Σχετικά με εμάς
01.02.2023
Πολύδενδρος ΙΚΕ: Ολύμπιοι Ξηροί Καρποί
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε τον Κωνσταντίνο Χαρίτο και την «Πολύδενδρος ΙΚΕ»

Ο Κωνσταντίνος είναι 32 ετών και κατάγεται από την περιοχή της Ελασσόνας στη Λάρισα όπου και τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιείται, καλλιεργώντας καρυδιές με την οικογένεια του. Αν και πιλότος στο πρώτο του επάγγελμα, στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, απ’ όπου και αποφοίτησε.

Παρόλα αυτά, η αγάπη του για τη φύση και τον τόπο του, τον ώθησαν στο να κάνει μια ακόμη στροφή στις σπουδές του,  ολοκληρώνοντας αυτή τη στιγμή το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο Συμβουλευτική και Επιχειρηματικότητα στην Αγροτική Ανάπτυξη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2021, μαζί με την οικογένειά του και τον παιδικό του φίλο και συνεργάτη πλέον Τσιάλτα Γεώργιο πήρανε την απόφαση για την δημιουργία της Πολύδενδρος ΙΚΕ, με αντικείμενο την επεξεργασία και εμπορία καρυδιών και άλλων ελληνικών ξηρών καρπών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και εκείνος, το όνομα της εταιρείας δεν είναι τυχαίο αφού, «Αναδεικνύει τον τόπο με μια διαφορετική πινελιά. Πολύδενδρος χαρακτηρίζεται το όρος Όλυμπος στην Ιλιάδα, από τον Όμηρο».

Η ιστορία:

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου έχει πολυετή παράδοση στον αγροδιατροφικό τομέα και εκείνος είναι αυτός που ανέλαβε να συνεχίσει αυτή την παράδοση. «Από παιδί θυμάμαι τους παππούδες να έχουν πολλά και διάφορα ζώα στον στάβλο, να καλλιεργούν την γη και όλα αυτά τα έκαναν με πολύ χαρά. Εγώ συμμετείχα πάντα σε όλα αυτά και έχει περάσει μέσα μου η ικανοποίηση που σου δίνει η ενασχόληση με την φύση. Οι μέρες που περνούσαμε στο χωριό δεν ήταν πολλές, γι’ αυτό φρόντιζα να τις εκμεταλλεύομαι στο έπακρο συμμετέχοντας στις αγροτικές δουλειές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ιδέα για την δημιουργία της εταιρίας Πολύδενδρος ΙΚΕ ήρθε όταν ο Κωνσταντίνος με την οικογένεια του και τον συνεργάτη του αύξησε τα στρέμματα που καλλιεργούσε. Τότε, ο Κωνσταντίνος άρχισε να ψάχνει μεθοδικά τρόπους εκμετάλλευσης των καρυδιώνπου καλλιεργούσε. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Αναζητώντας μεθόδους και τρόπους εκμετάλλευσης αυτού του προϊόντος έπεσα σε πολλά αδιέξοδα και ασάφειες. Αυτή η μη εύρεση λύσης, μας ώθησε στο να κάνουμε κάτι δικό μας, όπως το φανταζόμασταν για εμάς και στην συνέχεια για όλους τους παραγωγούς».

Από την ιδέα στην πράξη:

Ρωτώντας τον Κωνσταντίνο για το τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την Πολύδενδρος ΙΚΕ μου απαντάει πως «Η Πολύδενδρος ΙΚΕ είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε από εμάς, για εμάς. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η ελληνικότητα των προϊόντων τα οποία εμπορεύεται. Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την κίνηση για να βοηθήσουμε την προώθηση όλων των συναφών ελληνικών προϊόντων στην Ελληνική και την ξένη αγορά. Λειτουργούμε με γνώμονα την διαφάνεια, την συνεργασία και το αμοιβαίο κέρδος όλων»

Στην εταιρία, καθημερινά πηγαίνουν παραγωγοί με καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή φιστίκια τα οποία καλλιεργούνε και εκείνοι τους προσφέρουν πίσω προϊόντα έτοιμα για διάθεση στην αγορά, δηλαδή την ψίχα τους μετά από διαλογή και συσκευασία επιλογής τους. «Στις υπηρεσίες μας είναι και το εμπόριο, όποιος παραγωγός επιθυμεί μας το αναφέρει και προχωράμε σε συμφωνία προώθησης των προϊόντων τους, μέσα από τα δικά μας δίκτυα αγοράς», λέει ο Κωνσταντίνος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Τι τον ώθησε όμως να πάρει την απόφαση και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»;

«Το πρόγραμμα ‘Αγροανέλιξη’ ομολογώ πως δεν το γνώριζα μιας και είμαστε νέοι στον χώρο. Όταν το είδα σε διαφημίσεις στα social media ενθουσιάστηκα με την ιδέα, μιας και συνέπεσε με τις σκέψεις δημιουργίας νέων προϊόντων από πλευράς της επιχείρησής μας. Έτσι κατευθείαν έψαξα για το πρόγραμμα και τι απαιτείται για την συμμετοχή μας και βάλαμε τα δυνατά μας να επιλεχθούμε», αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

«Το σημαντικότερο κομμάτι που πήραμε από το πρόγραμμα ήταν η καθοδήγηση και οι πληροφορίες σχετικά με την δημιουργία προϊόντων για τοποθέτηση στο ράφι. Οι συμβουλές της τεχνολόγου τροφίμων ήταν μεγάλης σημασίας. Πέρα από αυτό, οι γνώσεις γύρω από το διεθνές εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και το marketing ήταν πάρα πολύ καλές και χρήσιμες», προσθέτει.

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα

Μιλώντας με τον Κωνσταντίνο για το μέλλον της Πολύδενδρος ΙΚΕ και πως το οραματίζεται, μου αναφέρει ότι «Στα σχέδια μας για το μέλλον είναι η σταθερή ανάπτυξη της εταιρίας στο εμπορικό κομμάτι αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ποικιλία προϊόντων με βάση το καρύδι σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ίσως  χρησιμοποιήσουμε και  άλλους ξηρούς καρπούς, με σκοπό να εμπλουτίσουμε τον κατάλογό μας».

Εκτός όμως από το κομμάτι της παραγωγής και της εκμετάλλευσης, υπάρχει και ένας πιο μεγάλος στόχος.. «Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών και η καθοδήγηση αυτών με σκοπό να παραχθούνε προϊόντα υψηλής ποιότητας, σε μεγάλη ποσότητα και όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος», αναφέρει κλείνοντας ο Κωνσταντίνος.

polydendros-ike-olympioi-kshroi-karpoi