Σχετικά με εμάς
31.05.2022
Η «Οικογένεια Κοτανίδης» αναδεικνύει το πολύτιμο αμύγδαλο
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την οικοτεχνία «Οικογένεια Κοτανίδης», ωφελούμενη του προγράμματος «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Η οικογένεια Κοτανίδη, από το χωριό Μαυρόβατος στον νομό Δράμας, έχει μια μακρά αγροτική παράδοση. Τα μέλη της ασχολούνται με τις καλλιέργειες εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και ο Θανάσης Κοτανίδης, ο οποίος είναι και ο νεότερος από την οικογένεια που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, θυμάται πως ήταν στα χωράφια μαζί με τον παππού Θανάση και τον πατέρα του Θεοφύλακτο, προτού καλά-καλά περπατήσει. «Από μικρός με έπαιρνε ο παππούς μου μαζί στα χωράφια. Κάποιες φορές μάλιστα, μου έλεγε ‘ανέβα στο τρακτέρ και κάνε εσύ τις ευθείες’» λέει χαρακτηριστικά.

Για πολλά χρόνια οι καλλιέργειες τους αποτελούνταν κυρίως από οπωροκηπευτικά ενώ παράλληλα είχαν και μια μικρή καλλιέργεια δέντρων, όπως αμυγδαλιές αλλά και κάποια φρούτα. Από το 2012 όμως, αποφάσισαν να κάνουν μια αλλαγή, μια «επένδυση», όπως την ονομάζει ο Θανάσης.

Από την ιδέα στην πράξη:

Το 2012 ,ο Θανάσης εισήχθη στη Σχολή Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics), στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στην Κατερίνη, κάτι το οποίο τον βοήθησε να σκεφτεί και το ενδεχόμενο όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της μεταποίησης. Με άλλα λόγια, μπήκε στα σκαριά το σχέδιο της δημιουργίας της δικής τους οικοτεχνίας.

Όσον αφορά στην καλλιέργεια που θα επέλεγαν, «Θέλαμε να βάλουμε μια δυναμική καλλιέργεια, κάτι που δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή αλλά παράλληλα ευδοκιμεί εδώ. Έτσι, επιλέξαμε τις αμυγδαλιές», αναφέρει. Μέχρι σήμερα, η Οικογένεια Κοτανίδη έχει καταφέρει να έχει πάνω από 1000 αμυγδαλιές, οι οποίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας πουλούσαν τα αμύγδαλα ως καρπό (με το κέλυφος) ενώ από τον 2ο χρόνο, ξεκίνησαν την πώληση ωμού αμυγδάλου.


«Θέλουμε ο καταναλωτής να ξέρει ότι το προϊόν που καταναλώνει προέρχεται κατευθείαν από εμάς»

Πριν από 2 χρόνια όμως, ξεκίνησαν το μεγάλο βήμα της δημιουργίας της δικής τους οικοτεχνίας. Της μεταποίησης δηλαδή των προϊόντων τους και σε άλλες μορφές όπως βούτυρο αμυγδάλου. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο αποτελείται  από 100% αμύγδαλο και περιέχει και μια μικρή ποσότητα μπαχαρικών, που του προσδίδουν την απαραίτητη νοστιμιά. Παράλληλα, δουλεύουν συνταγές για ρόφημα αμυγδάλου καθώς μια μεγάλη γκάμα άλλων προϊόντων, όπως τυρί αμυγδάλου αλλά και διάφορες αλοιφές που θα προέρχονται από αυτό.

«Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα brand-name, την ‘Οικογένεια Κοτανίδης’. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην εικόνα του λογότυπου μας είναι μεταξύ άλλων και η φιγούρα του πατέρα μου. Θέλουμε ο καταναλωτής να ξέρει ότι το προϊόν που καταναλώνει προέρχεται κατευθείαν από εμάς, από τα χέρια μας», λέει ο Θανάσης.

Kotanidis almond butter 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»:

Στη διαρκή προσπάθεια της Οικογένειας να εγκαθιδρύσει τη δική της οικοτεχνία, ήρθε να συνεισφέρει και ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μέσω του προγράμματος «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία». «Βλέποντας το κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, είπα ότι αυτό είναι για εμάς, είναι ότι χρειαζόμαστε», λέει ο Θανάσης. «Κάνοντας την αίτηση, ανανεώσαμε το επιχειρηματικό σχέδιο της οικοτεχνίας μας και στη συνέχεια, την καταθέσαμε. Ο οργανισμός είδε κάτι σε εμάς, και μας επέλεξε ανάμεσα στους συμμετέχοντες».

Ο Θανάσης θεωρεί πως κέρδισε πολλά από την παρακολούθηση του προγράμματος, πολλά που έκαναν την οικοτεχνία τους να πάει αρκετά βήματα παρακάτω. «Κερδίσαμε γνώσεις από πολλές και διαφορετικές απόψεις. Μέχρι και σήμερα, έχω ανθρώπους, μέντορες από τον οργανισμό, που μας βοηθάνε σε κάθε βήμα», αναφέρει.


«Το πρόγραμμα με κατατόπισε και μου κάλυψε τα κενά, δίνοντάς μου παράλληλα ένα αίσθημα μεγαλύτερης σιγουριάς στο εγχείρημά μου»

«Μπαίνοντας στο πρόγραμμα, αν και είχα ήδη ιδρύσει τη δική μου οικοτεχνία, παρατήρησα πως υπήρχαν αρκετά κενά. Το πρόγραμμα με κατατόπισε και μου κάλυψε τα κενά αυτά, δίνοντάς μου παράλληλα ένα αίσθημα μεγαλύτερης σιγουριάς στο εγχείρημά μου», αναφέρει προσθέτοντας πως «Θεωρώ πως δεν υπάρχει αυτού του είδους η εκπαίδευση πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Όλοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό έχουν τεράστια εμπειρία, από την ορθή οργάνωση της οικοτεχνίας μέχρι το μάρκετινγκ και το πως να κινηθείς στην αγορά».

Ο χώρος της οικοτεχνίας, προετοιμάστηκε με την καθοδήγηση της ομάδας του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενώ παράλληλα, το χρηματικό έπαθλο που έλαβαν από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» κατέστη επίσης σημαντικό για την οικογένεια Κοτανίδη. Με αυτό, μπόρεσαν να αγοράσουν απαραίτητα μηχανήματα, τόσο για την μεταποίηση του αμυγδάλου σε βούτυρο όσο και για την διαδικασία καβουρδίσματος του καρπού, ενώ παράλληλα προμηθεύτηκαν και τα απαραίτητα υλικά που τους επιτρέπουν να κάνουν δοκιμές για την παραγωγή ενός νέου ροφήματος αμυγδάλου.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Θανάσης «Μέσω του προγράμματος, πέρα από τη δικτύωση μας με προμηθευτές ή δυνητικούς πελάτες, αναπτύξαμε επαφές με διάφορα άλλα μέλη της ομάδας. Αυτό για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως αυτή η συνεργασία μπορεί να εξελιχθεί!»

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα

Τα προϊόντα της οικοτεχνίας μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί μέσω της ιστοσελίδας της «Οικογένειας Κοτανίδη» καθώς και μέσω Instagram και Facebook, κατόπιν παραγγελίας., καθώς ο αριθμός των παραγόμενων προϊόντων είναι περιορισμένος. Μελλοντικά σκοπεύουν να βγουν σε καταστήματα της αγοράς, όπως delicatessen ή mini market της αγοράς ενώ παράλληλα έχουν στα σκαριά αρκετά καινοτόμα προϊόντα με βάση το αμύγδαλο, τα οποία όπως αναφέρει ο Θανάσης δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελληνική αγορά.


«Στόχος μας να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς ώστε να έχουμε μια συλλογική προσπάθεια»

Μια ακόμη σκέψη της οικογένειας είναι να προχωρήσουν παρακάτω, εφαρμόζοντας την ιδέα του openfarm, δηλαδή μιας επισκέψιμης οικοτεχνίας για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την διαδικασία της παραγωγής αλλά και της μεταποίησης.

«Το κομμάτι στο οποίο πιστεύουμε πως είμαστε μπροστά σε σχέση με άλλους αμυγδαλοπαραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτό της μεταποίησης. Αποτελεί στόχο μας στο μέλλον να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς ώστε να έχουμε μια συλλογική προσπάθεια, είτε είναι συνεταιρισμός είτε κάποια συλλογική ομάδα αγροτών», αναφέρει κλείνοντας ο Θανάσης.

h-oikogeneia-kotanidhs-anadeiknyei-to-polytimo-amygdalo