Η Γεωργία Πασσά, ωφελούμενη των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στον αγραδιατροφικό κλάδο τα οποία υλοποιούνται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι μελισσοκόμος παραγωγός πρώτης γενιάς που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, με έδρα το χωριό Παπάδες στην βόρεια πλευρά του νησιού, που πρόσφατα επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου. Από το 2016, έχει ξεκινήσει με την αμέριστη στήριξη του συζύγου της, να ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Μαζί, δημιούργησαν το «φα-Μελάκι», όπου παράγουν και πωλούν ποιοτικό μέλι υψηλής ποιότητας και διατροφκής αξίας.
Μητέρα δύο αγοριών, μεγάλωσε όπως λέει και η ίδια με τις μυρωδιές των ανθισμένων πορτοκαλόδεντρων στον κάμπο του Άργους, από αγροτική οικογένεια που καλλιεργούσε πορτοκαλιές και βερικοκιές. Οι σπουδές της παρόλα αυτά την οδήγησαν στην Καστοριά και αργότερα στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, όπου σπούδασε στον τομέα της Επικοινωνίας και εργάσθηκε για χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες.
Ο πρωτογενής τομέας όμως δεν άργησε να επιστρέψει στην ζωή της, «Τον Αύγουστο του 2016, ο κυρ Κώστας, ο γηραιότερος ερασιτέχνης μελισσοκόμος του χωριού Παπάδες, μου χάρισε μια κηρύθρα με μέλι πεύκου, επιστρέφοντας από τον τρύγο του. Στην συνέχεια, η αμέριστη στήριξη του συζύγου μου, όπου και κατάγεται από το ίδιο χωριό, σε συνδυασμό με την αγάπη για τον τόπο μας, ήταν το έναυσμα της ενασχόλησης με την μέλισσα και έτσι, γεννήθηκε το 3ο παιδί μας, το "φα-Μελάκι”», αναφέρει.
Η Γεωργία αγαπάει τη δουλειά της και αυτό φαίνεται και στην προσοχή που δίνει στην ποιότητα του μελιού που παράγει. Όπως λέει και η ίδια «Υπηρετώ τον σημαντικότερο επικονιαστή της γης, την μέλισσα. Αγαπώ αυτή τη δουλειά γιατί η τέλεια κοινωνία της, που χαρακτηρίζεται από ομαδικότητα, εργατικότητα και αφοσίωση για το σύνολο της κυψέλης, αποτελεί ένα θαυμαστό πρότυπο για όλους μας».
Δυστυχώς, οι καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου, έκαναν στάχτη τις περιοχές που ασκούσε τους περισσότερους μήνες του χρόνου την νομαδική της μελισσοκομία. «Το μελισσοκοπάδι μας, σώθηκε τυχαία από την πυρκαγιά, ωστόσο μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να μετράμε απώλειες σε πληθυσμούς και σε μελισσοσμήνη, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούσαν για μέρες στην ευρύτερη περιοχή», λέει η Γεωργία.
«Εύχομαι, να δοθούν ρεαλιστικά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες, κίνητρα για τους κατοίκους που ζούμε σε αγροτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας. Παράλληλα, εύχομαι να αποκατασταθούν οι απώλειες των παραγωγικών μελισσιών, συνεπειών των πυρκαγιών και να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πόρους και αναπτυξιακά εργαλεία με ευνοϊκούς όρους, ώστε να καταφέρουμε να διασώσουμε τις μέλισσες και το μέλλον μας. Η φύση μας δείχνει τον δρόμο της αναγέννησης και η μέλισσα της σκληρής δουλειάς. Και έτσι, επιβάλλεται να συνεχίσουμε», αναφέρει κλείνοντας.