Η Παναγιώτα είναι μια νέα γυναίκα επιχειρηματίας στον αγροδιατροφικό κλάδο με όρεξη για δουλειά, αγάπη για τα ζώα και στόχο την εξέλιξη της δικής της οικοτεχνίας στον κλάδο της προβατοτροφίας. Έχοντας δημιουργήσει το δικό της τυροκομείο, παράγει προς το παρόν προϊόντα όπως λευκό τυρί από πρόβειο γάλα και τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο και μυζήθρα), όμως οι στόχοι και τα όνειρα της είναι πολλά. Παρουσιάζοντας το όραμά της για τη δική της οικοτεχνία, η Παναγιώτα κατάφερε να είναι ανάμεσα στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
Με καταγωγή από το Κυπαρίσσι Λακωνίας, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, η Παναγιώτα παρακολούθησε το 2013 τον πατέρα της να πραγματοποιεί το όνειρό του και να δημιουργεί μια μικρή τότε προβατοκτηνοτροφική μονάδα με 30 μόλις πρόβατα. Αυτό προξένησε το ενδιαφέρον της όπως λέει και η ίδια και έτσι, τελειώνοντας το λύκειο αποφάσισε να φοιτήσει στον κλάδο της Ζωικής Παραγωγής, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και να ξεκινήσει σιγά σιγά κι εκείνη με τη σειρά της την ενασχόληση στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Μετά την κρίση στον κλάδο της γαλακτοκομίας, όπου η Παναγιώτα και ο πατέρας της, όπως και πολλοί παραγωγοί, είδαν τις τιμές του γάλακτος να πέφτουν κατακόρυφα, πήραν την απόφαση να στραφούν προς τον κλάδο της μεταποίησης και να δημιουργήσουν τη δική τους οικοτεχνία. «Η αλήθεια είναι πως είναι κάτι που το σκεφτόμουν πολύ καιρό. Ήθελα να δώσω το δικό μου στίγμα στην επιχείρηση», λέει η Παναγιώτα.
Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην μεταποίηση του γάλακτος και να δημιουργήσουν μαζί με τον πατέρα της ένα μικρό τυροκομείο το οποίο βρίσκεται μέσα στο Κυπαρίσσι Λακωνίας, με την Παναγιώτα να επιστρέφει παράλληλα στη Θεσσαλονίκη ώστε να παρακολουθήσει ένα ακόμη πρόγραμμα εξειδίκευσης, αυτή την φορά πάνω στην τυροκομία. Εδώ και 1μιση χρόνο έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να χτίζουν τη δική τους οικοτεχνία και να μεταποιούν τα προϊόντα τους στο τυροκομείο ενώ στοχεύουν και στην παραγωγή γιαουρτιού, με την Παναγιώτα να κάνει ήδη δοκιμές για ενδιαφέροντα προϊόντα όπως πρόβειο γιαούρτι με superfoods ή γιαούρτι με γύρη.
Πατέρας και κόρη διαθέτουν αυτή τη στιγμή 500 περίπου πρόβατα και στόχος της Παναγιώτας είναι να μπορέσει να μεταποιήσει όλη την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος, καθώς αυτή τη στιγμή από τους 140 τόνους γάλακτος μεταποιούν μόνο τους 10.
Θέλοντας λοιπόν να αναπτύξει το όραμά της για τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας, έκανε δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη», όπου και τελικά επιλέχθηκε ανάμεσα στους 15 συμμετέχοντες.
«Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό κλάδο. Έμαθα πληροφορίες και ήρθα σε επαφή με άλλους τομείς απαραίτητους για την προώθηση της δουλειάς μας, όπως για παράδειγμα το μάρκετινγκ. Και όλα αυτά από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου», αναφέρει η Παναγιώτα ενώ προσθέτει πως «ήταν ένα πραγματικά τεράστιο ταξίδι γνώσης για εμένα. Ότι έμαθα ήταν εύστοχο και χρήσιμο, το βλέπω ήδη να εφαρμόζεται στη δουλειά μου!».
Σε συνεργασία με την ομάδα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», η Παναγιώτα έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της, για τους επόμενους μήνες θα λάβει εξειδικευμένη καθοδήγηση από τους μέντορές της, επαγγελματίες καταξιωμένους στον αγροδιατροφικό κλάδο. Ακόμη, μέσα από τη χρηματοδότηση που θα λάβει στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» θα μπορέσει να αγοράσει μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ο οποίος θα την βοηθήσει να εξελίξει την οικοτεχνία της.
Πρώτος στόχος λοιπόν για την υποστήριξη της δικής της οικοτεχνίας είναι η μεταποίηση όλης της ποσότητας γάλακτος που παράγει αλλά και η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου πώλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και ενδεχομένως στο εξωτερικό, ενώ στα άμεσα πλάνα της φαίνεται να είναι και η δημιουργία μιας μεγάλης φάρμας, η οποία να βρίσκεται μαζί με την προβατοκτηνοτροφική μονάδα και να είναι επισκέψιμη στον κόσμο. «Θέλω οι επισκέπτες να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα από την καθετοποιημένη αυτή μονάδα, να γνωρίσουν πως είναι μια οικοτεχνία. Να μπορούν να δουν πως συλλέγουμε το γάλα, να έρθουν σε επαφή με τον τόπο και την χλωρίδα που εκτρέφονται τα ζώα μας και στη συνέχεια να βλέπουν την μεταποίηση των προϊόντων και να έρθουν σε επαφή με τις διαδικασίες της τυροκόμησης», αναφέρει.
Η Παναγιώτα λέει πως αναγνώρισε με τον πλέον σαφή τρόπο μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» τη σημασία που έχει η υποστήριξη των οικοτεχνιών και των προϊόντων που αυτές παράγουν. «Γνώρισα συναδέλφους που προσπαθούν να χτίσουν όπως κι εγώ τη δική τους οικοτεχνία, κάποιος στον ακριτικό Έβρο, κάποιος στα Ψαρά, προσφέροντας πραγματικά ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή και βάζοντας την ψυχή τους. Είναι πολύ σημαντικό όταν ένας οργανισμός τους υποστηρίζει τόσο ενεργά!».