Σχετικά με εμάς
13.03.2024
Οικογενειακό Τυροκομείο Λιονής: Αφοσίωση στην κτηνοτροφία με στόχο την ενίσχυση του κλάδου
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε το Νίκο Λιονή και τη Μαρία Μπαρμπούνη, ωφελούμενους του προγράμματος  «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future»

Οικογένεια κτηνοτρόφων-τυροκόμων πρώτης γενιάς από το Ρέθυμνο Κρήτης, ο Νίκος και η Μαρία είναι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι από το 2009 στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Καθώς σκοπός τους ήταν και παραμένει η ενίσχυση του χώρου αλλά και η δημιουργία ποιοτικών προϊόντων, αποφάσισαν το 2023 να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future», το οποίο υλοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Από την ιδέα στην πράξη:

Η φάρμα της οικογένειας ιδρύθηκε το 2009 στο χωριό Άγιος Ανδρέας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Νίκος «Η αφοσίωσή μας στην κτηνοτροφία ξεκίνησε το 2009, όταν ιδρύσαμε τη φάρμα μας». Και συνεχίζει λέγοντας πως «Εκεί, φιλοξενούμε κυρίως αιγοπρόβατα, αλλά και άλλα οικόσιτα ζώα. Το 2020, δημιουργήσαμε το "Οικογενειακό Τυροκομείο Λιονής", ξεκινώντας τη μεταποίηση του γάλακτος που παράγουν τα ζώα μας, παρασκευάζοντας τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με έμφαση στην παράδοση και την ποιότητα»

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υλοποίησε το 2023, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future», με τη βοήθεια του οποίου αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, οικοτεχνίες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών από όλη την Ελλάδα υποστηρίζονται στη δημιουργία νέων διαφοροποιημένων προϊόντων τροφίμων, βασισμένα στις ιδιαίτερες πρώτες ύλες της ελληνικής γης.

Τόσο ο Νίκος όσο και η Μαρία θεώρησαν πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης και οικοτεχνίας αλλά και την βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, «Με τη στήριξη του οργανισμού "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά" και τη συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης στο Ρέθυμνο το 2020 και 2022, καθώς και μέσω του προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα "Αγροανέλιξη - Farmers of the Future 2023", βελτιώσαμε την ποιότητα ζωής των ζώων μας». Και συνεχίζουν λέγοντάς πως «Επιλέξαμε την κατάλληλη φυλή των αιγών, προκειμένου να διαφοροποιηθούν τα προϊόντα μας, ενώ βελτιώσαμε το σιτηρέσιο των ζώων για τη μέγιστη παραγωγή ποιοτικού γάλακτος».

Εκτός των παραπάνω, ο Νίκος και η Μαρία υποστηρίζουν πως μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα και της δράσεις του οργανισμού, κατάφεραν να κοστολογήσουν σωστά τα προϊόντα τους και παράλληλα να μυηθούν στην ιδέα του αγροτουρισμού, κάνοντας τόσο τη φάρμα όσο και την τυροκομική τους μονάδα επισκέψιμη.  

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί το όραμά μας, προσφέροντας στους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια μοναδική διαδραστική εμπειρία βιωματικών εργαστηρίων», αναφέρουν κλείνοντας.

oikogeneiako-tyrokomeio-lionhs-afosiosh-sthn-kthnotrofia-me-stoxo-thn-enisxysh-toy-kladoy