Σχετικά με εμάς
18.02.2019
Our Way (Ο Δικός Μας Τρόπος) Χορτιάτης
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

 

OurWay” (“Ο Δικός Μας Τρόπος”) Χορτιάτης

Χορτιάτης, Ελλάδα – Η “Our Way” (“Ο Δικός Μας Τρόπος”), μια εταιρεία που παρέχει εναλλακτικές υπηρεσίες εκδρομών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο τη δεύτερη δραστηριότητά της με θέμα «Η Φύση της Φωτογραφίας». Οπλισμένοι με κάμερες DSLR, 30 συμμετέχοντες ακολούθησαν τον μυθικό χάρτη του Μπάρμπα Νικήτα σε ένα κυνήγι θησαυρού μέσα από το χωριό και έως το Προσκοπικό Κέντρο Θεόδωρος Λίτσας όπου ζεστάθηκαν μπροστά σε μια φανταστική φωτιά, τρώγοντας σπιτικές πίτες και πίνοντας ζεστό τσάι, μαθαίνοντας παράλληλα την τέχνη της φωτογραφίας από τον Ιωάννη Βεργάκη του Crom Studio.

Η εταιρεία είναι πνευματικό τέκνο του Γεράσιμου Μαζαράκη, 41 ετών, και του Σταύρου Παπαδόπουλου, 31 ετών, δύο παλαιών μελών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, οι οποίοι συμμετείχαν αμφότεροι στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιήθηκε πέρσι από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

«Ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα διότι μας αρέσει να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο Γεράσιμος. «Ο Χορτιάτης είναι το δεύτερό μας σπίτι και εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνουμε εκδρομές στην περιοχή. Στην ουσία κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα».

Το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού τους έμαθε πώς να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα, πώς να κοστολογούν τις δραστηριότητες, πώς να τις διαφημίζουν, πώς να τις κάνουν ασφαλείς για τους συμμετέχοντες και πολλά άλλα. Όλα αυτά σε συνεργασία με τρείς ακόμα συνεργάτες, τον Απόστολο Μαλούδη (απόφοιτο επίσης του προγράμματος), τον Ανδρέα Ανδρίκο και τη Μαρία Λιακοπούλου. Ονόμασαν την εταιρεία τους “Our Way” για να υπογραμμίσουν τη μοναδική τους προσέγγιση σχετικά με την ανάπτυξη νέων φιλικών σχέσεων μέσω των εναλλακτικών εμπειριών.

«Σε αυτήν την προσπάθεια εφαρμόσαμε ορισμένες αξίες που αντλήσαμε από την προσκοπική μας εμπειρία», δήλωσε ο Σταύρος. «Θέλουμε να μεταδώσουμε στους ανθρώπους μερικές από τις εμπειρίες μας από πρώτο χέρι. Πιστεύουμε στη δύναμη της φιλίας και της καλής χημείας μεταξύ των ανθρώπων και προσπαθούμε να δράσουμε με ευγένεια και σεβασμό στη φύση και στους συνανθρώπους. Οι δραστηριότητές μας είναι προσιτές σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, δίνουμε δε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες και την ασφάλειά τους: θα προτιμούσαμε να πάμε όλοι μαζί, μια ομάδα των τριάντα, αντί μιας μικρής ομάδας που θα έφτανε πρώτη στην κορυφή.

 

"Η Φύση της Φωτογραφίας": Η εμπειρία

Η δραστηριότητα «Η Φύση της Φωτογραφίας» του Δεκεμβρίου υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ της “Our Way” και μιας εταιρείας την οποία θα μπορούσε να προσλάβει κάποιος για να ανεβεί στο βουνό ή για να τον οδηγήσει σε ένα τουρ φωτογραφίας στην περιοχή. Η πεζοπορία μέχρι το Προσκοπικό Κέντρο ήταν ένα πρώτο μέρος της συνολικής εμπειρίας. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με ένα παλιό κάτοικο του χωριού, τον κύριο Μπάμπη, στο μνημείο του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, ο οποίος μας διηγήθηκε ορισμένα ιστορικά γεγονότα του χωριού. Μετά, χωριστήκαμε σε μικρότερες ομάδες και κάθε ομάδα έλαβε έναν χάρτη του θησαυρού του Μπάρμπα Νικήτα με ενδείξεις για να ακολουθήσουμε στο δρόμο προς το Προσκοπικό Κέντρο. Οι κάμερες κατέγραφαν το ταξίδι μας, ενώ ο ενθουσιασμός μας εντεινόταν χάρη στο υγιές πνεύμα ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων.

Φτάσαμε στο Προσκοπικό Κέντρο ακριβώς με τις πρώτες στάλες της βροχής και στο κεντρικό κτίριο, μας υποδέχτηκαν υπέροχα αρώματα ζεστού τσαγιού, τυρόπιτας, σπανακόπιτας και διάφορων άλλων σπιτικών κέικ και μπισκότων, γύρω από τη ζεστασιά του τζακιού. Αφού ζεσταθήκαμε και τακτοποιηθήκαμε, ο Ιωάννης μας δίδαξε τα βασικά της φωτογραφίας και στη συνέχεια, κάθε ομάδα παρουσίασε τις φωτογραφίες της και συμμετείχε σε επίδειξη φωτισμού με τρία σημεία. Στο τέλος της βραδιάς, προχωρήσαμε σε μια σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλον, και κατεβήκαμε το βουνό με το μονοπάτι μας να φωτίζεται μόνο με φανάρια και από το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι.

Κάθε τμήμα της εκδρομής προκαλούσε μια διαφορετική αίσθηση. Οι κάμερες ενεργοποίησαν την αίσθηση της όρασης, το φαγητό τις αισθήσεις της οσμής και της γεύσης, η κάθοδός μας τις αισθήσεις της ακοής και της αφής. «Μου άρεσε πολύ το φαγητό», είπε η Χριστίνα Αμανατίδου, μία από τις συμμετέχουσες. «Και εμένα, η φωτιά», είπε ο γιος της Κωνσταντίνος. «Μου άρεσε πολύ όταν κατεβήκαμε από το Προσκοπικό Κέντρο όλοι μαζί στο σκοτάδι και είδαμε τα φώτα από το χωριό να απλώνονται κάτω από μας», δήλωσε η Στέλα Γιαπουτζίδου. «Ήταν μια φανταστική περιπέτεια».

«Η φύση είναι μια πηγή έμπνευσης και οι δραστηριότητες που κάνουμε είναι ακόμα καλύτερες όταν τις κάνουμε με φίλους», δήλωσε ο Απόστολος, ένας από τους διοργανωτές. Η ελληνική ιδέα της παρέας, ένας κύκλος φίλων μεγάλης διάρκειας οι οποίοι συναντιούνται για να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις αξίες και τις ιδέες τους για τη ζωή, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο όραμα του Σταύρου και του Γεράσιμου για την “Our Way”. Ελπίζουν ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις εκδρομές τους θα θελήσουν να έρθουν ξανά και να αναπτύξουν σιγά σιγά δεσμούς φιλίας μεταξύ τους. Και ένιωσα ακριβώς αυτό. Η παρέα της “Our Way” ήταν φιλική και φιλόξενη, η δε καλή ατμόσφαιρα μεταξύ των μελών της μετέτρεψε την εκδρομή σε ένα ευχάριστο απόγευμα δίνοντας την αίσθηση παρέας με παλιούς φίλους.

our-way-o-dikos-mas-tropos-xortiaths