Σχετικά με εμάς
07.03.2020
Το νερό που σε απογειώνει
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

 

"Το νερό που σε απογειώνει": Καινοτομία στην αγροδιατροφή

Στο πλαίσιο της 28ης Agrotica στην οποία συμμετείχε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», γνώρισα την Θεοδώρα Χατζηλία, Co-Founder της εταιρείας New Food Product Development Institute, η οποία μου μίλησε για το «Νερό που σε απογειώνει», ένα προϊόν βασισμένο στη χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής που στόχο έχει την ανάδειξη της σημασίας των προβιοτικών στην ανθρώπινη διατροφή. 

Η Θοδώρα ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτη του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου τώρα εκπονεί και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα πάνω στην Επιστήμη των Τροφίμων και τη Διατροφή. Μαζί με τον πατέρα της, Νικόλαο Χατζηλία ο οποίος είναι χημικός μηχανικός και καθηγητής στην Αμερικάνικη Γεωργική σχολή, δημιούργησαν πριν κάποια χρόνια την εταιρία New Food Product Development Institute, η οποία εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων, τον σχεδιασμό και την βελτίωση των γραμμών παραγωγής αλλά και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία.

 

Η συμμετοχή στο "Trophy-Τροφή Challenge"

Η New Food Product Development Institute, κατάφερε να περάσει στην φάση των bootcamps του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge που διοργάνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας το «Νερό που σε απογειώνει», ένα φυσικό ποτό το οποίο παράγεται από τη ζύμωση ομάδας προβιοτικών μικροοργανισμών και περιέχει ίζημα καθώς και ανθρακικό ενώ είναι εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται infusion. «Ο καταναλωτής πλέον ενημερώνεται και διαβάζει, ζητάει ολοένα και περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα και ποτά δηλαδή στρέφεται στα φυσικά ή εμπλουτισμένα τρόφιμα που έχουν συγκεκριμένες ευεργετικές επιδράσεις σε μία ή περισσότερες παραμέτρους υγείας. Η ευαισθητοποίηση στην υγειά και οι διαταραχές του εντέρου έχουν αναδείξει τα πλεονεκτήματα προβιοτικών τροφίμων. Το δικό μας προϊόν αποτελεί εναλλακτική πρόταση στους καταναλωτές που μέχρι σήμερα κύρια πηγή αυτών ήταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα», μου είπε η Θεοδώρα.

Ταυτόχρονα, το «Νερό που σε απογειώνει» βγαίνει σε πολλές και διαφορετικές γεύσεις, όπως αγγούρι αλλά και λεμόνι ή ginger, για τις οποίες είχα την ευκαιρία να μάθω μέσα από την παρουσίαση τους στο περίπτερο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στην 28η Agrotica που πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.  Το προϊόν τους κυκλοφορεί ήδη στην αγορά σε συνεργασία με εταιρείες και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κεφίρ αλλά και βιομηχανίες τροφίμων.

Στόχος τους είναι να παράξουν και άλλα προϊόντα σε συνεργασία με εταιρείες τροφίμων μέσα στο έτος. Όπως ανέφερε και η Θεοδώρα «Θεωρώ ότι τα τρόφιμα είναι ένας κλάδος πολλά υποσχόμενος που έχει να δώσει πολλά σε όσους αποφασίσουν να απασχοληθούν σε αυτόν. Για εμένα είναι εντυπωσιακό πως όλα βασίζονται πάνω στη χημεία, ένας χημικός δεσμός να αλλάξει, μπορούν να αλλάξουν όλα. Και αυτό γίνεται εθισμός!».

Τα σχέδια τους για το μέλλον είναι να μπορέσουν να δικτυωθούν ακόμη περισσότερο και να συνεργαστούν με άλλες βιομηχανίες τροφίμων καθώς όπως λέει και η Co-Founder της εταιρείας «Πιστεύουμε ιδιαίτερα στη δύναμη των συνεργασιών, διότι για να παραχθεί ένα προϊόν χρειάζεται πολύ δουλειά και πολλούς ανθρώπους από διαφορετικά πεδία».

Από τη συμμετοχή τους στο Trophy-Τροφή Challenge, έχουν κρατήσει όμορφες στιγμές και εμπειρίες. «Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που μας βοήθησε με την δικτύωση, την συνάντηση με άλλους νέους και νέες που έχουν κάτι να δείξουν, που έχουν κάτι να επιδείξουν με το οποίο έχουν ασχοληθεί, εργαστεί και έχουν βάλει ψυχή και ενέργεια. Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι σίγουρα πρωτοποριακό και στοχευμένο στην αγροδιατροφή, είναι καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα» μου είπε η Θεοδώρα.  Μου ανέφερε ακόμη πως έχει κάνει αίτηση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «Regeneration» που σχεδιάζει το «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και με ενθουσιασμό μου είπε πως «Νομίζω το ReGeneration είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένας νέος επιχειρηματίας ώστε να απασχοληθεί πάνω στον κλάδο της αγροδιατροφής. Ελπίζω να μπορέσω να συμμετάσχω και ανυπομονώ για αυτό!».

to-nero-poy-se-apogeionei