδη και σε πιο ιδιαίτερες ποικιλίες, όπως αυτή των Goji Berries, των γνωστών μούρων τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί ως υπερτροφή ανά τον κόσμο. Η Έλενα είχε δοκιμάσει την συγκεκριμένη ποικιλία φρούτων σε ένα ταξίδι της στην Αθήνα και όπως αναφέρει, «Από την πρώτη στιγμή ερωτεύτηκα τη γεύση τους. Μόλις λοιπόν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τη γη, ήταν από τα πρώτα φυτά που θέλησα να καλλιεργήσω στο κτήμα». Άλλωστε όπως τονίζει, στο κτήμα καλλιεργούν ότι τους αρέσει να περιλαμβάνουν και οι ίδιοι στη διατροφή τους.

 

Οι εναλλακτικές καλλιέργειες στις οικοτεχνίες

Τα Goji Berries, δεν είναι μόνο γευστικά άλλα θεωρούνται superfoods, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε όσους τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή διατροφή τους. Η ιδιαίτερη αυτή ποικιλία μούρων, περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, ασβέστιο αλλά και φώσφορο ενώ θεωρείται πως λειτουργεί αγχολυτικά ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει το μεταβολισμό. «Στην Ευρώπη θεωρούμε το Goji Berry ως υπερτροφή. Στην Αμερική όμως αλλά και στην Ασία, θεωρείται φάρμακο λόγω των πλούσιων θεραπευτικών ιδιοτήτων του», αναφέρει η Έλενα.

Το κτήμα που διαθέτει η Έλενα, βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στον Βόλο και έτσι, έχει δημιουργήσει ένα σημείο πώλησης ακριβώς μπροστά από αυτό, όπου διαθέτει και πουλάει τα είδη που παράγει, δημιουργώντας έτσι από το 2008 τη δική της οικοτεχνία. Τα είδη τα οποία δεν θα πωληθούν, μεταποιούνται σε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες σε σάλτσα ή τα φρέσκα goji berries σε μαρμελάδα ή σε αποξηραμένη μορφή.

Θέλοντας να αναπτύξει την οικοτεχνία της και έχοντας στόχο να επεκταθεί και στον κλάδο του αγροτουρισμού, ήρθε σε επαφή με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Παρακολουθώντας τακτικά τις δράσεις του οργανισμού μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας, ανακάλυψε το πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία».

 

Ο Αγροδιατροφικός Επιταχυντής «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» ως υπεραξία για τους αγρότες

Από τις αρχές Μαρτίου, η Έλενα είναι μια από τους 15 ωφελούμενους του Αγροδιατροφικού Επιταχυντή «Αγροανέλιξη» του οργανισμού  «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και σίγουρα, η ικανοποίηση της δεν κρύβεται. «Τα μαθήματα είναι πραγματικά τέλεια, είναι πλήρη από όλες τις έννοιες και χαρακτηρίζονται από ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων», λέει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει πως, «μακάρι όλοι οι αγρότες να μπορούσαν να λάβουν έστω ένα μικρό κομμάτι από αυτή τη γνώση που πήραμε εμείς μέσα από το πρόγραμμα. Είναι τρομερά ωφέλιμο για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Ή Έλενα θεωρεί πως οι γνώσεις και η καθοδήγηση που έχει ήδη λάβει από το πρόγραμμα «Αγροανέλιξη», δημιουργούν μια υπεραξία για τους αγρότες. «Θα μπορούσα πιθανά να κάνω αυτή τη δουλειά και χωρίς να έχω λάβει όλες αυτές τις γνώσεις και πληροφορίες. Όμως εγώ θέλω να κάνω το κάτι παραπάνω, με ενδιαφέρει να παρέχω τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον καταναλωτή, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Αυτό ακριβώς προσφέρει ο Επιταχυντής “Αγροανέλιξη” για εμένα». Ενώ συνεχίζει λέγοντας πως, «Για παράδειγμα, ζητήματα σχετικά με την προώθηση των προϊόντων μας, τα οποία μας μετέφεραν οι καθηγητές αλλά και μέντορες μας, είναι για εμένα καθοριστικής σημασίας ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εξοικειωθεί με τα Goji Berries και να μάθει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που αυτά έχουν, ώστε να τα εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή».

 

Σχέδιο ανάπτυξης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για την προώθηση των οικοτεχνιών

Ακόμη, σε συνεργασία με τους μέντορες του προγράμματος που παρακολουθούν την Έλενα, έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής παραγωγικής διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα χρηματοδοτήσει την Έλενα, με στόχο την ανάπτυξης της οικοτεχνίας της. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι η δημιουργία ενός εργαστηρίου, ή αλλιώς μιας κουζίνας, η οποία θα βρίσκεται στον χώρο του κτήματος, όπου η Έλενα θα μπορεί να μαγειρεύει κάποια από τα προϊόντα που θα πουλάει, όπως μαρμελάδες και σάλτσες, γλυτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και κόπο. Η κουζίνα αυτή, θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στον κόσμο, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία παρασκευής των διαφόρων προϊόντων που παράγει και πουλάει η Έλενα.

Η Έλενα αυτή την στιγμή διαθέτει περίπου 400 δέντρα Goji Berries και στόχος της είναι να μπορέσει να δημιουργήσει ένα δικτυοκήπιο το οποίο να καλύπτει όλα τα φυτά. Παράλληλα, σκοπεύει να δημιουργήσει και ένα θερμοκήπιο στο οποίο να μπορεί να βάζει μέρος της παραγωγής όπως αγγούρια, ντομάτες ή πιπεριές, τα οποία είναι περισσότερο ευαίσθητα και επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που έχει φέρει η περιβαλλοντική αλλαγή.

 

Η οικοτεχνία ως μορφή Αγροτουρισμού

Όμως η Έλενα, εκτός από αυτό, θέλει να προσφέρει και μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, κάνοντας τόσο το θερμοκήπιο όσο και το εργαστήριο όπου θα παρασκευάζει τα προϊόντα της, επισκέψιμα στον κόσμο. «Θα ήθελα να με επισκέπτονται παιδιά από σχολεία ή από πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν πλέον άμεση επαφή με τη γεωργία, και να βλέπουν από κοντά πως ακριβώς καλλιεργούνται τα φυτά ή τα λαχανικά», λέει χαρακτηριστικά.

Η περιοχή βέβαια στην οποία βρίσκεται το κτήμα έχει και αρκετούς τουρίστες οι οποίοι ήδη ζητούν από την Έλενα να γνωρίσουν από κοντά τα Goji Berries και έτσι, εκείνη τους ξεναγεί στο κτήμα και τους δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουν φρεσκοκομμένα λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας. Άλλωστε φαίνεται πως η φιλοξενία είναι κάτι που την χαρακτηρίζει. «Μου αρέσει πάντα να υποδέχομαι φίλους ή δικούς μου ανθρώπους και να τους περιποιούμαι. Έτσι θέλω να κάνω και με τους επισκέπτες του κτήματος, να νιώσουν σαν να είναι στο σπίτι τους και ότι μπορούν να δοκιμάσουν και να γευτούν σπιτικά βιολογικά προϊόντα, απολαμβάνοντας τη φύση και ερχόμενοι σε αρμονία με αυτή», αναφέρει κλείνοντας.

paroysiazontas-tis-biologikes-enallaktikes-kalliergeies-sthn-oikotexnia