Σχετικά με εμάς
22.02.2021
Όταν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον τόπο σου
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά


Μιλώντας με την Άννα-Μαρία, ωφελούμενη του προγράμματος Regeneration Academy for Food Innovation

Η  Άννα-Μαρία Rebholz, τεχνολόγος τροφίμων, συμμετείχε στο καινοτόμο πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation που υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά σε συνεργασία με το Regeneration Greece. Μιλώντας μαζί της είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω καλύτερα ενώ και εκείνη, μοιράστηκε μαζί μου τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο  Regeneration Academy for Food Innovation.

Για την Άννα- Μαρία, φαίνεται πως τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν για μια στιγμή ώστε να καταφέρει να κάνει ακριβώς εκείνο το οποίο ήθελε, ακριβώς εκεί που το ήθελε. Κατάφερε να βρει εργασία στον τόπο της, τη Μάνη, στην εταιρεία Mani Blauel, η οποία παράγει και εξάγει ελαιόλαδο και ελιές κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Η Άννα-Μαρία έχει ολοκληρώσει το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων της σχολής Perrotis college της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ενώ αυτή τη στιγμή, βρίσκεται μέσω υποτροφίας στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού της διπλώματος πάνω στη Δημιουργία νέων προϊόντων και επιχειρήσεων, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο πατέρας της είναι από τη Γερμανία ενώ η μητέρα της από την Ελλάδα. Οι δύο γονείς της γνωρίστηκαν όταν η μητέρα της έκανε το διδακτορικό της στην Αγγλία και από τότε είναι αχώριστοι.

Η Άννα-Μαρία είναι η μεγαλύτερη από τα 6 αδέλφια και δηλώνει πολύ τυχερή που ανήκει σε μια τόσο μεγάλη οικογένεια! Αυτή τη στιγμή, ζει με την οικογένεια της στη δυτική Μάνη, από όπου και κατάγεται η μητέρα της, σε ένα ορεινό χωριό που ονομάζεται Εξωχώρι. Όμως, δεν ζούσαν πάντα εκεί. Για την ακρίβεια, η οικογένεια της έχει ταξιδέψει και έχει μείνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρώτα ζούσαν στη Γερμανία, ενώ πριν έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα πριν 8 χρόνια, είχαν ζήσει περίπου 8 χρόνια και στην Κύπρο. «Γεννήθηκα στην Αγγλία, μετά μετακομίσαμε στη Γερμανία όπου έζησα κάποια χρόνια και στη συνέχεια, έκανα δημοτικό και γυμνάσιο στην Κύπρο. Μετά από αυτό, ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα», λέει η Άννα-Μαρία ενώ συμπληρώνει πως «Του πατέρα μου του άρεσε πάντα η Μάνη. Ήταν το όνειρό του κάποια στιγμή να έρθουμε να ζήσουμε μόνιμα εδώ». Μηχανολόγος-μηχανικός στο επάγγελμα, ο πατέρας της είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Έτσι, πηγαίνει και έρχεται από την Κύπρο στη Μάνη τακτικά.

Τελειώνοντας το σχολείο, η Άννα-Μαρία έφυγε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από τη Μάνη και πήγε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Πριν από περίπου ένα χρόνο επέστρεψε στην Μάνη. «Στο χωριό είμαστε τον περισσότερο καιρό με τη μητέρα μου. Τρία από τα αδέλφια μου βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Αθήνα για σπουδές ενώ οι δύο πιο μικρές αδελφές μου μένουν ακόμη εδώ μαζί μας στο χωριό καθώς πηγαίνουν ακόμη σχολείο», μου λέει.

Ρώτησα την Άννα-Μαρία πως της φαίνεται, έχοντας ζήσει στη Γερμανία και την Κύπρο για τόσο καιρό να ζει σε ένα χωριό στη Μάνη. «Στην Κύπρο η αλήθεια είναι πως δεν είχα νιώσει ένα με το σύνολο, ήμουν πάντα η Ελληνίδα της παρέας», μου λέει γελώντας. «Παρόλα αυτά, ήταν μια μεγάλη αλλαγή να ζεις σε ένα χωριό, έχοντας συνηθίσει στην πόλη και σε περισσότερες δραστηριότητες. Όμως νιώθω καλά, αγαπώ αυτόν τον τόπο».

Έτσι λοιπόν, λίγο μετά την επιστροφή της στον τόπο της, επικοινώνησε μαζί της η εταιρεία Mani Blauel, με την οποία είχε έρθει σε επικοινωνία και στο παρελθόν στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης και την κάλεσαν για συνέντευξη. «Την επόμενη ημέρα μετά την συνέντευξη, πήγα για δουλειά!», μου λέει γελώντας.

 

Η συμμετοχή της στο Regeneration Academy for Food Innovation

Λίγο πριν ξεκινήσει να εργάζεται για την εταιρεία Mani Blauel, η Άννα-Μαρία συμμετείχε στο πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation που υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά σε συνεργασία με το Regeneration.

«H καθηγήτρια από τη σχολή μας, Δρ. Κική Ζηνοβιάδου πρότεινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σαν μια μεγάλη ευκαιρία και έτσι, πολλοί από εμάς αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση συμμετοχής», αναφέρει. Λέει ακόμη πως της φάνηκε πολύ ιδιαίτερη η διαδικασία αξιολόγησης των συμμετοχών καθώς κλήθηκαν να περάσουν από διάφορα στάδια αξιολόγησης. «Αυτό μου έδειξε την οργάνωση, την συνέπεια και τον προσεχτικό χειρισμό του προγράμματος», αναφέρει ενώ προσθέτει πως «Βλέποντας την περιγραφή του προγράμματος, αμέσως κατάλαβα ότι είναι κάτι που θα μου αρέσει, καθώς διέκρινα τις έννοιες της καινοτομίας και του σχεδιασμού νέων προϊόντων, που είναι άλλωστε και αυτό το οποίο με ενδιαφέρει επαγγελματικά».

Η Άννα-Μαρία είδε τη συμμετοχή της αυτή σαν μια πρόκληση. Στόχος της ήταν κυρίως η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών. Αν και δυστυχώς λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν μπόρεσαν να κάνουν πάνω από 2 εβδομάδες μαθήματα δια ζώσης και τα υπόλοιπα υλοποιήθηκαν online, έμεινε πολύ ευχαριστημένη από όλο το αποτέλεσμα.  «Ευτυχώς είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και με τα υπόλοιπα παιδιά πριν περάσει σε ψηφιακό περιβάλλον η εκπαίδευση επομένως ξέραμε και σε ποιους απευθυνόμασταν, είχαμε αποκτήσει μια οικειότητα», μου λέει.

«Υπήρξαν αρκετά μαθήματα τα οποία αν και online, ήταν αρκετά διαδραστικά και μας έδιναν την ευκαιρία να συζητάμε μεταξύ μας», αναφέρει η Άννα-Μαρία και προσθέτει πως «Το περιβάλλον ήταν πολύ φιλικό. Μου έκανε τεράστια εντύπωση ότι όλοι οι ωφελούμενοι είχαν ένα αρκετό δυνατό βιογραφικό και χάρηκα που ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν επιλεχθεί, δίπλα σε τόσους νέους ανθρώπους με εξαιρετικές ιδέες και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο».

Το μεγαλύτερο κέρδος που νιώθει πως αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation είναι η γνωριμία και η δικτύωση με άτομα του κύκλου της. Όπως λέει, «άκουσα τις εμπειρίες τους, έμαθα πως λειτουργεί ο αγροδιατροφικός κλάδος εκ των έσω τόσο από συναδέλφους μου όσο και από τους εκπαιδευτές. Όσο σπουδάζεις, δεν έχεις εικόνα της εργασιακής πραγματικότητας, επομένως για εμένα αυτό ήταν μια καλή προετοιμασία ώστε να μπω στον εργασιακό κόσμο έχοντας αποκτήσει κάποιες επιπλέον γνώσεις που μου φάνηκαν εν τέλει αρκετά χρήσιμες».


Η εργασία της στη Mani Blauel και τα σχέδια της για το μέλλον

Η Άννα-Μαρία εργάζεται στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου και στο χημείο της εταιρείας ManiBlauel. Η Mani Blauel είναι μια εταιρεία με ιστορία 40 χρόνων στην Ελλάδα. Έχει ιδρυθεί από τον Αυστριακό Friedrich Blauel ο οποίος μετά από επίσκεψη του στην Ελλάδα μαγεύτηκε από τις ελιές αλλά και το ελαιόλαδο και συνειδητοποίησε την τεράστια αξία που αυτά έχουν. Αυτή την στιγμή εξάγουν ελιές και ελαιόλαδο σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία ή η Αυστρία και η Αγγλία με την πλειοψηφία των προϊόντων να είναι βιολογικά και να διακινούνται μέσω του Δίκαιου Εμπορίου (fair trade).

Όταν μιλάει για την εργασία της στη Mani Blauel, η Άννα-Μαρία ακούγεται χαρούμενη και ενθουσιασμένη. «Στην εταιρεία δεν θεωρούμε πως παράγουμε ένα προϊόν και απλώς το πουλάμε στον καταναλωτή, θεωρούμε πως το παράγουμε με στόχο να το μοιραστούμε μαζί του», μου λέει. «Μπαίνει τόση προσοχή και αγάπη μέσα σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε που δεν θα το φανταζόμουν ποτέ».

Φυσικά, η γνώση της γερμανικής γλώσσας ήταν για εκείνη πολύ μεγάλο προτέρημα καθώς χρειάζεται να τα χρησιμοποιεί καθημερινά στην εργασία της στην εταιρεία. Φαίνεται λοιπόν για ακόμη μια φορά πως για την Άννα-Μαρία είναι λες και όλα μπήκαν ακριβώς στη θέση τους έτσι ώστε κάποια στιγμή στη ζωή της να μπορέσει να βρει απασχόληση πάνω σε ένα αντικείμενο που αγαπάει, σε έναν τόπο που αγαπάει και σε μια εταιρεία που σέβεται.

Άμεσος στόχος της είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία το μεταπτυχιακό της δίπλωμα, με την υποστήριξη και της εταιρείας Mani Blauel, όπως μου λέει και η Άννα-Μαρία, «Αυτό που μου αρέσει και εκτιμώ πολύ στην εταιρεία είναι ότι μας ωθούν να εξελισσόμαστε και να αναπτυχθούμε, και σαν άνθρωποι και επαγγελματικά». Τώρα που γνώρισε καλύτερα τον τομέα του ελαιολάδου φαίνεται πως τον αγάπησε κατευθείαν, καθώς τα επόμενα βήματα της σκέφτεται να είναι η εκπαίδευση πάνω στον οργανοληπτικό έλεγχο.

 Όπως λέει και η ίδια κλείνοντας, «Αγαπώ πάρα πολύ τις ελιές και το λάδι! Θεωρώ πως είναι κάτι που δεν έχει συνειδητοποιήσει η δική μας γενιά πόσο πολύτιμο είναι, πόσο μεγάλος θησαυρός είναι και πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το αναδείξουμε. Ελπίζω να μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω στην ανάδειξη αυτού του ελληνικού θησαυρού!»

briskontas-ton-katallhlo-topo-ston-katallhlo-xrono