Σχετικά με εμάς
11.03.2021
Social Media Toolkit tips
Η ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Συμβουλές για αποτελεσματική διαχείριση στα social media

Ασχολείσαι με την αγροδιατροφή; Οργάνωσε την παρουσία σου στα social media, δημοσίευσε ενδιαφέρον περιεχόμενο για την επιχείρηση και τα προϊόντα της ή τις μεθόδους παραγωγής και δες την επιχείρησή σου να αναπτύσσεται εντυπωσιακά. Το χρήσιμο και χρηστικό περιεχόμενο είναι εξαιρετικά σημαντικό για να κερδίσεις ένα πιστό κοινό που θα αυξάνεται διαρκώς. Η διαχείριση, όμως, των social media χρειάζεται χρόνο για να είναι αποτελεσματική.

 

Τα Ημερολόγια Περιεχομένου (content calendars)

Τα ημερολόγια περιεχομένου (content calendars) είναι ένας τρόπος να προ- γραμματίσετε τι περιεχόμενο θα αναρτάτε στα digital κανάλι σας. Στην αρχή μοιάζει με μία μεγάλη δέσμευση, αλλά είναι αυτό που στο τέλος θα σας γλιτώσει χρόνο, αφού θα τα έχετε όλα καταγεγραμμένα από πριν. Στα content calendars αναφέρουμε το περιεχόμενο (τι θέλουμε να αναρτήσουμε), τον χρόνο (πότε θέλουμε να το αναρτήσουμε) και την πλατφόρμα (πού θα το αναρτήσουμε).

Όλα αυτά γίνονται με βάση τη γενικότερη στρατηγική του brand. Έτσι, γλιτώνουμε χρόνο και κόπο, καθώς και άσκοπες επαναλήψεις περιεχομένου που μπορεί να κουράσουν, ενώ τα social media που πάντα ανταμείβουν την τυπικότητα, αυξάνουν την απήχηση των δημοσιεύσεων.


Τα Hashtags

Μπορεί για πολλούς να μην έχουν καμία χρησιμότητα, ωστόσο για όσους ασχολούνται συστηματικά με τα social media, τα hashtags είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους επικοινωνίας. Πρόκειται για μικρές λέξεις που συνοδεύονται μπροστά από μία δίεση (#). Ξεκίνησαν από το Twitter, όπου οι χρήστες σχολίαζαν ένα πολιτικό θέμα ή ένα trend εμφανίζονταν όλες οι απόψεις σχετικά με ένα hashtag. Συνήθως είναι μικρές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες, ωστόσο μπορούν να είναι και μεγαλύτερες φράσεις.

Η επιλογή των κατάλληλων hashtags θέλει συγκεκριμένη στρατηγική και δεν πρέπει να γίνεται στην τύχη. Τα hashtags αντιπροσωπεύουν τις λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θα θέλατε να σας βρουν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και συναφή με το αντικείμενό σας, καθώς και μικρά ώστε να τα θυμούνται και να τα κατανοούν εύκολα οι χρήστες.

Τα Social Media Insights

Πρόκειται για τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την πορεία των λογαριασμών σας στα social media για ένα χρονικό διάστημα που θα ορίσετε. Από τα insights μπορείτε να αντλήσετε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το κοινό σας, αλλά και το περιεχόμενο που αναρτάτε σε κάθε πλατφόρμα. Ενδεικτικά, μπορείτε να έχετε εικόνα για το πόσα άτομα έχουν κάνει like στη σελίδα σας, πόσα άτομα έχουν δει τη δημοσίευσή σας (reach), πόσα άτομα έχουν αλληλοεπιδράσει με τη δημοσίευσή σας (reactions, engagement), καθώς και ποιες αναρτήσεις είναι οι πιο δημοφιλείς (posts) και πότε είναι συνδεδεμένοι οι χρήστες σας. Επιπλέον, με τα Insights μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το κοινό σας, αναλύοντας τα δημογραφικά τους στοιχεία, όπως την τοποθεσία, την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις συμπεριφορές τους.

Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη διαχείριση των social media, γι’ αυτό πρέπει να τα συμβουλεύεστε συχνά. Μπορείτε να προσαρμόσετε το περιεχόμενο που διοχετεύετε σε κάθε πλατφόρμα με βάση αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το κοινό σας, ενώ μπορείτε να γνωρίζετε και πότε είναι καλύτερο να αναρτάτε δημοσιεύσεις.


Η Σύγκριση με τον Ανταγωνισμό

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τα social media insights μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό. Με τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα insights του ανταγωνιστή σας στα social media. Ενδεικτικά, εργαλεία όπως το Brandwatch ή το FanpageKarma σας επιτρέπουν να βλέπετε πώς κινείται η δική σας σελίδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας (απήχηση δημοσιεύσεων, χρήση keywords, χρήση hashtags, εικόνες και βίντεο με την καλύτερη απόδοση, αρνητικά σχόλια κ.ά). Όλα αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ώστε να βελτιώνετε διαρκώς τη σελίδα σας έναντι των ανταγωνιστών και να κερδίζετε ακόμα περισσότερο έδαφος στα social media.

Για ακόμα περισσότερα tips που αφορούν στην διαχείριση των social media, συμβουλευτείτε τον οδηγό που έχει εκδόσει η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά εδώ

social-media-toolkit-tips