Σχετικά με εμάς
18.01.2021
Social Media Toolkit tips
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Παρουσία στα mainstream social media: Η σίγουρη επένδυση

Αν δραστηριοποιείστε στον τομέα της αγροδιατροφής, τα social media σάς είναι πλέον απαραίτητα, αφού το κοινό σας βρίσκεται -και- σε αυτά. Το Facebook, το Instagram, το Pinterest και το Twitter είναι οι πλέον σχετικές δημοφιλείς πλατφόρμες στις οποίες πρέπει να επενδύσετε, ώστε να χτίσετε αργά αλλά σταθερά το digitalbranding της επιχείρησής σας.

 

Το Facebook

Το Facebook είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο κοινωνικό δίκτυο μέχρι σήμερα και έχει διαμορφώσει τον όρο social network όπως τον γνωρίζουμε. Από τη σύνδεση με φίλους και μέλη της οικογένειας μας έως τη σύνδεση με brands και τις κοινοτήτες με κοινά ενδιαφέροντα, το Facebook άλλαξε τον τρόπο αλληλεπίδρασης στο διαδίκτυο.

Αν και μπορείτε ήδη να χρησιμοποιήσετε το Facebook μέσω ενός προσωπικού λογαριασμού, η χρήση του Facebook για επαγγελματικό μάρκετινγκ απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Για να δημιουργήσετε μια σελίδα Facebook για την επιχείρησή σας, πρέπει να έχετε ήδη έναν προσωπικό λογαριασμό στο Facebook. Τα βασικά στοιχεία του Facebook περιλαμβάνουν το Timeline σας, όπου εμφανίζονται οι προσωπικές σας αναρτήσεις, το Newsfeed σας όπου εμφανίζονται οι δημοσιεύσεις των φίλων σας στο Facebook, οι Σελίδες που σας αρέσουν και άλλες λειτουργίες όπως ομάδες, events, μηνύματα κα.

Εστιάστε σε 2 βασικές έννοιες – την προσαρμογή και το πλούσιο ψηφιακό marketing με χρήσιμο και χρηστικό περιεχόμενο, ακολουθώντας την κατάλληλη ψηφιακή στρατηγική.

 

 

 

Το Instagram

Το Instagram είναι μια εφαρμογή διαμοιρασμού εικόνας και βίντεο κυρίως για smartphones αλλά και σαν online υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Λειτουργεί επίσης ως υπηρεσία επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο και ο δημοφιλέστερος είναι τα stories. Το Facebook εξαγόρασε το Instagram το 2012 για 1 δις δολάρια.

Η κοινή χρήση φωτογραφιών είναι η καρδιά του Instagram. Μπορείτε να τραβήξετε και να μοιραστείτε φωτογραφίες με δύο διαφορετικούς τρόπους: τραβώντας μια φωτογραφία μέσω της εφαρμογής ή ανεβάζοντας μια φωτογραφία από τη συλλογή του smartphone σας. Το Instagram ενημέρωσε πρόσφατα το επιτρεπόμενο μέγεθος των φωτογραφιών και μπορείτε τώρα να ανεβάσετε κάθετες αλλά και οριζόντιες εικόνες εκτός από τετράγωνες που υποστήριζε όταν ξεκίνησε σαν εφαρμογή.

Προσθέστε σωστά τα στοιχεία της επιχείρησής σας, το λογότυπο, τους τρόπους επικοινωνίας στο προφίλ, καθώς και σωστές περιγραφές με hashtags σε κάθε ανάρτηση φωτογραφίας για μέγιστη απήχηση.

 

 

Το Pinterest

Το Pinterest είναι ένα social network για οργάνωση φωτογραφιών & videos με δυνατότητες για αποθήκευση και κοινή χρήση συνδέσμων σε ιστοσελίδες και άλλα μέσα που σας αρέσουν – η αποθήκευση γίνεται με Pins ή αλλιώς γνωστά ως καρφίτσες.

Τα Pins ή καρφίτσες αντιπροσωπεύονται από μια εικόνα και μια περιγραφή της επιλογής σας. Μπορούν να οργανωθούν σε συλλογές που ονομάζονται Βoards, όπου μπορείτε να συλλέξετε παρόμοιες εικόνες / καρφίτσες σε μία κατηγορία. Τα κοινά Βoards περιλαμβάνουν συνταγές, προϊόντα, διαδικασίες παραγωγής, προτάσεις σερβιρίσματος κ.α. Οι χρήστες του Pinterest μπορούν να μοιραστούν τις «καρφίτσες» τους με άλλους ή να «καρφιτσώσουν ξανά» (repin) τις εικόνες που τους αρέσουν από άλλους χρήστες.

Το Pinterest μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις  αγροδιατροφής και είναι μια πλατφόρμα που αναπτύσσεται γρήγορα σαν social network, επειδή μπορεί βοηθήσει τον χρήστη στην οπτικοποιημένη αναζήτηση προϊόντων (visual search).

Φροντίστε να οργανώσετε σωστά τα boards και τα pins σας με αναλυτικές περιγραφές, ώστε να βρίσκουν εύκολα τα προϊόντα σας στην αναζήτηση. Οι πωλήσεις και το δίκτυό σας μπορούν να αυξηθούν εντυπωσιακά.

 

Το Twitter

Το Twitter είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο κοινωνικό δίκτυο που έγινε γνωστό ως microblogging και εργαλείο λήψης άμεσων ειδήσεων. Το Twitter ονομάζεται microblogging επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο 280 χαρακτήρες για να στείλετε το μήνυμα γνωστό ως tweet και το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει αλγόριθμο διαχείρισης newsfeed αλλά όλες οι ενημερώσεις φτάνουν σχεδόν ακαριαία στους ανθρώπους που σας ακολουθούν.

Είναι γνωστό ότι το Twitter -ως ένα από τα mainstream social media- δεν κοιμάται ποτέ! Οι χρήστες αναρτούν περιεχόμενο σε διάφορες μέρες και ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να γίνονται αναφορές στο brand σας, είτε θετικές είτε αρνητικές. Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να γνωρίζετε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ώστε να παρακολουθείτε τι λένε οι χρήστες για εσάς, αλλά και να επεμβαίνετε όταν και όπου χρειάζεται.

Αυτό είναι το social listening.

Για να κάνετε σωστά social listening στο Twitter θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τις αναφορές στο brand σας απευθείας ή έμμεσα, με keywords που σας ενδιαφέρουν. Όλοι οι λογαριασμοί στο Twitter είναι public-δημόσιοι, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι αναρτήσεις είναι ορατές σε όλους. Έτσι, μία αναζήτηση εντός της πλατφόρμας είναι πιθανό να σας εμφανίσει κάποιες αναφορές σε εσάς. Ωστόσο, για να γίνει σωστά, το social listening απαιτεί τη χρήση εργαλείων στα οποία: 1. Τους ορίζετε τα keywords που επιθυμείτε 2. Παρακολουθούν την πλατφόρμα (και το web γενικότερα) 3. Σας ειδοποιούν κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται σε εσάς.

 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται χρήσιμα και θες να μάθεις περισσότερα, κατέβασε το SocialMediaToolkit του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και ξεκίνα άμεσα να χτίζεις την online ταυτότητά σου: https://bit.ly/3iip7vU .

 

social-media-toolkit-tips