Η ελληνική start-up GEP Unmanned Technologies, παρουσιάζοντας τα πρώτα ελληνικά Drones που στόχο έχουν την εύκολη χαρτογράφηση και την ταχεία καταγραφή της υγείας των φυτών και των καλλιεργειών, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο του νικητή στην κατηγορία Startup του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge.
Ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της επιτυχημένης start-up, έχει ως στόχο μέσα από αυτή την καινοτόμο ιδέα, να μπορέσει να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κλάδο της αγροδιατροφής, βοηθώντας του καλλιεργητές να αυξήσουν την παράγωγη τους και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.
Ο Γιώργος έχει μεγαλώσει στην Καλαμαριά και έχει σπουδάσει πληροφορική. Από μικρός είχε πάθος με την τεχνολογία και με οτιδήποτε ιπτάμενο, όπως λέει και ο ίδιος. Το 2011, μόλις στα 13 του χρόνια, δημιούργησε το πρώτο του drone εντελώς μόνος του διαβάζοντας κάποιες συμβουλές μέσω Internet και την επόμενη χρονιά, το αναβάθμισε, φτιάχνοντας ένα μοντέλο το οποίο μπορούσε να πετάξει σε εμβέλεια 40 χιλιομέτρων. Η επαγγελματική πλέον ενασχόλησή του ήρθε όταν ενσωμάτωσε την λήψη video στα drone που δημιουργούσε, τα οποία και στη συνέχεια πουλούσε.
Το 2014 ήρθε σε επαφή με τον Σταύρο Σφακιανάκη, πλέον μηχανολόγο της ομάδας, με τον οποίον ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και σχετικές εκθέσεις, παρουσιάζοντας ακόμη περισσότερο εξελιγμένα drones. To 2016, προστέθηκε το τελευταίο μέλος της ομάδας, ο Σταμάτης Τζελέπης, επαγγελματίας στον τομέα της δημιουργίας λογισμικών, ολοκληρώνοντας το puzzle.
«Η ιδέα της χρήσης των drones στον κλάδο της αγροδιατροφής ήρθε μόλις γνωρίσαμε τον Καθηγητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κ. Αθανάσιο Γκέρτση, ο οποίος μας ανέφερε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα drones μας για να ελέγχουμε την υγεία των φυτών», αναφέρει ο Γιώργος.
Επειδή πάντα η προστασία του περιβάλλοντος ήταν προτεραιότητά στο μυαλό του Γιώργου, το 2016 είχαν έτοιμη την πρώτη έκδοση ενός drone το οποίο βασίζεται στις αρχές της γεωργίας ακριβείας και στόχο έχει να κάνει την γεωργία γρηγορότερη, ακριβέστερη αλλά και περισσότερο ποιοτική.
«Το drone μας έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει την γεωργία πιο βιώσιμη, να μειώσει τα κόστη για αγρότες αλλά και για πελάτες και ταυτόχρονα, να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών, ελέγχοντας την υγεία των φυτών απομακρυσμένα» αναφέρει ο Γιώργος προσθέτοντας ότι, «ενώ πετάει, σαρώνει μια έκταση και στη συνέχεια, μας ενημερώνει για την υγεία των φυτών στη συγκεκριμένη έκταση. Αυτό εμφανίζεται μέσα από έναν χάρτη με χρώματα, επιτρέποντας στον γεωργό ή γεωπόνο να αντλήσει την πληροφορία και να δράσει αναλόγως, γλιτώνοντας χρήμα και χρόνο».
H GEP Unmanned Technologies κατάφερε να είναι η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Startupτου διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge παρουσιάζοντας μια σημαντική καινοτομία που μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στον κλάδο.
«Μόλις μάθαμε για τον διαγωνισμό, αν και 2 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, σκεφτήκαμε ότι το προϊόν μας είναι πραγματικά ιδανικό για την συγκεκριμένη κατηγορία! Έτσι, αποφασίσαμε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να λάβουμε συμμετοχή και όπως φαίνεται το αποτέλεσμα μας δικαίωσε», λέει ο Γιώργος.
«Η εμπειρία που είχαμε από τον διαγωνισμό ήταν πολύ όμορφη. Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ήταν το κομμάτι της παρουσίασης του προϊόντος στα bootcamps, αλλά και όλες οι γνώσεις που λάβαμε σχετικά με καίρια ζητήματα μάρκετινγκ και με το πως να προωθήσουμε σωστά το προϊόν μας», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Το χρηματικό έπαθλο που έλαβε από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» η ομάδα για την νίκη της στην κατηγορία Startup, τους βοήθησε να αγοράσουν καινούργια μηχανήματα για το εργαστήριο τους, κάτι το οποίο τους επέτρεψε να είναι πιο αποδοτικοί. Ακόμη, με το ποσό αυτό αγόρασαν πρώτες ύλες για τη δημιουργία περισσότερων drones ενώ παράλληλα, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα χρήματα για τη δημιουργία ιστοσελίδας και για άλλες προωθητικές ενέργειες. Επόμενος στόχος της ομάδας, η αύξηση των πωλήσεων και η μεγαλύτερη επέκτασή τους στο εξωτερικό, όπου μάλιστα το καινοτόμο προϊόν τους έχει ήδη κερδίσει πελάτες σε σημαντικές αγορές, όπως η Φλόριντα αλλά και το Όρεγκον στις ΗΠΑ.