Σχετικά με εμάς
09.09.2019
Όταν η μελισσοκομία γίνεται οικογενειακή υπόθεση
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Πρόγραμμα Μελισσοκομίας: Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

Γνωρίστε την Αναστασία

Η Αναστασία Δημητριάδου, 34 ετών, γεννήθηκε στην Ορεστιάδα του Έβρου και ζει στη Λάρισα. Είναι ωφελούμενη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μελισσοκομίας που υλοποιούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Φοίτησε στο λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής τις δύο πρώτες τάξεις και αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ορεστιάδας. Στη συνέχεια σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή της, επέστρεψε στην Ορεστιάδα για να εργαστεί στο ξενοδοχείο της οικογένειάς της. Τον Ιούνιο του 2017, μετακόμισε στη Λάρισα όταν ο σύζυγός της, αστυνομικός από την Λάρισα, μετατέθηκε στη γενέτειρά του.

 

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας

«Όταν ξεκίνησα, δεν ήξερα τίποτα για τη μελισσοκομία», ανέφερε η Αναστασία. «Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μια μέλισσα από μια σφήκα!» Απέκτησε ενδιαφέρον για τα φυσικά προϊόντα μεγαλώνοντας τα παιδιά της, μια κόρη, σήμερα 9 ετών, και έναν γιο, 5 ετών. «Ανακάλυψα ότι τα καλύτερα προϊόντα για τα παιδιά είναι τα φυσικά, και γι΄αυτό ασχολήθηκα με τη μελισσοκομία», είπε. «Η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το μέλι είναι σαν φυσικά φάρμακα. Θέλω να φτιάξω διάφορα προϊόντα από τα μελισσοκομικά προϊόντα και για εμπορική δραστηριότητα αλλά και για την οικογένειά μου. Ελπίζω αυτό να γίνει για μένα μια επαγγελματική δραστηριότητα πλήρους απασχόλησής».

 

Λεπτομέριες για το μελισσοκομικό πρόγραμμα

Η Αναστασία ανακάλυψε το μελισσοκομικό πρόγραμμα μέσω μιας ομάδας Facebook για τους μελισσοκόμους στη Λάρισα. «Ήταν μοιραίο», είπε. «Όταν αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ με την μελισσοκομία, ήρθε το σεμινάριο». Το πρώτο τετραήμερο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο από τις 9.00 έως τις 14.00 κάθε μέρα, δίδαξε στην Αναστασία και στους άλλους συμμετέχοντες τα βασικά της μελισσοκομίας, όπως πώς να κατασκευάζει και να βάφει μια κυψέλη ώστε να διαρκεί 40-50 χρόνια. Οι 20 συμμετέχοντες πέρασαν το μισό χρόνο στη αίθουσα μαθαίνοντας θεωρία και τον άλλο μισό έξω στη φυση κάνοντας πρακτική άσκηση. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν μερικούς επαγγελματίες μελισσοκόμους από τη Λάρισα. «Ήταν τόσο χρήσιμο που μας καθοδηγούσαν ο καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης και ο Δημήτρης Μαυρονάσιος σε κάθε βήμα από την αρχή», ανέφερε η Αναστασία. «Δεν ήθελα να τελειώσει το σεμινάριο!»

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν έχουν ακόμα τις δικές τους κυψέλες, αν και μερικοί διαθέτουν οικογενειακό υπόβαθρο στη μελισσοκομία. Κάθε ωφελούμενος έλαβε ένα εγχειρίδιο από τον κ. Χαριζάνη που περιγράφει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τη μελισσοκομία καθώς και τον τρόπο πρόσβασης σε σημειώσεις, πόρους στο διαδίκτυο, και πάνω από 55 εκπαιδευτικά βίντεο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και το εργαστήριό του. «Διαβάζω συνεχώς», ανέφερε η Αναστασία. «Αλλά η ζωή των μελισσών είναι τόσο ενδιαφέρουσα που θέλω να μάθω τα πάντα». Μου είπε πως ακόμα και το τσίμπημα μιας μέλισσας έχει οφέλη για την υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες θεραπείες σε ασθενείς με προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος. «Δεν φοβάμαι ότι θα με τσιμπήσουν», είπε. «Η βασίλισσα απελευθερώνει μια φερομόνη που κάνει όλες τις εργάτριες να συγκεντρώνονται γύρω της, και αν αλείψετε αυτή τη φερομόνη επάνω σας, οι μέλισσες θα σας περικυκλώσουν. Είναι συγκλονιστικό. Αυτό το φοβάμαι, διαφορετικά δεν έχω πρόβλημα».

 

Η αγάπη για τη μελισσοκομία

Μετά το πρώτο σεμινάριο, έδειξε στα παιδιά και τον σύζυγό της ένα από τα βίντεο με τις μέλισσες. «Ο γιος μου ήταν γοητευμένος», είπε. «Νομίζω ότι η μελισσοκομία είναι κάτι που μπορώ να διδάξω στα παιδιά μου, κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, όπως και ο Δημήτρης διδάχτηκε μελισσοκομία από τον πατέρα και τον παππού του». Μετά το σεμινάριο του Μαρτίου, η Αναστασία θα αγοράσει τις πρώτες δύο κυψέλες της. «Ο σύζυγός μου και εγώ βρήκαμε το ιδανικό μέρος για να κρατήσω τις κυψέλες μου. Είναι στο χωριό, όχι μακριά από το σπίτι μας, σε ένα μέρος που περιβάλλεται από δέντρα», είπε. «Ο σύζυγός μου θέλει να αγοράσει τώρα τις κυψέλες, αλλά εγώ προτιμώ να περιμένω μέχρι το επόμενο σεμινάριο για να βεβαιωθώ ότι έχω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι για να ξεκινήσω. Τα παιδιά μου δίνουν τις ιδέες τους για το χρώμα που τους αρέσει να βάψουμε τις κυψέλες. Είναι μια οικογενειακή προσπάθεια».

otan-h-melissokomia-ginetai-oikogeneiakh-ypothesh