Σχετικά με εμάς
29.04.2021
HERBeat - Συστήνοντας τα microgreens
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


HERBeat- H υδροπονική φάρμα που παράγει μικρολαχανικά και μικροβότανα υψηλής διατροφικής αξίας

Η HERBeat είναι μια εταιρεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η οποία έχει καταφέρει να συστήσει στην ελληνική αγορά ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο προϊόν, τα λεγόμενα microgreens. Εμπλουτίζοντας τον γαστρονομικό χάρτη της χώρας αλλά και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αυξάνοντας την ασφάλεια των τροφίμων, η HERBeat εισάγει στην πράξη την έννοια της υδροπονικής φάρμας, παράγοντας μικρολαχανικά και μικροβότανα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας.

Η ομάδα κατάφερε να αναδειχθεί ως μια εκ των τεσσάρων νικητών του επιταχυντή αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κερδίζοντας χρηματοδότηση αλλά και επιπλέον επιχειρηματική υποστήριξη για ένα χρόνο.

Συζητώντας με τον Άρη Πετρόπουλο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της HERBeat μπόρεσα να έρθω σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των microgreens, τα οποία αποτελούν μια μορφή καλλιέργειας η οποία ακόμη δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, καθώς έχει εμφανιστεί μόλις τα τελευταία χρόνια. Στην Αμερική αλλά και στην Σκανδιναβία τα μικρολαχανικά ή μικροβότανα φαίνεται να αποτελούν μια ανερχόμενη τάση με τον κόσμο να τα συμπεριλαμβάνει στην καθημερινή διατροφή του. Όμως τι ακριβώς είναι τελικά;

Όπως εξηγεί ο Άρης, πρόκειται για καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών και βοτάνων αλλά και βρώσιμων ανθών από συγκεκριμένες ποικιλίες οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί μέχρι το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης τους, έχοντας κρατήσει με αυτόν τον τρόπο υψηλό αριθμό φυτοβιταμινών, κάνοντας τες έτσι περισσότερο θρεπτικές. «Όσο μικρότερο το στάδιο της καλλιέργειας, τόσο περισσότερες οι θρεπτικές ιδιότητες των λαχανικών», αναφέρει ο Άρης. «Αν και στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος φύτρες για να περιγράψει τα microgreens, δεν αποτελεί έναν σωστό όρο καθώς ουσιαστικά όταν μιλάμε για φύτρες αναφερόμαστε σε καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο μηδέν», προσθέτει.

Τα μικροβότανα ή μικρολαχανικά τρώγονται συνήθως ωμά σε σαλάτες ενώ κόβονται ακριβώς πριν την κατανάλωσή τους. "Υπάρχει μια πληθώρα γεύσεων και ποικιλιών μικρολαχανικών, που μπορούν να συνοδεύσουν άριστα κρέας ή ψάρι αλλά και να καταναλωθούν ως σαλάτες ξεχωριστά», λέει ο Άρης.

Ο Άρης, μεγάλωσε μαζί με τους αδελφούς του Βασίλη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Πετρόπουλο στη Νέα Μάκρη Αττικής. Η οικογένεια είχε ένα μικρό κτήμα στην περιοχή και ο Άρης ασχολιόταν από παιδί με τα φυτά καθώς φαίνεται πως ήταν κάτι που τον τραβούσε από τα πρώτα του κιόλας χρόνια. Έτσι, επέλεξε να σπουδάσει Τεχνολόγος-Γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Καλαμάτας. Ως φοιτητής, άρχισε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις κάθετες εσωτερικές καλλιέργειες και να ανακαλύπτει τους τρόπους και τα απαραίτητα μέσα  ώστε αυτές να μπορούν να εφαρμοστούν επιτυχώς.

Παράλληλα, ο αδελφός του Άρη, Βασίλης Πετρόπουλος, ζούσε στη Νορβηγία όπου και εργαζόταν ως σεφ. Εκεί, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα πρωτότυπο για εκείνον προϊόν, τα microgreens. Καθώς ήταν κάτι που του κέντρισε την προσοχή, εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα με έναν παραγωγό μικροβοτάνων στη Νορβηγία, θέλοντας να μάθει τα πάντα για αυτές τις ιδιαίτερες ποικιλίες. Ο Βασίλης έφερε σε επαφή τον Άρη με τα μικροβότανα καθώς ήξερε πως ήταν κάτι το οποίο θα κέντριζε την προσοχή του αδελφού του, ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει και πρακτική εμπειρία δουλεύοντας μέσω και των σπουδών του ως γεωπόνος. Έτσι, το 2018 ξεκίνησε να διαμορφώνεται η ομάδα της HERBeat, η οποία αποτελείται από 5 άτομα και την οποία ο Άρης χαρακτηρίζει ως οικογενειακή επιχείρηση, καθώς σε αυτή απασχολούνται και τα τρία αδέλφια, ο Άρης, ο Βασίλης και ο Παναγιώτης Πετρόπουλος. Την ομάδα πλαισιώνουν και συμπληρώνουν αρμονικά η Ζακελίνα Ρούσσου και η Σοφία Τσάτοβα.

Ο Άρης, στήνοντας αρχικά έναν χώρο ο οποίος λειτούργησε ως προβλαστήριο, ξεκίνησε την καλλιέργεια των πρώτων προϊόντων τα οποία στη συνέχεια δειγμάτισε και είδε πως η ανταπόκριση ήταν ιδιαιτέρως θετική. Έτσι, ξεκίνησε δειλά-δειλά η πώληση ορισμένων προϊόντων. «Είδαμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνθιση της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Έτσι, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με premium είδη ώστε να εξυπηρετήσουμε και τον κλάδο της γαστρονομίας αλλά και να φέρουμε τον κόσμο κοντά στις νέες και εναλλακτικές βρώσιμες καλλιέργειες, οι οποίες προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία», λέει ο Άρης.

Η ομάδα χρησιμοποιεί το μοντέλο της εσωτερικής καλλιέργειας, καθώς όπως μου λέει ο Άρης κατάγονται όλοι από την περιοχή της Αττικής και δεν διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις όπου θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν. Αποφάσισαν λοιπόν να στραφούν στο urbanfarming, αξιοποιώντας μια μικρή έκταση στη Νέα Μάκρη στην οποία έχουν δημιουργήσει μια πρότυπη υδροπονική φάρμα. «Θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει για παράδειγμα ένα θερμοκήπιο όμως επιλέξαμε να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο μοντέλο καλλιέργειας, το οποίο προσφέρει και μια ευελιξία, κυρίως για όσους ζουν σε μεγάλες πόλεις καθώς δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσει. Μπορεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες να το κάνει ακόμη και στο σπίτι του», αναφέρει ο Άρης.

Όμως, η συγκεκριμένη μέθοδος καλλιέργειας έχει και ένα ακόμη πολύ σημαντικό όφελος, αυτό της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. «Χρησιμοποιώντας, αντί του εδάφους, ένα υπόστρωμα υψηλής ποιότητας, δεν επιβαρύνουμε την ήδη επιβαρυμένη γη ενώ ταυτόχρονα παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ασφάλεια των τροφίμων», λέει ο Άρης. Αυτό συμβαίνει καθώς ο χώρος στον οποίον βρίσκονται τα προϊόντα είναι ειδικά διαμορφωμένος, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα ενώ ταυτόχρονα, τα μικρολαχανικά δεν έρχονται σε επαφή με εξωτερικούς παράγοντες αλλά και ρύπους.

Η HERBeat ασχολείται με την καλλιέργεια 20 έως 30 ειδών μικρολαχανικών, ανάλογα με την περίοδο αλλά και τη ζήτηση. Η ομάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του κατάλληλου υγειονομικού περιβάλλοντος για την καλλιέργεια των μικρολαχανικών αλλά και στη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας ώστε να υποστηριχτεί η καλλιέργεια με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές. Αν και στην αρχή ξεκίνησαν με μικρολαχανικά και μικροβότανα, πλέον έχουν επεκταθεί και στην καλλιέργεια βρώσιμων λουλουδιών αλλά και έτοιμων σκευασμάτων που περιλαμβάνουν premium σαλάτες από baby φύλα λαχανικών όπως κόκκινο λάχανο, mizuna (μαρούλι ιαπωνικής προέλευσης), σπανάκι και tat choi (είδος κινέζικου λάχανου), είδη που δεν κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.


Η συμμετοχή τους στον Αγροδιατροφικό Επιταχυντή «Αγροανέλιξη»

Ο Άρης μου μίλησε με θέρμη για τη συμμετοχή της HERBeat στον επιταχυντή αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» αλλά και για τα έπαθλα που κέρδισε η ομάδα, καθώς κατάφερε να είναι μια εκ των τεσσάρων νικητών του προγράμματος. Όπως άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής καθώς θεώρησαν πως ήταν μια ευκαιρία για την ομάδα να εξελιχθεί και να πάει ένα βήμα μπροστά.

Μέσα από την 5μηνη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη», η ομάδα νιώθει πως κατάφερε να αποκομίσει  τεχνογνωσία αλλά και πολύτιμες γνώσεις. Όπως λέει και ο Άρης, «Μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα μπορέσαμε να οργανώσουμε την ομάδα μας και να οριοθετήσουμε τους στόχους αλλά και τα επόμενα βήματά μας. Μάθαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την αγορά αλλά και τους τρόπους προώθησης των προϊόντων μας». Παράλληλα, προσθέτει πως θεωρεί ότι το πρόγραμμα λειτούργησε καταλυτικά στη διαμόρφωση αλλά και κατοχύρωση της ταυτότητας της εταιρείας.

Ένα σημαντικό όφελος για τον Άρη ήταν η επαφή τους με άλλες ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. «Ακούσαμε και είδαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδέες με τις οποίες ενθουσιαστήκαμε. Είναι πολύ σημαντικό για όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις να μπορούν να δικτυώνονται και να έρχονται κοντά, μέσα από ένα άρτια οργανωμένο περιβάλλον μάθησης», λέει χαρακτηριστικά. Ακόμη, δεν ξεχνά να αναφέρει τη βοήθεια προς την ομάδα μέσω της εξειδικευμένης καθοδήγησης που έλαβε από τους μέντορες του προγράμματος, λέγοντας πως «Και μόνο το γεγονός ότι έρχεσαι σε επαφή με τόσους καταξιωμένους ανθρώπους του κλάδου της αγροδιατροφής αλλά και του εμπορίου, προσφέρει σημαντικά εφόδια για το μέλλον. Το πρόγραμμα «Αγροανέλιξη» είναι μια μοναδική ευκαιρία για ομάδες όπως η HERBeat που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της διατροφής, καθώς παρέχει γνώσεις και ευκαιρίες που διαφορετικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθούν. Όλα τα μαθήματα αλλά και οι συμβουλές που λάβαμε μέσω του mentoring μας φάνηκαν χρήσιμες και συνεχίζουμε να  ανατρέχουμε σε αυτές τακτικά».


Τα microgreens έρχονται στο τραπέζι μας

Ρωτώντας τον Άρη για τα επόμενα βήματα αλλά και για τα πλάνα τους για το μέλλον, μου αναφέρει πως το βλέμμα της ομάδας παραμένει στραμμένο στις εσωτερικές καλλιέργειες. Μπορεί μέχρι τώρα, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος που καλλιεργούν, να έχουν συνεργαστεί μόνο με εστιατόρια και σεφ όμως, καθώς βλέπουν πως η ζήτηση αυξάνεται, στα άμεσα πλάνα τους είναι η επέκταση της HERBeat και στο λιανικό εμπόριο,  δημιουργώντας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ένα e-shop απ’ όπου θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να κάνει ηλεκτρονικά την αγορά του.

Παράλληλα, η ομάδα έχει ξεκινήσει τη συνεργασία και με επιλεγμένα οπωροπωλεία στην Αθήνα ενώ στόχος τους είναι να ανακαλύψουν νέα και πρωτότυπα είδη, τα οποία να εισάγουν στην ελληνική αγορά. «Σκοπός μας είναι σταδιακά να αναπτύξουμε και το κομμάτι της απευθείας επικοινωνίας με τον καταναλωτή», αναφέρει ο Άρης, «έχουμε άλλωστε ήδη ξεκινήσει την προώθηση της εταιρείας μέσω των social media και έχουμε αναπτύξει μια δυναμική παρουσία η οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον της εταιρείας».

Κλείνοντας, όπως πολύ σωστά τόνισε και ο Άρης στη συζήτησή μας, μπορεί τα microgreens να ακούγονται αλλά και να φαίνονται εντυπωσιακά στο πλαίσιο της υψηλής γαστρονομίας όμως, κάποιος δεν πρέπει να ξεχνά πως πέρα από την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά τους, η κατανάλωση τους προσφέρει πολλαπλά διατροφικά οφέλη, σπάνια να βρεθούν. Άλλωστε δεν τα χαρακτηρίζει τυχαία ο Άρης ως «νέκταρ» των λαχανικών και των βρώσιμων λουλουδιών.

herbeat-systhnontas-ta-microgreens