Σχετικά με εμάς
24.06.2021
Οι νέοι επενδύουν στις οικοτεχνίες με καινοτόμες ιδέες και premium προϊόντα
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Αγροανέλιξη: υποστηρίζοντας νέους γεωργούς να δημιουργήσουν τη δική τους Οικοτεχνία

Στόχος του αγροδιατροφικού επιταχυντή «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» είναι η υποστήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες  στον κλάδο της αγροδιατροφής, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ή και να εξελίξουν τη δική τους οικοτεχνία. Ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», είναι και ο Γιώργος Αλεξανδρής, ένας νέος παραγωγός με πολλά σχέδια και όρεξη να δημιουργήσει τη δική του οικοτεχνία, που βασίζεται στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση αμυγδάλων.

Ο Γιώργος κατάγεται από τον Νέσσωνα, ένα χωριό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη Λάρισα. Έχει σπουδάσει στο Βόλο, στο Τμήμα «Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αν και αυτή τη στιγμή εργάζεται σε μια εταιρεία που εδρεύει στη Λάρισα παράλληλα, ασχολείται με την καλλιέργεια αμυγδάλων.

«Τις αμυγδαλιές τις είχαμε από τον παππού μου ακόμα, από το 1970. Με θυμάμαι από παιδί, να απολαμβάνω να μαζεύω τα αμύγδαλα που έπεφταν από τα δέντρα και να περνώ πολύ χρόνο στα κτήματα.  Οι αμυγδαλιές στη συνέχεια πέρασαν στον πατέρα μου και σιγά-σιγά, ήρθε η σειρά μου να δω πως μπορώ να τις αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρει ο Γιώργος Αλεξανδρής. 


Επιστροφή στις οικοτεχνίες, δίνοντας αξία στο προϊόν και την παράδοση

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Γιώργος σκεφτόταν τρόπους να αξιοποιήσουν τα αμύγδαλα που παράγουν σε συνεργασία με τον πατέρα του, καθώς είναι καρποί άριστης ποιότητας, όπως λέει και ο ίδιος χαρακτηριστικά. Για πολλά χρόνια, όλη η ετήσια παραγωγή αμυγδάλων δινόταν προς πώληση σε συνεργάτη ο οποίος και εμπορευόταν τα προϊόντα. Τον τελευταίο ένα χρόνο όμως, ο Γιώργος ξεκίνησε να ασχολείται με την ιδέα της δημιουργίας μιας οικοτεχνίας, η οποία θα παράγει, θα τυποποιεί και θα πουλάει τόσο αμύγδαλα όσο και ενδιαφέροντα υποπροϊόντα τους.

Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, εποχή συγκομιδής των αμυγδαλιών, κράτησε δοκιμαστικά μια μικρή ποσότητα αμυγδάλων, ώστε να δει πως μπορεί να την διαχειριστεί, κάνοντας το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της δικής του οικοτεχνίας. Σε πρώτη φάση, ξεκίνησε να σπάει τα αμύγδαλα και να βγάζει την ψίχα, την οποία άρχισε να πουλάει στον κοντινό του κύκλο, ώστε να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα της ζήτησης και του ενδιαφέροντος που μπορεί να προκύψει για το προϊόν του. Παράλληλα, με τη βοήθεια φίλων αλλά και βάζοντας τη δική του πινελιά, ξεκίνησε να σχεδιάζει το brand, δημιουργώντας έναν λογότυπο, αλλά και συσκευασίες σχεδιασμένες με προσοχή και αγάπη. Όπως λέει ο ίδιος, «Με ενδιαφέρει να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερη αξία στον προϊόν. Ξεκίνησα με την πώληση της ψίχας αμυγδάλου, αυτή τη στιγμή έχω δημιουργήσει βούτυρο αμυγδάλου ενώ στα άμεσα πλάνα είναι και η παραγωγή ροφήματος αμυγδάλου ή  ακόμη και τυριού αμυγδάλου».


Καινοτόμα, premium προϊόντα από νέους γεωργούς

Από τον Ιανουάριο του 2021, ο Γιώργος ξεκίνησε την πώληση της ψίχας αμυγδάλου την οποία παράγει και παρουσιάζει σε συσκευασία, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη να κλείνει με zip, ώστε το προϊόν να παραμένει πάντα φρέσκο. Ξεκίνησε να επισκέπτεται διάφορα mini market ή delicatessen με στόχο τη συνεργασία τους για την πώληση του προϊόντος του και έτσι, έχει καταφέρει να φτιάξει ήδη στους 5 αυτούς μήνες ένα μικρό δίκτυο με μαγαζιά τα οποία βρίσκονται όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά κάποια από αυτά και σε περιοχές όπως η Δημητσάνα αλλά και η Αθήνα.

Χαρακτηριστικά του Γιώργου φαίνεται πως είναι η σημασία στη λεπτομέρεια αλλά και ο πειραματισμός με στόχο τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών. Όπως λέει και ο ίδιος, δοκιμάζει συνέχεια καινούργια πράγματα που μπορεί να κάνει με τον πολύτιμο καρπό του αμυγδάλου και πειραματίζεται με ποσότητες και συστατικά, ώστε να παράξει καινοτόμα για την ελληνικά αγορά προϊόντα, όπως το γάλα, το βούτυρο ή το τυρί αμυγδάλου.


Ο Αγροδιατροφικός Επιταχυντής «Αγροανέλιξη» δίπλα στους νέους με ιδέες και όνειρα για τον αγροδιατροφικό κλάδο

Σε αυτή του όμως την προσπάθεια για εξέλιξη και καινοτομία, ο Γιώργος Αλεξανδρής δεν είναι μόνος, καθώς μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Αγροδιατροφικής Επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία», έχει πλέον δίπλα του εξειδικευμένους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, μέντορες αλλά και όλη την ομάδα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ώστε να τον βοηθήσουν στα επόμενα του βήματα.

Ο Γιώργος γνώρισε πριν περίπου 1 χρόνο τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και μετά την παρακολούθηση σεμιναρίου που είχε οργανωθεί από τον οργανισμό, κατάλαβε πως αξίζει να ακολουθήσει τις δράσεις του καθώς σίγουρα θα βγει κερδισμένος, όπως αναφέρει ο ίδιος. Έτσι, κατάφερε να συμμετάσχει στο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, το οποίο υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και όπως αναφέρει, θεωρεί πως έμαθε πολλά πράγματα τα οποία τον βοήθησαν ιδιαίτερα, στην κρίσιμη φάση της έναρξης της λειτουργίας της οικοτεχνίας του, στην οποία και βρισκόταν. «Μου έδωσε ώθηση να τολμήσω να ξεκινήσω το εγχείρημα μου!», λέει χαρακτηριστικά.

Μετά από τη συμμετοχή του αυτή λοιπόν, ήρθε και η επιλογή του στο πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία», το οποίο και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Ο Γιώργος δηλώνει όχι απλά ικανοποιημένος, αλλά ενθουσιασμένος, από τις γνώσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα από το πρόγραμμα. «Οι μέντορες είναι εξαιρετικοί, όλοι, ένας προς έναν. Μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ οικεία και μας βοηθούν σε οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούμε. Αυτά τα οποία μας μεταφέρουν, δεν είναι μόνο θεωρία, είναι 100% πράξη. Είναι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία και όλα αυτά που λένε, τα έχουν ζήσει».

Ακόμη, αναφέρει πως, «Μου κάνουν εντύπωση οι ομιλίες από νέους ανθρώπους, που πριν από κάποια χρόνια ήταν σαν εμάς και τώρα έχουν καταφέρει να κάνουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μέσα από τα λόγια τους έπαιρνα θάρρος, έβλεπα πως μπορώ κι εγώ να ακολουθήσω τα βήματά τους και να εξελιχθώ στον κλάδο. Βλέπεις πως αν συνεχίσεις να προσπαθείς, θα το καταφέρεις!». Μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021, όμως οι ωφελούμενοι, θα έχουν δίπλα τους εξειδικευμένους μέντορες και επαγγελματίες του κλάδου για τους επόμενους τουλάχιστον 3 μήνες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικούς τους σχεδιασμού.


Επιχειρηματικό πλάνο επέκτασης και υποστήριξής οικοτεχνιών από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», επισκέφθηκε τον Γιώργο στην Λάρισα και μαζί, σχεδίασαν ένα επιχειρηματικό πλάνο επέκτασης και υποστήριξής της οικοτεχνίας του. Μέσω του προγράμματος, θα μπορέσει να φτιάξει έναν χώρο παραγωγής και συσκευασίας στο χωριό, όπου βρίσκονται και οι αμυγδαλιές, στο Νέσσωνα Λάρισας. Έτσι, στόχος είναι να μπορέσει να δημιουργήσει τη δική του οικοτεχνία, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους χώρους εργασίας και  αλλά και όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για την παραγωγή αλλά και τη συσκευασία των προϊόντων του.

Η ομάδα θα επισκεφθεί εκ νέου στη λήξη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης, τους χώρους παραγωγής και συσκευασίας του Γιώργου, ώστε να αξιολογήσει την εξέλιξη των εργασιών αλλά και να του προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη σε ότι άλλο χρειαστεί.


Μετατρέποντας την οικοτεχνία σε «ανοιχτή φάρμα», ενισχύοντας τον αγροτουρισμό

Στα επόμενα σχέδια του βέβαια, είναι να μπορέσει να κάνει την οικοτεχνία του επισκέψιμη στον κόσμο, ακολουθώντας τα πρότυπα του “openfarm” τα οποία και διδάχτηκε μέσα από τον αγροδιατροφικό επιταχυντή «Αγροανέλιξη». «Αν ο καταναλωτής έρχεται σε επαφή με το προϊόν και γνωρίζει τη διαδικασία της παραγωγής του, κατανοεί καλύτερα τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο καταναλώνει, το εκτιμά περισσότερο», λέει ο Γιώργος.

Ακόμη, στόχος του μέσα από την ιδέα της «ανοιχτής φάρμας», είναι να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις τεχνικές πάνω στη δημιουργία των προϊόντων του και σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν να ασχοληθούν κι εκείνοι με τη σειρά τους στο μέλλον, με την παραγωγή και τη μεταποίηση των προϊόντων αμυγδάλου. Ο καταναλωτής ή ο επισκέπτης, θα μπορεί να δει για παράδειγμα, πως ψήνονται τα αμύγδαλα ή πως συσκευάζονται ώστε να διατηρούν τη φρεσκάδα τους, αλλά και πως μεταποιούνται σε βούτυρο. Ακόμη, θα μπορούν να συμμετέχουν τους καλοκαιρινούς μήνες και στη συγκομιδή των καρπών, προσφέροντας τους με αυτόν τον τρόπο, μια ολοκληρωμένη εμπειρία λειτουργίας μιας οικοτεχνίας.


Σταθερά βήματα προς τη δημιουργία μιας οικοτεχνίας και οι στόχοι για το μέλλον

Εκτός από τα αμύγδαλα, ο Γιώργος καλλιεργεί και βερίκοκα, τα οποία έχει στόχο να εντάξει στην οικοτεχνία, αφού ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει διαμορφώσει για την χρήση των αμυγδάλων. Μάλιστα, έχει ήδη στο μυαλό του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδέες που μπορούν να συνδυάζουν τις δύο αυτές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα βούτυρο αμυγδάλου με κομμάτια αποξηραμένου βερίκοκου αλλά και πολλά άλλα.

Η αγάπη που τρέφει ο Γιώργος για την οικοτεχνία και τα όνειρα του για εκείνη είναι εμφανής. «Ο κύριος στόχος μου για το μέλλον είναι ένας: να καταφέρω να κάνω αυτήν την επιχείρηση να γίνει η κύρια μου δουλειά, να μπορώ να επενδύσω όλο το χρόνο και την ενέργεια που διαθέτω ώστε να εξελίξω αυτό το εγχείρημα. Και πιστεύω πως και με την πολύτιμη συνδρομή της Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς, θα πάμε όχι μόνο ένα, αλλά πολλά βήματα παρακάτω!», αναφέρει. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη», επόμενο βήμα  είναι η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων που διαθέτει, ξεκινώντας φυσικά από την Ελλάδα αλλά σιγά-σιγά κοιτάζοντας και προς συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, όπου τα προϊόντα αμυγδάλου θεωρούνται ήδη ανερχόμενα premium προϊόντα.

epistrofh-stis-oikotexnies-dinontas-aksia-sto-proion-kai-thn-paradosh