Σχετικά με εμάς
16.03.2023
Αληθινό ψωμί χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την Ελισάβετ Κουλούρη και την εταιρεία «BettyBakery»

Η Ελισάβετ Κουλούρη, είναι αρτοποιός, η οποία φιλοδοξεί να γίνει και καλλιεργήτρια σιτηρών. Όπως αναφέρει και ίδια, προσγειώθηκε στο χώρο κάπως ανορθόδοξα, αν σκεφτεί κανείς ότι σπούδασε Διεθνές Δίκαιο στην Αγγλία και εργάστηκε 15 χρόνια ως Σύμβουλος Επικοινωνίας σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.

H οικογένεια της κατάγεται από την Κέρκυρα. H Ελισάβετ αναφέρει πως δεν έγινε αρτοποιός ακολουθώντας κάποια οικογενειακή παράδοση. Αντιθέτως, είναι κάτι που το έμαθε μόνη της από την αρχή και το ξεκίνησε πριν 7 χρόνια, δημιουργώντας με μεγάλη επιτυχία την BettyBakery.

Ρωτώντας την Ελισάβετ πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της Betty’s Bakery, μου απαντάει πως, «Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μας για αληθινό ψωμί χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά. Όταν ξεκινήσαμε, το φυσικό προζύμι ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη και σήμερα έχουμε καταφέρει να είναι παντού και όλο και περισσότεροι φούρνοι να αντιλαμβάνονται τα οφέλη του στην υγεία μας, αλλά και στη γεύση του ψωμιού και να το εντάσσουν στα προϊόντα τους».

Από την ιδέα στην πράξη:

Εδώ και έξι χρόνια, στο Betty`s Bakery προσπαθούν να αναβιώσουν το αληθινό ψωμί. Όπως λέει και η Ελισάβετ χαρακτηριστικά, «Πάντα χειροποίητο και βιολογικό, το ψωμί μας φτιάχνεται από προζύμι, οργανικό αλεύρι, ανθό αλατιού και νερό. Σε αυτά προσθέτουμε την αγάπη και τη φροντίδα που χρειάζεται για να φουσκώσει με δικό μας προζύμι, χωρίς βιασύνη. Γι` αυτό και το κάθε καρβέλι μας χρειάζεται δύο μέρες για να φτιαχτεί πριν φτάσει στην πόρτα του καταναλωτή».

Ζητώντας από την Ελισάβετ να μου παρουσιάσει μια χαρακτηριστική ημέρα στη δουλειά της, μου αναφέρει πως όλη η παρασκευή του ψωμιού γίνεται ακολουθώντας πλήρως τις παραδοσιακές τεχνικές. «Στο Betty’s Bakery δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό. Αναπιάνουμε το προζύμι μας καθημερινά με το χέρι για να είναι ενεργό και να δώσει ώθηση στο ψωμί μας, αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει με φυσικό τρόπο ώστε να αναδειχθούν όλα τα αρώματά του και όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, το φουρνίζουμε. Στο ενδιάμεσο φυσικά ελέγχουμε θερμοκρασίες, ph, υγρασίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να το επηρεάσει», λέει χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Τι ώθησε όμως την Ελισάβετ να πάρει την απόφαση και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»;

Μόλις η Ελισάβετ έμαθε για το πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022», αποφάσισε πως ήθελε να συμμετάσχει καθώς στόχος της είναι να ανοίξει μια νέα σελίδα για το Betty’s Bakery, προχωρώντας στην καλλιέργεια σιτηρών με τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας. Για το λόγο αυτό, θεώρησε πως το πρόγραμμα θα της έδινε σημαντικές κατευθύνσεις για την πορεία.

Έτσι, αφού  προχώρησε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα, η Ελισάβετ ένιωσε πως ο στόχος της επετεύχθη. «Μέσα από το πρόγραμμα, μπόρεσα να αντλήσω γνώσεις, τόσο για τη δουλειά μου όσο μια για τις δυνατότητες που μπορώ να έχω. Ακόμη, ήρθα σε επαφή με άλλους ωφελούμενους, μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας και παράλληλα, γνώρισα επιτυχημένους μέντορες και εισηγητές οι οποίοι βοήθησαν στο νέο εγχείρημα μου», αναφέρει η Ελισάβετ.

Ρωτώντας την ποιο είναι το πιο σημαντικό απόκτημα που έλαβε, μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022», απαντάει πως, «Το σημαντικότερο απόκτημα για εμένα ήταν η θεωρητική γνώση που έρχεται να συνδεθεί με την εμπειρία διαχείρισης μιας επιχείρησης σαν τη δικιά μου».

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα.

Τα προϊόντα της BettysBakery μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα και επιχειρήσεις. Ακόμη, η Ελισάβετ μαζί με την ομάδα της, διοργανώνουν πληθώρα σεμιναρίων & εργαστηρίων, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις βασικές αρχές στη δημιουργία ψωμιού.

Ρωτώντας την Ελισάβετ για τα σχέδια της για το μέλλον, μου αναφέρει πως «Από εδώ και πέρα, δουλεύουμε σταθερά προς τη δημιουργία βιοδυναμικής παραγωγής σιτηρών. Παράλληλα, σκεφτόμαστε και τη δυνατότητα παραδοσιακού αλέσματος των σιτηρών σε πετρόμυλο.». Ακόμη, στην BettysBakery έχουν απ’ τη μια ως στόχο να προσφέρουν άλευρα και ψωμί με ονομασία προέλευσης αλλά και να διευρύνουν την αξία που προσφέρει το Betty’s Bakery στην κοινωνία.

alhthino-psomi-xoris-prostheta-kai-synthrhtika