Σχετικά με εμάς
14.10.2019
Το πρόγραμμα αιγοπροβατοτροφίας
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: Το πρόγραμμα αιγοπροβατοτροφίας

Γνωρίστε την Βίκυ

Βίκυ Κρυσταλλίδου, 44 ετών, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ηγέτης του προγράμματος «Αιγοπροβατοτροφία: Αναδεικνύοντας τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά". Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους, 10 και 8 ετών. Η οικογένειά της ήρθε από την Κωνσταντινούπολη το 1914, πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών. Η Βίκυ είναι γεωπόνος-ζωοτέχνης με διδακτορικό δίπλωμα στη Διατροφή ζώων και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιστήμη των Ζώων Γαλακτοκομικής παραγωγής του πανεπιστημίου του Reading, κατόπιν υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Κατέχει πτυχίο Ζωικής Παραγωγής από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (TEI) της Θεσσαλονίκης και δίπλωμα του Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης από την ΑΣΠΑΙΤΕ και του Εκπαιδευτή Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης του ΕΟΠΠΕΠ. «Από καθαρή τύχη έφτασα στη ζωική παραγωγή», είπε η Βίκυ. «Ήθελα να γίνω γιατρός, αλλά απέτυχα στις εξετάσεις. Στη συνέχεια πήρα πτυχίο βοηθού οδοντιάτρου. Αλλά μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωικής παραγωγής, την αγάπησα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που αρχίζουν να δουλεύουν με ζώα, δεν γίνεται να μην τα αγαπήσουν. Δεν νομίζω ότι θα γινόταν κάτι διαφορετικό με μένα».

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, η Βίκυ εργάστηκε ως καθηγήτρια μερικής απασχόλησης στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Λάρισας και ως σύμβουλος στην Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ). Στη συνέχεια ήρθε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, όπου εργάστηκε ως λέκτορας στο Perrotis College και υπεύθυνη έργου στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διατροφή ζώων και τον αντίκτυπό της στα ζωικά προϊόντα και την ανθρώπινη υγεία, την παρακολούθηση των τυποποιήσεων ζωοτροφών για την ικανοποίηση των ποιοτικών επιδόσεων και των προτύπων υγείας των ζώων, και την αξιολόγηση της χημικής και θρεπτικής αξίας των ζωοτροφών. «Είναι επίσης πολύ καλή μαγείρισσα», δήλωσε ο Ηλίας Κάλφας, υπέυθυνος του προγράμματος «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα». «Μπορεί να μην έχει ένα μολύβι πάνω της, αλλά σίγουρα θα έχει ένα μαχαίρι!»


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αιγοπροβατοτροφία"

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αιγοπροβατοτροφία», η Βίκυ επισκέπτεται αγροκτήματα σε 12 περιοχές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Ιωάννινα έως την Ορεστιάδα και νότια ως την Καρδίτσα. Κάθε περιοχή έχει περίπου 8 κτηνοτρόφους τους οποίους επισκέπτεται δύο με τρεις φορές το μήνα. Εξετάζει τα ζώα των κτηνοτρόφων και τους δίνει συμβουλές για να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και συνεργάζεται μαζί τους για να θέσουν στόχους. «Η κοινωνική δυναμική της κάθε ομάδας είναι διαφορετική», είπε. «Στην Ορεστιάδα, για παράδειγμα, δουλεύω με Πομάκους, Έλληνες Μουσουλμάνους που ζουν σε χωριά στα βουνά της Ροδόπης κοντά στη Βουλγαρία».

Η Βίκυ συνεργάζεται επίσης με επιστήμονες τροφίμων, κρεοπώλες, τυροκόμους και σεφ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων από γάλα προβάτων και αιγών. Σε συνεργασία με το New Milk, τη νέα πρωτοβουλία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Creta Farms, και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παρήγαγε ένα νέο ρόφημα που παρασκευάζεται από ζυμωμένο γιαούρτι από κατσικίσιο γάλα το οποίο διατίθεται σε πολλές γεύσεις. Τα επόμενα δύο χρόνια, η Βίκυ έχει στόχο την παραγωγή ενός τυριού επάλειψης και ενός σκληρού τυριού από κατσικίσιο γάλα. Επιπρόσθετα, συνεργάζεται με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ για να κάνει έρευνα σχετικά με την ανάγκη παραγωγής αμνών μεγαλύτερου σωματικούς βάρους (“heavyweight”). Τα αρνιά στην Ελλάδα συνήθως σφάζονται όταν ζυγίζουν 12 κιλά, ενώ τα βαριά αρνιά 18-20 κιλά. «Αν και η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην παραγωγή προβάτων στην Ευρώπη, εισάγουμε πολύ από το κρέας από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία», δήλωσε η Βίκυ. «Ενθαρρύνοντας τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην παραγωγή βαρύτερων αρνιών, μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας σε εισαγωγές από τις άλλες χώρες».

 

Συνεργασία με το πρόγραμμα Εναλλακτικού Τουρισμού

Η Βίκυ συνεργάζεται επίσης με το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, το οποίο έχει υιοθετήσει φέτος την πόλη της Ξάνθης για τις δραστηριότητές του. Στη Ξάνθη και τα βουνά της Ροδόπης ζουν τα ελληνικά βοοειδή Shorthorn, η μόνη εγχώρια φυλή που υπάρχει στην Ελλάδα. Έχουν απομείνει μόνο 600-700 βοοειδή παραμένουν που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής. «Ελπίζουμε να πιστοποιήσουμε και να προστατεύσουμε τη φυλή, παρέχοντας στους κτηνοτρόφους την ευκαιρία να πουλάνε σε υψηλότερη τιμή. Διοργανώνουμε μια τριήμερη διεθνή διάσκεψη στις 7-9 Ιουνίου, εστιάζοντας στην «Belle Epoque” της Ξάνθης και την ξεχασμένη φυλή των βοοειδών Shorthorn. Έχουμε συνεργαστεί με την μπριγκάντα, μια ένωση σεφ, που θα έρθει στην Ξάνθη για να δημιουργήσει συνταγές με το κρέας--μου λένε ότι πραγματικά έχει καλύτερη γεύση», δήλωσε η Βίκυ. «Και καθώς η φυλή προέρχεται από τα Πομακοχώρια, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους Πομάκους και να αναδείξουμε τις δραστηριότητές τους».

to-programma-aigoprobatotrofias