Σχετικά με εμάς
20.12.2020
Παράδοση και αγάπη για τον κλάδο της αγροδιατροφής
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Μιλώντας με την Αντωνία Ποριάζη, ωφελούμενη του προγράμματος Regeneration Academy for Food Innovation

Η Αντωνία Ποριάζη είναι μια νέα επιστήμονας που ασχολείται με τον κλάδο της αγροδιατροφής, έχοντας μια βαθιά οικογενειακή παράδοση την οποία ονειρεύεται να αναπτύξει. H Αντωνία, συμμετείχε στο πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation που υλοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» σε συνεργασία με τον οργανισμό ReGeneration Greece, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Μίλησα μαζί της και μου περιέγραψε τις εμπειρίες της αλλά και τα σχέδια της για το μέλλον.

Η Αντωνία κατάγεται από την όμορφη Λήμνο. Αποφάσισε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα «Τεχνολογίας Τροφίμων» του τότε Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος από το οποίο και αποφοίτησε πριν ενάμιση χρόνο. Ο λόγος που την ώθησε να ασχοληθεί με τον κλάδο της αγροδιατροφής, είναι η μεγάλη παράδοση που έχει η οικογένεια της στον χώρο, καθώς από το 1919, η προγιαγιά της ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση «Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος». Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων όπως το παξιμάδι και τα ζυμαρικά δίνοντας έμφαση στη πρώτη ύλη, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια παράγει το δικό της αλεύρι από σκληρά σιτάρια Λήμνου το οποίο και χρησιμοποιεί για την παραγωγή τόσο των παξιμαδιών όσο και των ζυμαρικών, τα οποία μάλιστα στην τοπική διάλεκτο της Λήμνου ονομάζονται «φλωμάρια».

«Μεγαλώνοντας στο νησί, και έχοντας αρκετά βιώματα τόσο από τη γαστρονομία της Λήμνου όσο και από τον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, ήξερα αρκετά νωρίς με τι ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον» μου λέει χαρακτηριστικά.


Παράδοση και αγάπη για τον κλάδο της αγροδιατροφής

Αφότου τελείωσε τις σπουδές της και πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε βιομηχανία μπισκότων στα Διαβατά, ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στην Unismack, μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε αλμυρά gluten free snacks και εδρεύει στο Κικλίς. Στην Unismack όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα απασχολείται στο Τμήμα Ποιότητας της εταιρείας ενώ ταυτόχρονα ασχολείται μερικώς και με την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ο τόπος της την καλεί να γυρίσει πίσω καθώς μου αναφέρει πως σε λίγες εβδομάδες θα επιστρέψει στη Λήμνο για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Η απόφασή της να επιστρέψει πάρθηκε πολύ γρήγορα. «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με την εργασία μου εδώ στη Unismack», μου λέει. «Όμως καθώς εγκρίθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία της οικογενειακής επιχείρησης μας, «Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος» με το Τμήμα Επιστήμης και Διατροφής του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προέκυψε η θέση τεχνολόγου τροφίμων ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Πανεπιστημίου και της επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Και αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελα να χάσω». Και προσθέτει πως «Νιώθω πως δεν θα έβρισκα πιο ιδανική στιγμή, πιο τέλεια συγκυρία από αυτή, για να επιστρέψω πίσω στη Λήμνο!»

Όσον αφορά στην οικογενειακή τους επιχείρηση, πρόκειται για μια καθετοποιημένη μονάδα που ασχολείται τόσο με τον πρωτογενή τομέα, καθώς διαθέτουν χωράφια στο νησί όπου καλλιεργούνται τοπικές ποικιλίες από σιτάρι και κριθάρι, όσο και με την συμβολαιακή γεωργία καθώς δίνουν τον σπόρο στους αγρότες, εποπτεύουν την καλλιέργεια και στη συνέχεια αγοράζουν την παραγόμενη ποσότητα σιτηρών από αυτούς, στηρίζοντας την τοπική οικονομία αλλά και τους αγρότες της Λήμνου κρατώντας ζωντανό τον πρωτογενή τομέα του νησιού, κάτι το οποίο αποτελεί και όραμα της εταιρίας. Η Αντωνία νιώθει πως ήρθε η ώρα να βάλει και εκείνη το λιθαράκι της στην ανάπτυξη της οικογενειακής αυτής παράδοσης. «Σήμερα η εταιρία διοικείται από την 3η γενιά στην οποία ανήκω εγώ, οι αδερφές μου και οι ξαδέρφες μου, καθώς επίσης και από την 4η γενιά, αυτή των γονιών μας», μου λέει.

 

Η συμμετοχή της στο Regeneration Academy for Food Innovation

Παρόλο που η Αντωνία είχε ήδη βρει εργασία στον αγροδιατροφικό κλάδο την εποχή που έκανε την αίτησή συμμετοχής της στο πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation, θεώρησε πως το πρόγραμμα είχε να της δώσει πολλά.

Έτσι, μαθαίνοντας για το πρόγραμμα μέσω διαδικτύου, αποφάσισε να αιτηθεί τη συμμετοχή της, η οποία και έγινε δεκτή. «Ξέρω πως ίσως για τους περισσότερους τελικός στόχος συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιθανά η εύρεση εργασίας και εγώ εργαζόμουν ήδη. Όμως, διαβάζοντας το περιεχόμενο του προγράμματος και βλέποντας τους καταξιωμένους επαγγελματίες που συμμετείχαν, το έβαλα στόχο να ακούσω και να μάθω πράγματα τα οποία ήμουν σίγουρη ότι θα μου προσέφεραν πολλά στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο μέλλον», μου λέει.

Το σημαντικό για εκείνη είναι ότι κέρδισε πολλές ενδιαφέρουσες γνώσεις, όχι μόνο για τα τρόφιμα, αλλά και για επιχειρηματικούς τρόπους διαχείρισης, για τις διαδικασίες του supply chain, για το κομμάτι της προώθησης και πολλά άλλα, μου αναφέρει. «Κέρδισα πολλά πράγματα, όπως ότι γνώρισα πολλούς καταξιωμένους ανθρώπους μέσω της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα, γνώρισα και άλλους νέους και νέες με πάθος όπως εγώ, με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις. Αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ, δεν βρίσκεις εύκολα άτομα με ίδια ενδιαφέροντα και ίδιους στόχους», μου λέει ενώ προσθέτει πως, «το πρόγραμμα κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία μου φάνηκαν χρήσιμα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τα αξιοποίησα αμέσως στη δουλειά που είμαι τώρα και είμαι σίγουρη ότι θα μου χρειαστούν και στο μέλλον».

Οι πρώτες συναντήσεις του προγράμματος μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν από κοντά, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν για λίγο, πριν ξεσπάσει το 1ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού. Οι υπόλοιπες συναντήσεις, αν και πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, φαίνεται πως δεν απογοήτευσαν καθόλου την Αντωνία. «Πρέπει να ομολογήσω πως οι διαδικτυακές συναντήσεις μας δεν διέφεραν και πολύ από τις δια ζώσης συναντήσεις μας. Οι παρουσιάσεις ήταν εξίσου άρτιες , ενδιαφέρουσες και αποδοτικές», μου αναφέρει.

Η Αντωνία δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη συμμετοχή της στο Regeneration Academy for Food Innovation. Όπως μου λέει χαρακτηριστικά, «Είμαι απολύτως ευχαριστημένη από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Η οργάνωση ήταν εξαιρετική, ακόμη κι όταν η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» κλήθηκε σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να κάνει όλη τη διαδικασία διαδικτυακά, η ενημέρωση ήταν άψογη και η διαχείριση επίσης». Ενώ χαμογελώντας προσθέτει πως «Άλλωστε έχω ήδη συστήσει σε πολλές φίλες και φίλους μου να δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο Regeneration Academy for Food Innovation!».


Επιστροφή στις ρίζες συνεχίζοντας την παράδοση

Τα πλάνα της Αντωνίας για το μέλλον είναι συγκροτημένα και μεθοδικά, όπως άλλωστε φαίνεται να είναι και η ίδια. Ως πρώτος στόχος της είναι να συνεχίσει τις σπουδές της μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο να προσανατολίζεται περισσότερους στους τομείς της οργάνωσης και της διοίκησης, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την οικογενειακή επιχείρηση ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, σκοπεύει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, μαζί με τις αδελφές και τις ξαδέλφες της. Το όνειρό της είναι να μπορέσουν να επεκτείνουν την επιχείρηση και να καταφέρουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. «Έχω πολλές ιδέες και πολύ διάθεση και όρεξη για δουλειά. Πιστεύω στην «Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος» θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα προϊόντα, φτιαγμένα πάντα με αγάπη για τον τόπο αλλά και τους ανθρώπους», μου λέει κλείνοντας τη συζήτησή μας.

paradosh-kai-agaph-gia-ton-klado-ths-agrodiatrofhs