Σχετικά με εμάς
29.01.2019
Θεσπίζοντας τον δικό μας τρόπο
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


"Ο Δικός Μας Τρόπος": Εναλλακτικές εκδρομές στον Χορτιάτη

Γνωρίστε τoν Γεράσιμο

Ο Γεράσιμος Μαζαράκης, 41 ετών, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μένει στην περιοχή Μπότσαρη. Το 1983, όταν ήταν έξι ετών, προσχώρησε στο 9ο Σύστημα Προσκόπων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, την εθνική οργάνωση Προσκόπων η οποία ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη. Η ελληνική οργάνωση απαριθμά 20.000 μέλη, μεταξύ των οποίων οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1914 και έχει 2.000 μέλη.

«Την πρόταση να ενταχθώ στους Προσκόπους μου την έκανε ο πατέρας μου, βλέποντας τα παιδιά να παίζουν στο κοντινό μας πάρκο», δηλώνει ο Γεράσιμος. «Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, αφού έχω περάσει από όλα τα στάδια των ανήλικων μελών (Λυκόπουλο, Πρόσκοπος, και Ανιχνευτής), είμαι πλέον Βαθμοφόρος και μέλος του προσωπικού εκπαίδευσης».

Ο Γεράσιμος με πήρε μαζί του για να επισκεφτώ το Προσκοπικό κέντρο Θεόδωρος Λίτσας στον Χορτιάτη, περίπου 30 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη, στη θέση Ηφαίστειο. Στα 1100 μέτρα, το Ηφαίστειο είναι το υψηλότερο σημείο της περιοχής. Ενώ οδηγούσαμε μέσα από το χωριό, τα σύννεφα έκρυψαν την κορυφή του βουνού και φαινόταν να ταξιδεύουν προς το μέρος μας πάνω από το πράσινο, καφέ, και πορτοκαλί φύλλωμα. Ανεβήκαμε στο επίπεδο των γκρίζων σύννεφων. «Κάτω εκεί είναι η Θεσσαλονίκη», είπε δείχνοντας. Όταν φτάσαμε στο προσκοπικό κέντρο, το χαρακτήρισε «το διαμάντι μας».

Το κέντρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής του Γεράσιμου. Έχει έναν λάκκο για φωτιά, έναν υπαίθριο φούρνο όπου οι Βαθμοφόροι ψήνουν σουβλάκια, και ένα μικρό παρεκκλήσι. Σπιτάκια για πουλιά κρέμονται στα δέντρα και σκαλιστές ξύλινες πινακίδες δείχνουν τις διάφορες κατευθύνσεις. Πρόσκοποι με κίτρινες στολές και πράσινα καπέλα ασχολούνταν με διάφορες δραστηριότητες, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον, χορεύοντας, παίζοντας κάρτες. Το κέντρο χρησιμοποιείται ακόμα από τους προσκόπους λόγω της εγγύτητάς του με τη Θεσσαλονίκη, ενώ το κοντινό στρατόπεδο διατηρεί τα μονοπάτια προσπελάσιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Θυμάμαι την πρώτη μου εκδρομή ως αρχηγός με τους μικρούς μου Προσκόπους», δήλωσε ο Γεράσιμος. «Διανυκτερεύσαμε σε σκηνές και απολαύσαμε τον έναστρο ουρανό συζητώντας παράλληλα για τους αστερισμούς».

 

"Ο Δικός μας Τρόπος": Ξεκινώντας από το πρόγραμμα Εναλλακτικού Τουρισμού

Πέρυσι, με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο Γεράσιμος και ο φίλος του Πρόσκοπος Σταύρος Παπαδόπουλος αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία με την ονομασία «Ο Δικός Μας Τρόπος», για να παράσχουν υπηρεσίες εναλλακτικών εκδρομών στον Χορτιάτη. «Θέλαμε να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα διότι έτσι μας αρέσει να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο», δήλωσε ο Γεράσιμος. «Ο Χορτιάτης είναι το δεύτερό μας σπίτι και εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνουμε εκδρομές στην περιοχή. Στην ουσία κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα». Το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού τους έμαθε πώς να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα, πώς να κοστολογούν τις δραστηριότητες, πώς να τις διαφημίζουν, πώς να τις κάνουν ασφαλείς για τους συμμετέχοντες και πολλά άλλα. Όλα αυτά σε συνεργασία με δύο εκπροσώπους του προγράμματος, τον Απόστολο Μαλούδη και τη Μαρία Λιακοπούλου. Ονόμασαν την εταιρεία τους «Ο Δικός Μας Τρόπος» για να υπογραμμίσουν τη μοναδική τους προσέγγιση σχετικά με την ανάπτυξη νέων σχέσεων και φιλίας μέσω των εναλλακτικών εμπειριών.

«Με τον Σταύρο γνωριστήκαμε πριν από 12 χρόνια περίπου, μέσα από κοινές δράσεις στους Προσκόπους», δήλωσε ο Γεράσιμος. «Είμαστε και οι δύο μέλη του προσωπικού εκπαίδευσης και σιγά-σιγά γίναμε πολύ καλοί φίλοι». Αποτελούν μια καλή ομάδα και η μεταξύ τους σχέση κάνει κάθε εκδρομή να μοιάζει σαν μια συνάντηση με την παρέα. Με την πρώτη τους δραστηριότητα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ο Δικός Μας Τρόπος» έκαναν πεζοπορία στον Χορτιάτη μέσα από τα μονοπάτια των παγοποιών, δηλαδή τα μονοπάτια των ανθρώπων που έφτιαχναν και πουλούσαν πάγο μέχρι το 1960, η δραστηριότητα των οποίων διεκόπη με την άφιξη των ηλεκτρικών ψυγείων στην Ελλάδα. Η δεύτερη δραστηριότητα ήταν ένα κυνήγι για τον φωτογραφικό θησαυρό, ακολουθώντας τον χάρτη του Μπάρμπα Νικήτα, ενώ η τρίτη εκδρομή θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Γεράσιμος είναι πτυχιούχος με Master in Business Administration (MBA) από το CITY College, Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield στη Θεσσαλονίκη. Έχει εργαστεί στο Τμήμα Αγορών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από το 2000. Ο γιος του Κωνσταντίνος, είναι επτά ετών και ο Γεράσιμος ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί κι αυτός στους Προσκόπους.

thespizontas-ton-diko-mas-tropo